naleśniki - 13886 przepisów (strona:714/926)

Pan de sal 183

miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton), w taki sposób, jak zwijamy naleśniki. Baton obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe

Moje domowe kucharzenie
Podsumowanie współpracy z redccon.pl 142

różnej porze, a czasem jak wracają to ja jestem już w pracy..więc takie pojemniki szybko i łatwo podgrzeją obiadek.. Naleśnikarka  służy nie do smażenia nie tylko naleśników, ale i pancakes..jest super.. Patelnię używam również dość często...zazwyczaj do duszenia mięska itp..chociaż do smażenia też.. No i na koniec mojej współpracy wybrałam

Moje domowe kucharzenie
Torcik z pancakes [ z olejem rzepakowym] 156

Dawno nie jadłam pancakes...tak więc nawet powstał taki mini torcik..przełożony bitą śmietaną z dodatkiem nutelli..Do ciasta na pancakes dodałam olej rzepakowy który jest

Moje domowe kucharzenie
Ryba po angielsku 111

pieprz przyprawa do ryby płatki kukurydziane Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.Dodać wodę, mleko, jajko i wszystko wymieszać, aż powstanie gładkie jednolite ciasto podobne jak na naleśniki. Odstawić na kilkanaście minut.Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, moczyć w cieście  a następnie w płatkach kukurydzianych i smażyć na oleju lub w frytkownicy

Moje domowe kucharzenie
Schabowy z "cycków" 158

szkl.bułki tartej 1/2  szkl. mleka sól, pieprz przyprawa do kurczaka   lubczyk Pierś pokroić w plastry, lekko  rozbić.Z reszty składników zrobić ciasto tak jak na naleśniki, ale bardzo gęste [ w razie potrzeby dodać mąki lub bułki tartej].Pierś maczać w  cieście i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Lekka przekąska 164

Przepis: Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości ok. 2-3 cm. Na każdy pasek nakładamy dwa plasterki salami albo pokrojone w paski plastry sera żółtego i zwijamy jak naleśniki. Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy 18 minut. A tu ich równie pyszna wersja na blogu

Emcia Pichci
Sajgonki 303

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sajgonki to jedno popularnych dań kuchni azjatyckiej. Ryżowe naleśniki zawijane z mięsem i warzywami, smażone w głębokim tłuszczu. W daniu wykorzystałam gotową mieszankę chińskich warzyw dzięki czemu nie musiałam osobno kupować np. chińskich grzybów mun, pędów bambusa czy marchewki. Danie jest proste w wykonaniu a dodatki można

Marta Gotuje
Mus jabłkowy na zimę 202

jabłkowy ma zajebisty smak. Ten domowy mus jest gęsty, mięsisty, pyszny i zdrowy, jest świetnym dodatek nie tylko do szarlotki, ale również do wszelakich deserów, jako nadzienie do naleśników czy gofrów. Mus jabłkowy jest niezastąpiony w okresie jesienno-zimowym. Mus jabłkowy na zimę Składniki: 3 kg papierówek 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 laska cynamonu 1 opakowanie cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Owsianka z karmelizowanymi brzoskwiniami 117

Generalnie staram się nie dodawać cukru do owsianek. Jednak tym zrobiłam wyjątek, bardzo pyszny wyjątek. A wszystko przez naleśniki , które podałam kilka dni wcześniej. Smak karmelizowanych brzoskwiń zaczął mnie prześladować. Składniki: 250 ml mleka 3 - 4 łyżki płatków owsianych zwykłych lub górskich 1 brzoskwinia 1 łyżka masła 3 łyżeczki cukru (u mnie trzcinowy) Wykonanie: Mleko i płatki umieszczamy

Sto kolorów kuchni
Domowe przetwory. Frużelina wiśniowa z wanilią czyli owoce w żelu 126

Frużelina to taki rzadszy dżem o zawiesistej konsystencji. To kawałki owoców w słodkim żelu. Jest doskonałym dodatkiem do naleśników , gofrów , deserów .... Można polać nią lody albo placuszki . Warto mieć chociaż kilka jej słoiczków w swojej spiżarni. Frużelinę można robić z różnych owoców. Najlepiej nadają się jagodowe czyli truskawki, borówki, maliny, ale mogą być także morele czy brzoskwinie. Zobacz przepis

Smaczna Pyza
Masło orzechowe i czekoladowe 213

osoby która nie lubiłaby słynnej Nutelli .  U nas w domu jest zjadana z prędkością światła :) Smarujemy nią tosty, naleśniki lub po prostu pożeramy ją łyżką. Od pewnego czasu robię taki krem czekoladowy sama! A masło orzechowe? U nas trochę mniej popularne niż w USA ale jest tak samo pyszne jak czekoladowe. Pokaże Wam niebawem co można z niego

Olikowa kuchnia
Chrupiące motylki 217

szczypta soli 1 szklanka mąki 1 jajko olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Odstawiam na min. 20min. Ciasto nie może być rzadkie, ma być bardziej gęste niż na naleśniki. Ja osobiście dodaję trochę spirytusu lub jakiegoś alkoholu żeby ciasto nie "piło" tłuszczu. Rozetkę rozgrzewamy w gorącym tłuszczu, zanurzamy w cieście- ale tak do 3/4 foremki

Olikowa kuchnia
Racuchy owsiano-gryczane z brzoskwinią i jagodami 199

Racuchy były pierwsze, potem zrobiłam crumble , ale na blogu wyszło odwrotnie, bo wpis o crumble jakoś szybciej mi się napisał. Robiłam dotąd placki, naleśniki, omlety, pancakes (w sumie to nie wiem na czym specyfika tych ostatnich polega i czym się różnią od placków, ale nazwa fajna, zwłaszcza spolszczoną lubię - pankejki:), a racuchów dotąd nie. Nie pamiętam też z dzieciństwa

Zdrowa Kuchnia Sowy
Dlaczego warto jeść śniadania? 170

włoskich, laskowych), łyżka pestek słonecznika, łyżeczka siema lnianego + ulubione owoce, kubek herbata liściasta (czerwona lub zielona); omlet z ulubionymi dodatkami (owoce, warzywa), kubek herbaty liściastej (czerwonej lub zielonej) pełnoziarniste naleśniki lub placuszki (ulubione dodatki), kubek herbaty liściastej (zielonej lub czerwonej); jajecznica, ugotowane brokułu lub fasolka szparagowa, 2 kromki chleba pełnoziarnistego lub razowego, kubek herbaty liściastej (czerwonej lub zielonej); Zaleca

Truskawkowa Fiesta