Niespodziewanie dostałam- okazałą, świeżą i zerwaną prosto z ogródka- botwinkę od sąsiadki (dziękuję Pani Wiesiu) i już miałam robić zupkę botwinkową (z tego przepisu) , ale
Kraina Miodem PłynącaNo, w końcu mogę się pochwalić najsmaczniejszym plackiem, a może tortillą.. hmm ...szczerze mówiąc, to nawet nie wiem jak to nazwać, może Wy podpowiecie
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj coś dla małych i dużych łasuchów, racuchy z twarogu i kaszy manny- zdrowe i pożywne. Do placuchów dodatkowo zrobiłam słodki kisiel cytrynowy, ale posypane cukrem
Kraina Miodem PłynącaNie wiece co zrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie? To może skorzystacie z mojej propozycji? :) Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli
Kraina Miodem PłynącaPlacki te już były na blogu, ale wstydziłam się za zdjęcia i przepis wykasowałam :) Ostatnio jednak naszła mnie ochota na te właśnie placuszki więc je
Kraina Miodem PłynącaKażdy wie, że tradycyjne 'leniwe' przyrządza się z twarogu, mąki i jajek, ja jednak niezbyt często robię ten rodzaj klusek, zdecydowanie wolę swoją, troszkę inną wersję
Kraina Miodem PłynącaMoja dzisiejsza propozycja, to bakłażan w serowej- a dokładnie parmezanowej- panierce z dodatkiem płatków owsianych (które jak najbardziej można zamienić na bułkę tartą- taką wersję robię
Kraina Miodem PłynącaJedna z najbardziej popularnych zup we Francji, której bazą jest głównie cebula (duuużo cebuli) smażona długo i na bardzo małym ogniu, podlana białym winem, a na
Kraina Miodem PłynącaNo, w końcu się za nie zabrałam, bo aż wstyd- śliwki już tyle czasu 'rządzą' na straganach, a ja dopiero dzisiaj zrobiłam knedle z ich dodatkiem
Kraina Miodem Płynącasmarowidlo do chleba.Bylo bardzo ostre.Smak szczegolnie mnie nie zachwycil.Mezowi bardzo smakowalo.Nastepnym razem dodam drobniutko pokrojonej dymki .Mysle,ze bedzie duzo,duzo lepsze.Takze polecam.Smacznego! Jesli masz ochote na pyszne,zielone nalesniki z czosnkiem niedzwiedzim zapraszam tutaj: klik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!2½ szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka 2 szklanki mleka 4 łyżki oleju 100g masła syrop klonowy
Świat Domowej Kuchni½ kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 2-3 lekko kwaśne jabłka Racuchy z
Świat Domowej Kuchni100 g mąki pszennej 220 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 100g płatków owsianych 2 jabłka szczypta soli Dzisiaj zaserwuję doskonały przykład, że nie zawsze zdrowe
Świat Domowej Kuchnipodzielić na 6-7 równych części (fot.1) , z których uformować kulki (około 80 g każda). Każdą część ciasta rozwałkować i posmarować nadzieniem (około 1 łyżki) (fot.2) , zwinąć jak naleśnika (fot.3) . Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty (fot.4) . Spleść ciasto ze sobą (fot.5) . Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę (fot.6) . Tak przygotowane drożdżówki
Świat Ciastadługości naszych blaszek.Ciasto powinno mieć grubość ok. 5-6 mm. 3. Następnie otwieramy masę makową i wykładamy ją na placek. Tak jak na zdjęciu poniżej: 4. Potem zawijamy jak naleśnika: 5. Wstawiamy oba makowce do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia i dekorujemy lukrem lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. Zaproponuje dziś utwór
Gotuj Z Muzyką