PANCAKES (PLACKI) Z JAGODAMI przepis autorski // 1 porcja, 8-9 placków ~70g mąki pszennej razowej ~100g jogurtu naturalnego ~jajko ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżeczka stevii
chili & sugarTo już ostatni przepis z tym warzywem, który czekał na publikacje na blogu. Aczkolwiek mam nadzieję spróbować jeszcze kilku nowych przepisów z rabarbarem w roli głównej
chili & sugarprzepis :) Chyba, że macie jakiś pomysł... Fasola Pinto A to mi się akurat bardzo podoba. Takie gotowe danie w puszce. Mam już wstępny plan na to. Jakiegoś takiego meksykańskiego naleśnika wykręcę. Taco, burito, czy jak to tam się nazywa... Jak zwykle czekajcie na przepis :) Noooo, to już wszystko, sporo tego. Z głodu nie umrę :) Teraz tylko siedzieć i myśleć
Marder&Marder ManufactureMaster Chefów :) Risootta w trakcie robienia nie mieszamy! Ruszamy tylko patelnią w tył i przód (lub na boki), trochę tak jak byśmy się szykowali do przerzucenia na drugą stronę naleśnika. Risotto mieszamy dopiero na samym końcu, tak żeby zbyt wcześnie nie uwolnić skrobi. To właśnie skrobia uwolniona w odpowiednim momencie, czyli na pod sam koniec czyni z z ryżowego dania
Marder&Marder Manufacturedużo. Aha, jest jeszcze jedna sprawa. Karmel daktylowy. Trochę Wam go powinno zostać, ale tym się nie martwcie. Użyjcie go jako smarowidła, na kanapkę z masłem orzechowym, albo w naleśniku – smakuje wybornie. Będzie też się nadawał do jaglanki, albo kolejnej partii deseru kakaowo-kokosowo-wiśniowego! Składniki na 3 porcje warstwa dolna/górna 1 puszka śmietanki kokosowej ( bez 3 łyżek
Fill The Bowlpatelni-ja smażyłam na ceramicznej bez tłuszczu. Nadzienie: Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni. Białą czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.Lody pokroić w centymetrowe plastry. Każdy naleśnik smarować cienko roztopioną czekoladą posypać uprażonymi płatkami położyć plaster lodu i zwinąć w trójkąt.Posypać pokrojonymi owocami polać sosem czekoladowym i resztą płatków i podawać natychmiast po przyrządzeniu. Smacznego życzę
Wanilia i KardamonDzisiaj, z pewnym opóźnieniem, świętuję z Wami szóste urodziny bloga. 27 maja 2009 roku napisałam swoją pierwszą notkę. Blog nie od początku był zbiorem przepisów, dopiero
Czerwień i błękitPlacki z mąki razowej. Z podanej porcji wychodzi około 15 małych placków. Są dość delikatne (ze względu na pianę z białek), dlatego trzeba bardzo ostrożnie przekręcać
BullioDzień dobry! Długi weekend sprzyjał wycieczkom rowerowym za miasto. Dzięki tym kilku wolnym dniom zebraliśmy wielki kosz kwiatów czarnego bzu, płatki róży (mocno różowe i bladoróżowe
Pora coś zjeśćsobie sprawę jak dużo mam nienoszonych rzeczy! żal mi oddać je za darmo, bo każdy grosz się liczy, marzy mi się wyprzedaż garażowa jak USA ;) Dziś zaserwowałam sobie dużego naleśnika zapiekanego z jabłkami, można też powiedzieć, że są to jakby jabłka w cieście naleśnikowym ;) placek uległ drobnemu uszkodzeniu podczas przekładania na talerz i nie wygląda perfekcyjnie ale na prawdę był
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUwielbiam takie przekąski, szczególnie serwowane na ciepło. Postanowiłam, że wezmę udział w wypiekaniu na śniadanie i wspólnie z innymi blogerami przygotuję podpłomyki. Co prawda miały być
Magiczne Życie MartyTruskawkowy sezon czas start! U nas pierwsze polskie truskawki z pysznymi, puszystymi placuszkami - czyli american pancakes po polsku:) Placki i placuszki to niby typowe dania śniadaniowe
Kulinarne InspiracjeTo chyba jedne z moich ulubionych bezglutenowych placuszków na śniadanie. Mają delikatnie orzechowy posmak przeplatający się ze słodkim bananem. Na żywo ich zielony kolor jest bardziej
Mienta blogRacuchy z jabłkami to łatwe do przygotowania, smaczne danie na (pół)słodko z banalnych i na bieżąco dostępnych składników. W sensie funkcjonalnym, czyli przeznaczenia tej potrawy
Kulinarna PokusaPrzepis poniżej to dość mocne, choć na pewno nie ortodoksyjne nawiązanie do kuchni meksykańskiej. Oprócz tradycyjnych meksykańskich placków będą również charakterystyczne dla tej kuchni pomidory, papryka
Kulinarna Pokusa