coś niewielkiego, pytanie tylko co? Jak to zwykle w takich sytuacjach bywa, kiedy tylko zadałam sobie to pytanie prawie natychmiast przyszła odpowiedź: TO!!! Dziewczyny nazwały to naleśnikami, dla mnie to omlety raczej, ale nie spierajmy się o nazwę, bo danko jest genialne! Składniki na 2 szt: * 2 jajka * 2 łyżki mąki - u mnie mąka pszenna typ 1850 graham
Zdrowa Kuchnia Sowyznów wariacja naleśnikowa na śniadanie, tym razem z szynką. Składniki na jeden naleśnik/omlet: * jajko * 2 łyżki mąki pszennej typ 1850 * 2 łyżki mleka * ząbek czosnku wyciśnięty# * sól ziołowa * 2-3 plasterki szynki * 1/2 cebuli * papryka konserwowa * koperek # raczej pominąć, gdy po śniadaniu będziemy przebywać wśród ludzi;) Jajko, mąkę, sól, czosnek i mleko ubiłam trzepaczką przez chwilę i wlałam(...)rozgrzaną z odrobiną oleju patelnię. Smażyłam na wolnym ogniu z dwóch stron, jednocześnie lekko przesmażając na drugiej patelni pokrojoną szynkę z cebulą. Usmażony naleśnik zdjęłam z patelni, nałożyłam farsz i posypałam koperkiem. Zjadłam z wielkim smakiem:) Wygląda na to, że zmieniam sposób odżywiania, bo bez ciepłego śniadania źle się czuję w ciągu dnia, ciekawe... ***** "Dobre nawyki są tak samo proste
Zdrowa Kuchnia SowyNigdy nie jadałam ciepłych śniadań, a zwłaszcza naleśników czy omletów (to były dla mnie dania obiadowe), nie jadałam zup, ani duszonych mięs. Wszystko się zmieniło:) Powoli zmieniam swoje menu na ciepłe, mocno przyprawione i długo gotowane bądź duszone dania. I trafiam "przypadkiem" na wykład o Kuchni Pięciu Przemian i wracam do książek A.Ciesielskiej na ten temat, które
Zdrowa Kuchnia SowyPyszne śniadaniowe pankejki z jabłkiem przygotowane wg zasad Kuchni 5 Przemian; mam nadzieję, że nic nie poknociłam przy komponowaniu tego przepisu. W kuchni
Zdrowa Kuchnia SowyGość: Zuza, adtz52.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/01/22 12:26:04 unikam smażonych potraw, ale z suchej patelni ,strzał w dziesiątkę! sowa_nie_sowa 2012/01/22 17:02:04 Zuza , tego typu placki czy naleśniki spokojnie robi się na suchej patelni:) agattekh 2012/01/24 15:50:29 Przyznam, że placki te wyglądają bardzo smacznie :-) sowa_nie_sowa 2012/01/24 17:58:10 Agattekh , nie tylko wyglądają
Zdrowa Kuchnia SowyZrobiony na szybko omlet dla córki, z wykorzystaniem resztki oscypka. Pyszny, że hej! Składniki: * 2 jajka * kawałek oscypka startego na grubych oczkach * łyżka
Zdrowa Kuchnia Sowyroztopionego masła (sł) * szczypta imbiru (o) Dokładam po kolei do miski i po każdym lekko mieszam i ubijam trzepaczką. Zostawiam na kilkanaście minut. A potem rozgrzewam patelnię do naleśników, wlewam ciasto tworząc 3 placki, po czym dalej smażę na bardzo wolnym ogniu z obu stron. Dzięki temu nigdy mi się placki nie przypalają (co się wcześniej zdarzało
Zdrowa Kuchnia Sowyprzygotowywaniu tego typu placków/pancake'ów czy naleśników (bo dalej nie bardzo wiem czym się zasadniczo różnią) doszłam już do dużej wprawy. Właściwie co by się tam nie dało, jeśli jest jajko, mąka jakaś i coś mokrego plus dodatki to zawsze wychodzi;) Dzisiaj proponuję kolejne placuszki orkiszowe, w wersji z dodatkiem banana i posypką z daktyli. Składniki
Zdrowa Kuchnia SowyJadam ostatnio sporo jajek w różnej postaci, ale zapomniałam całkiem o śniadaniowych rarytasach z ich udziałem, czyli plackach/naleśnikach/omletach. Dzisiaj więc nadrabiam i zaserwuję bardzo
Zdrowa Kuchnia SowyRobiłam już różne dania z kaszy jaglanej - wszystkie w wersji na słodko - ale placków jeszcze nie próbowałam. Zainspirowana przepisem Iw dzisiaj zrobiłam na śniadanie. Co prawda
Zdrowa Kuchnia SowyWczorajsze moje śniadanie to pokłosie przepisu na zapiekany rabarbar i licznych moich przepisów na naleśniki/pankejki:) Po prostu zachciało mi się zapieczonych w cieście mącznym owoców;) Czyli coś w rodzaju clafoutis, ale bez migdałów (choć nie jestem pewna, czy one są jego charakterystycznym dodatkiem) i masła. Składniki: ok. 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ok. 10 g otrąb orkiszowych jajko
Zdrowa Kuchnia Sowyrozgrzaną patelnię i smażyłam podobnie jak placki ziemniaczane. Potem dopiero przyszło mi do głowy, że mogłam zrobić to bez oleju (trochę tylko dodać do masy), czyli tak jak smażę naleśniki czy pankejki. Placki zjadłam najpierw z dodatkiem oscypka, camemberta i suszonych pomidorów. Bardziej mi smakowała wersja z camembertem, choć pewnie jeszcze lepsze by były z serem pleśniowym typu
Zdrowa Kuchnia Sowytylko kuchni, tak mam generalnie. Natomiast kuchni dotyczy temat ostatnio przeze mnie odkryty, czyli wypieki bez glutenu:) Zaczęłam od ciast owocowych, teraz siedzę w plackach i naleśnikach, a za chwilę pewnie jeszcze coś innego wymyślę (albo uznam, że to już wystarczy i zacznę szukać nowych dziewiczych terenów do odkrycia;) Póki co dzisiaj placki kokosowe z mąki gryczanej
Zdrowa Kuchnia Sowyzrobieniu musu do naleśników zostało mi jeszcze 1/2 ananasa, w sam raz do wykorzystania w deser ze (cho ć u mnie to było ś niadanie) , na któr ego pomysł natrafiłam u Marty Gessler. Jak zwykle co nieco zmodyfikowałam . Deser tak mi si ę spodobał, ż e zaraz zrobiłam drug ą jego wersj ę, tym razem na bazie gruszki:) Czytaj
Zdrowa Kuchnia Sowyokazało się ciastem na podpłomyki i w żaden sposób nie udało mi się go uelastycznić na tyle, aby nabrało kształtu tortillowego placka;) Wobec tego faktu zdecydowałam się na zrobienie naleśników z 3 rodzajów mąk i ta decyzja wyszła daniu na plus:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy