biały, były mi nie po drodze, za to mleko - MNIAM. Pamiętam jedno piękne gorące lato, które spędziłam hen hen daleko i cały miesiąc chłodziłam się mlekiem z dużą ilością lodu. Teraz tak dużo się mówi, że moje ukochane mleko krowie jest be... uczepili się! Albo może i dobre, ale tylko dla ... krów. Ale na szczęści dla tego "konfliktu
Matka Żywicielkachwilę relaksu z tym właśnie drinkiem , myślę ze polubicie go :) Zaczynamy: Składniki na jednego drinka: 45 ml wódki 15 ml blue curacao 30 ml triple sec kostki lodu Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy w shakerze . Przelewamy do szklanki typu highballs lub old fashioned. Gotowe :) Na zdrowie
Smaki Edytywedług uznania ) Przygotowanie: Obrane brzoskwinie kroimy drobno i zasypujemy na 10-15 min. cukrem pudrem Po tym czasie zalewamy brzoskwinie sokiem wiśniowym, mieszamy lekko Możemy dołożyć kilka kostek lodu i ...gotowe, pijemy. Jeśli potrzebujemy w drogę zabrać ze sobą kanapkę lub coś słodkiego, warto zaopatrzyć się w dobry pojemnik na żywność. Rok szkolny za pasem i warto
Proste Potrawyjeśli tylko w tym momencie pieczemy mięso.Piekłam chudą szynkę w przyprawie ziołowej, a w trakcie pieczenia wytworzył się esencjonalny sosik.Po wystudzeniu wlałam go do torebki na mrożenie kostek lodu. Przechowuję w zamrażalniku.Będę dodawać do zup, sosów, bigosu- zamiast kupnych kostek mięsnych. Pomysł znalazłam w książce J. Bator "Zamień chemię na jedzenie"Ona zaś na www.wielodzietni.org
Proste Potrawyrosły około 60 min, po tym czasie piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez 15 min, a potem wrzuciłam ( na blachę pod piekący się chleb )3 kostki lodu i w opadającej temperaturze dopiekłam przez 30 min. Ciasto tuż przed włożeniem można naciąć ostrym nożem, albo np. żyletką. Mnie wyszło to słabo :( Po więcej szczegółów zapraszam do Danci
Proste Potrawypewnie dorosły nie pogardzi taką słodkością ;) Pomysł pochodzi ze strony zszywka.pl . Do ozdobienia czekoladek można użyć dowolnych dekoracji. Smacznego!:) Składniki: 2 mleczne czekolady posypka cukrowa silikonowa foremka do lodu Czekoladę rozpuszczamy kąpieli wodnej. Do foremek wsypujemy posypkę, tak aby przykryła dno, resztę foremki dopełniamy czekoladą. Odstawiamy do wystygnięcia. Potem wkładamy na trochę do lodówki i gotowe
Czerwona Porzeczkaowoców zamiast ciężkich kanapek.Dziś zaserwowałam sobie koktajl z truskawek i ananasa mmmmm ;) Składniki: 3 grube plastry ananasa 2 szklanki truskawek Truskawki oraz ananas miksujemy osobno. Do szklanki wypełnionej lodem przelewam warstwowo nasz koktajl
NaKońcuJęzykadokładnie myjemy. Wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok. Nalewamy do szklanek i podajemy :) W ciepłe dni najlepiej użyć produktów z lodówki wtedy sok będzie chłodny bez konieczności rozwadniania go lodem
Kolizje Smakóworzechowym (i cukrem, jeśli macie akurat zdrowszą wersję masła). Cały czas mieszając gotujemy kilka minut do czasu aż masa zgęstnieje, następnie przekładamy do silikonowych foremek (mogą być te od lodu) i wrzucamy to zamrażalnika. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy ze sobą. Dodajemy rozpuszczone na wolnym ogniu masło oraz mleko i jajka. Ciasto mieszamy dokładnie
sama złodyczwrzucamy owoce , sok z cytryny i ,ewentualnie, alkohol. Miksujemy. Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut blendujemy by rozbić tworzące się kryształki lodu. Powtarzamy 3-4 razy, aż sorbet będzie zmrożony. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjePozostałą część ogórka, papryczki chili i żółtej papryki pokroiłem w drobną kostkę. Do miseczki wlałem wyjęte z lodówki gazpacho, w upalny dzień polecam dodać do niego 2-3 kostki lodu. Miseczkę udekorowałem pokrojonymi w kostkę paprykami i ogórkiem, listkami bazylii i półplasterkiem limonki. Podałem z jedną grzanką, pozostałe grzanki zaserwowałem na osobnym talerzu. Doskonale smakowało z białym lekkim winem
Wyprawy kulinarnepodgrzałam napęczniałą żelatynę i wymieszałam do jej rozpuszczenia. Do przestudzonego mleka i śmietanki wlałam rozpuszczoną żelatynę i wymieszałam dokładnie. Miskę wstawiłam do drugiej większej miski z zimną wodą z lodem i w taki sposób wystudziłam moją mieszankę, do zimnej dodałam sok z połowy limonki i przesianą herbatę Matcha. Przelałam do silikonowych pojemniczków i wstawiłam na godzinę do stężenia
Blondynka Gotujewodę w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Szparagi umieszczamy w ociekaczu na sztućce, a ten wstawiamy do gotującej się wody. Przygotujemy miskę z zimną woda, najlepiej z kawałkami lodu. Po 3,4 minutach wyjmujemy szparagi i wkładamy do zimnej wody. Do garnka zaś dodajemy sól i wsypujemy makaron, gotujemy al dente. Pietruszkę myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej
Kolizje Smakówsłodko truskawkowe z lekką nutą banana. Wyśmienite dla dzieci :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500g truskawek 3 banany 2 łyżki cukru ¾ szklanki jogurtu naturalnego Kilka kostek lodu Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blenderujemy na gładką masę. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego
Kolizje Smakówwstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (możesz zostawić też na całą noc). Rozlej do miseczek i posyp posiekanymi warzywami. Możesz wrzucić do każdej miseczki z gazpacho kostkę lodu. Przepis na gazpacho andaluz dodaję do swojej akcji ¡Viva España! : Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwa