innej potrawy np. zupy). Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i octu, gotować 5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową, włożyć do dużej miski z zimną wodą i lodem. Na maśle podsmażyć plastry pieczarek do dekoracji, odłożyć na papierowy ręcznik. Na małym ogniu zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol
SzczyptaSmaQwyciąć małe głąby, rozdzielić listki, zblanszować - wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru, gotować 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłowić brukselkę, przełożyć do zimnej wody z kostkami lodu. Wystudzić, odcedzić na sicie. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować z solą i skórką otartą z limonki. Odlać wodę, ubić tłuczkiem do ziemniaków, dodać porcjami mleko (do uzyskania odpowiedniej
SzczyptaSmaQcytryny,250 g pomidorków koktajlowych,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Koper włoski podzielić na cząstki, włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, schłodzić, odsączyć na sicie.Szpinak i zieleninę umyć, odsączyć na sicie. Posiekać suszone pomidory, kapary, oliwki, natkę pietruszki i bazylię, dodać kaszą jaglaną, szpinak, olej, skórkę z cytryny, doprawić do smaku
SzczyptaSmaQpiekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.Jarmuż zblanszować - włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru na 1 minutę, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, odcedzić na sicie i papierowym ręczniku.Porcje jarmużu wyłożyć na upieczone zapiekanki. Jarmuż można również wyłożyć na zapiekanki przed wstawieniem do piekarnika, wówczas upiecze się na chrupiące chipsy
SzczyptaSmaQnerwów, Grzyby oczyścić, newelle pokroić w słupki.Marchewki i jarmuż włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie i papierowym ręczniku. Do wrzącej wody po warzywach włożyć grzyby, gotować 4 minuty, odsączyć na sicie, pokroić w paski.Płaty ryżowe zanurzać w ciepłej wodzie
SzczyptaSmaQliście rozdzielić, obrać granat, fasolę odsączyć.Jarmuż i brukselkę włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z kostkami lodu, wystudzić, odsączyć na sicie.Warzywa wymieszać z dresingiem, wyłożyć plastry gęsi, posypać pestkami granatu i sporą ilością płatków chili
SzczyptaSmaQmiękkim i z łatwością da się brać z niej po jednej lub kilka łyżek do bieżącego doprawiania dań.- świetnie do porcjowania nadają się silikonowe formy do mufinek lub kostek lodu, po zmrożeniu wyjmujemy i każdą osobno zawijamy we folię i dalej mrozimy.To jest moja wersja i skład warzyw ale każdy powinien dobrać składniki, odpowiednio dopasowane do swojego smaku oraz potraw
Basia w kuchnipodawać z pociętymi w kosteczkę warzywami (ogórek, papryka oraz cebula) oraz z kawałkami chleba pszennego na zakwasie - jeżeli gazpacho nam się dobrze nie schłodziło podajemy z kostkami lodu Smacznego
Basia w kuchniforemkach jest już ładnie wyrośnięte spryskujemy wodą posypujemy mąką (posypałam razową ) i nacinamy ciasto wedle naszego uznania (zapobiegnie to popękaniu chleba ) - przed włożeniem chleba do piekarnika wrzucam dwie kostki lodu, aby piekarnik był dobrze naparowany (ważne jest to w początkowej fazie pieczenia) - pieczemy przez pierwsze 15 minut na 235 stopniach następnie obniżamy temperaturę i pieczemy kolejne 25-30 minut
Basia w kuchnikolejną 1-1,5 h Pieczenie - nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i wykładamy z koszyków nasze wyrośnięte bochenki, nacinamy- do pieca na dół wkładamy do miseczki 3 kostki lodu- wsuwamy nasze bochenki i pieczemy ok 40 minut - gotowy upieczony chleb gdy popukamy od spodu wydaje nam głuchy dźwięk w razie gdy tak nie jest dopiekamy go.Trochę czasu trzeba temu
Basia w kuchnipomidorowy:puszka pomidorów (całe lub krojone)2 szklanki bulionu 1 duża cebulakoncentrat pomidorowyodrobina śmietanki 12% sól, pieprz, papryka: słodka i ostra 1. Szpinak wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż lód się roztopi, po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda wyparuje, zostawiamy do ostudzenia.2. Mielone mięso mieszamy ze szpinakiem, przyprawiamy solą
Szefowa kuchnisamej temperaturze). Następnie dodajemy do masy powoli (po jednej łyżce) masę jajeczną. Na koniec powolutku wlewamy spirytus- temp. pokojowa!. Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.TAFLA LODU (Szkło jadalne):szklanka cukru50ml wodyWodę z cukrem umieszczamy w rondelku i zagotowujemy nie mieszając. Do garnuszka wkładamy termometr cukierniczy i gotujemy aż mikstura osiągnie 150 stopni. Jeżeli nie posiadamy
Pudełko rozmaitościrobota za pomocą jednego przycisku:) i do tego ma osłonę na misę, wielki plus. W zestawie ma również dzbanek blendera, a więc możemy przygotować koktajle, sosy, dipy i kruszyć lód. Posiada również wyciskarkę do cytrusów i łatwo zakładany pojemnik robota kuchennego ze specjalnymi tarczami do krojenia, siekania, szatkowania i rozdrabniania wszystkich rodzajów składników. Marchewkę starłam w minutę:) (ale na tarce
Mała Cukierenkarobota za pomocą jednego przycisku:) i do tego ma osłonę na misę, wielki plus. W zestawie ma również dzbanek blendera, a więc możemy przygotować koktajle, sosy, dipy i kruszyć lód. Posiada również wyciskarkę do cytrusów i łatwo zakładany pojemnik robota kuchennego ze specjalnymi tarczami do krojenia, siekania, szatkowania i rozdrabniania wszystkich rodzajów składników. Marchewkę starłam w minutę:). Pomógł mi również
Mała Cukierenkaprzygotowałam nie można nazwać kostką, tylko raczej pastą, ale jeśli jesteście bardzo przywiązani to tej formy, to możecie pastę włożyć do foremek na kostki lodu, zamrozić i też powstanie Wam kostka :-). Ale przejdźmy do rzeczy: przejrzałam składniki popularnych kostek rosołowych w internecie, bo w domu ich nie posiadam, wszystkie
Kulinarne przygody Gatity