Środek sierpnia, za oknem +32`C a ja wolną niedzielę spędzam w kuchni. Mniej więcej tak to wczoraj wyglądało. Czy żałuję? Nigdy w życiu! Może
Słodkie PrzyjemnościKopytka ziemniaczane w wersji marchewkowej z obłędnie pachnącymi gałką muszkatołową kurkami, o delikatnie słodkim- za sprawą dodatku białego wina- oraz maślanym smaku. Same kluski mają idealną
Kraina Miodem PłynącaPyszne, puszyste placuszki, idealne na śniadanie lub lekką kolację, nie zawsze przecież trzeba jeść kiełbaski z grilla, chociaż lato to czas, który temu sprzyja - spotkania ze
Domowa cukiernia Ewywoli spring rollsy. Sajgonki to rodzaj małych krokietów pochodzących z Azji. Różnica między znanymi krokietami, a sajgonkami polega na zawijaniu farszu w papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój
Kuchcik gotujeUwielbiam lato za różnorodność owoców i warzyw. Zbierając śliwki do ciasta zostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że
Słodka Kraina WypiekówBabcine racuchy drożdżowe. Niezwykle puszyste i leciutkie. Robione w polskich domach od bardzo dawna! Racuszki z tego przepisu są naprawdę doskonałe, takie jakie jadłam jak
Nastoletnie Wypiekaniewolnego glonu na górze. Nie należy rozprowadzać ryżu zbyt dokładnie, powinny być w nim dziury, dołki i górki. Na ryżu ok. 3 cm od dołu w poprzek całego "naleśnika" ułożyć wypełnienie Teraz przystępujemy do zawijania. Palcami wskazującym, środkowym i serdecznym przytrzymujemy wypełnienie, żeby się nie rozleciało, a kciukami zaczynamy zwijać matę bambusową. Kiedy całe wypełnienie jest już zakryte palce przenosimy
w mojej kuchniPyszne, małe lekkie placuszki zachwycą zarówno dorosłych jak i nasze pociechy. Można przygotować je z każdym ulubionym owocem: morelami, brzoskwiniami, jabłkiem czy bananami. Najlepiej smakują
Walijskie PichceniePlacki to chyba nasz ulubiony sposób na kolację lub podwieczorek. Robi się je błyskawicznie, można dodać owoce, czekoladę, twarożek - i już jest pyszne danie na
Kulinarne InspiracjePlacek bananowo-kakaowy* w mega zdrowej wersji- bez cukru, nabiału, jajek i mąki, a za to na samych płatkach owsianych, bananach oraz z dodatkiem orzechów włoskich
Kraina Miodem PłynącaCałość wyniosła mnie ok. 230 rubli, czyli ok. 16 zł, co wydaje mi się dosyć drogie. I jak to smakowało? A więc muszę przyznać, że przeżyłam rozczarowanie - w wielkim naleśniku miałam olbrzymią ilość majonezu, trochę mięsa z kurczaka i baardzo niewielką ilość sałaty. Jak dla mnie majonez zabił wszystko, nie wiem, może to po prostu przez upały tu panujące
psgotujemywielu stoisk, jakie możemy znaleźć w centrach handlowych. A tu możemy podejrzeć proces przygotowywania blina: Jak możecie zauważyć jest on przygotowywany na takim dużym okrągłym urządzeniu, obok smażonego naleśnika jest przysmażana wędlina do mojego blina :) Co zamówiłam? Otóż postanowiłam odwiedzić ten lokal więcej niż 1 raz, ze względu na bogatą ofertę menu. I za pierwszym razem zamówiłam barszcz
psgotujemyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przedstawiam Wam pyszne pierogi z bobem z dodatkiem boczku i ricotty. Oryginalny farsz nadał nie powtarzalny smak, który
Marta Gotujepieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami na zakwasie żytnim oraz dwa smarowidła: – pastę z fasoli z czosnkiem i majerankiem – masło kokosowe z miodem, świeżym tymiankiem i sezamem Dziękujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPancake Składniki: ciasto (na 6 sztuk): - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki wody - 1 jajko - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do
Kuchnia co dnia