naleśniki - 14154 przepisów (strona:704/944)

Schabowy z "cycków" 189

szkl.bułki tartej 1/2  szkl. mleka sól, pieprz przyprawa do kurczaka   lubczyk Pierś pokroić w plastry, lekko  rozbić.Z reszty składników zrobić ciasto tak jak na naleśniki, ale bardzo gęste [ w razie potrzeby dodać mąki lub bułki tartej].Pierś maczać w  cieście i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Lekka przekąska 194

Przepis: Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości ok. 2-3 cm. Na każdy pasek nakładamy dwa plasterki salami albo pokrojone w paski plastry sera żółtego i zwijamy jak naleśniki. Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy 18 minut. A tu ich równie pyszna wersja na blogu

Emcia Pichci
Sajgonki 335

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sajgonki to jedno popularnych dań kuchni azjatyckiej. Ryżowe naleśniki zawijane z mięsem i warzywami, smażone w głębokim tłuszczu. W daniu wykorzystałam gotową mieszankę chińskich warzyw dzięki czemu nie musiałam osobno kupować np. chińskich grzybów mun, pędów bambusa czy marchewki. Danie jest proste w wykonaniu a dodatki można

Marta Gotuje
Mus jabłkowy na zimę 245

jabłkowy ma zajebisty smak. Ten domowy mus jest gęsty, mięsisty, pyszny i zdrowy, jest świetnym dodatek nie tylko do szarlotki, ale również do wszelakich deserów, jako nadzienie do naleśników czy gofrów. Mus jabłkowy jest niezastąpiony w okresie jesienno-zimowym. Mus jabłkowy na zimę Składniki: 3 kg papierówek 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 laska cynamonu 1 opakowanie cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe przetwory. Frużelina wiśniowa z wanilią czyli owoce w żelu 164

Frużelina to taki rzadszy dżem o zawiesistej konsystencji. To kawałki owoców w słodkim żelu. Jest doskonałym dodatkiem do naleśników , gofrów , deserów .... Można polać nią lody albo placuszki . Warto mieć chociaż kilka jej słoiczków w swojej spiżarni. Frużelinę można robić z różnych owoców. Najlepiej nadają się jagodowe czyli truskawki, borówki, maliny, ale mogą być także morele czy brzoskwinie. Zobacz przepis

Smaczna Pyza
Masło orzechowe i czekoladowe 238

osoby która nie lubiłaby słynnej Nutelli .  U nas w domu jest zjadana z prędkością światła :) Smarujemy nią tosty, naleśniki lub po prostu pożeramy ją łyżką. Od pewnego czasu robię taki krem czekoladowy sama! A masło orzechowe? U nas trochę mniej popularne niż w USA ale jest tak samo pyszne jak czekoladowe. Pokaże Wam niebawem co można z niego

Olikowa kuchnia
Chrupiące motylki 252

szczypta soli 1 szklanka mąki 1 jajko olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Odstawiam na min. 20min. Ciasto nie może być rzadkie, ma być bardziej gęste niż na naleśniki. Ja osobiście dodaję trochę spirytusu lub jakiegoś alkoholu żeby ciasto nie "piło" tłuszczu. Rozetkę rozgrzewamy w gorącym tłuszczu, zanurzamy w cieście- ale tak do 3/4 foremki

Olikowa kuchnia
Racuchy owsiano-gryczane z brzoskwinią i jagodami 235

Racuchy były pierwsze, potem zrobiłam crumble , ale na blogu wyszło odwrotnie, bo wpis o crumble jakoś szybciej mi się napisał. Robiłam dotąd placki, naleśniki, omlety, pancakes (w sumie to nie wiem na czym specyfika tych ostatnich polega i czym się różnią od placków, ale nazwa fajna, zwłaszcza spolszczoną lubię - pankejki:), a racuchów dotąd nie. Nie pamiętam też z dzieciństwa

Zdrowa Kuchnia Sowy
Dlaczego warto jeść śniadania? 197

włoskich, laskowych), łyżka pestek słonecznika, łyżeczka siema lnianego + ulubione owoce, kubek herbata liściasta (czerwona lub zielona); omlet z ulubionymi dodatkami (owoce, warzywa), kubek herbaty liściastej (czerwonej lub zielonej) pełnoziarniste naleśniki lub placuszki (ulubione dodatki), kubek herbaty liściastej (zielonej lub czerwonej); jajecznica, ugotowane brokułu lub fasolka szparagowa, 2 kromki chleba pełnoziarnistego lub razowego, kubek herbaty liściastej (czerwonej lub zielonej); Zaleca

Truskawkowa Fiesta
Naleśniki z białym serem i owocami 231

ponownego smażenia naleśników. Mąkę przesiać, dodać mleko, wodę, jajko, szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec na rozgrzanej patelni. Ja do każdego naleśnika dodaję ok. 1/2  łyżeczki oleju. Z tej porcji wychodzi 12 sztuk naleśników. Składniki na masę serową: 30 dag twarogu, 4 łyżki jogurtu gęstego, 4 łyżki cukru pudru, Wszystkie składniki miksujemy w malakserze na gładką masę(...)Każdego naleśnika smarujemy masą serową i składamy na 2 części. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy łyżkę masła. Na patelni układamy cztery naleśniki i smażymy z obu stron. Podajemy z owocami, polane jogurtem i miodem

Delicious Titbits
PLACUSZKI Z CUKINII I BAKŁAŻANA, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄKI 570

każdą partię, wówczas lepiej się przypiekają) oleju kokosowego, kilkakrotnie przewracajając. Ja nakładam łyżkę masy, spłaszczam ją i nakładam następną, przeważnie wchodzą mi po 4 sztuki na patelnię do smażenia naleśników. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym z dodatkiem świeżego koperku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Leniwe niedzielne śniadanie. 304

Nie ma to jak niedziela, nikt nie każe wstać z łóżka (nie wspomnę o telefonie od Mamy o 10 rano - no ale racja to już była

Brzuszki Łakomczuszki
Prosty pomysł. Jak nakleić etykiety na słoiki z przetworami ? 237

Lubię robić przetwory na zimę bo potem mam owocowe i warzywne skarby pod ręką. Dżemy do świeżych bułeczek albo naleśników, mus do szarlotki , sałatki czy ogórki kiszone do obiadu - wszystko się przyda i będzie zjedzone. Ale po zrobieniu każdej partii trzeba zawartość słoików jakoś oznaczyć żeby się potem nie pomylić. Nie ma problemu w przypadku kiszonego kalafiora czy sałatki

Smaczna Pyza
Szybki dżem truskawkowy 125

góry dnem na 5-10 minut. Z podanej ilości owoców i cukru wyszły mi 4 półlitrowe słoiki dżemu. Już nie mogę się doczekać jakie pyszne będą z nim naleśniki czy gofry! Uwielbiam

Mango Papaja