ilością skórki, ponieważ według mnie ma o wiele ciekawszy, głębszy smak. Na prawdę pycha :) Smacznego! PS. Orange curd można wykorzystać do przełożenia ciasta, udekorowania babeczek lub jako smarowidło do naleśników, gofrów czy po prostu tostów. Gdybyście jednak nie zjedli go od razu, to już niedługo na blogu pojawi się bajeczny deser właśnie z orange curd. Będzie pysznie, obiecuję
Ratunku obiadczas całkowicie zakryta wodą.) Efekt? Najlepsza masa krówkowa na świecie :) Jeśli takiej masy nie zużyję całej do ciasta, przechowuję ją zawsze w lodówce, przełożoną do słoiczka i zjadam z naleśnikami czy goframi. Pycha
Ratunku obiadOstatnio posmakowały nam omlety. Ten na słodko z jogurtem greckim i musem z mango był pyszny i przygotowany przez S:*. Ja dzisiaj na śniadanie zrobiłam wersję
Magiczne Życie MartyKiedyś takie placki robiłam na podstawie z podgotowanych i pokrojonych na plasterki ziemniaków. Lekko je podpiekałam i na to kładłam resztę składników. Teraz robię bez ziemniaków
Zdrowa Kuchnia SowyTaki omlet to dość częste u nas danie. Proste, szybkie i każdy lubi:) Składniki na jedną porcję: * 1-2 jajka * 1 żółtko * ser żółty starty
Zdrowa Kuchnia Sowymusem. Pycha!!! Komentarze kubeleksmakowy 2011/09/26 13:16:22 Uwielbiam pełnoziarniste otrębowe. Robię z samych otrąb ;-) ren-ya 2011/09/26 15:15:53 Jestem wielką fanką wszelkich mącznych potraw, a naleśniki należą do moich super ulubionych i po samym załączonym obrazku widać, że PYCHA! Zjadłabym całą kopę:) sowa_nie_sowa 2011/09/26 17:46:34 Kubeleksmakowy , z samych otrąb mówisz? Trzeba
Zdrowa Kuchnia Sowycoś niewielkiego, pytanie tylko co? Jak to zwykle w takich sytuacjach bywa, kiedy tylko zadałam sobie to pytanie prawie natychmiast przyszła odpowiedź: TO!!! Dziewczyny nazwały to naleśnikami, dla mnie to omlety raczej, ale nie spierajmy się o nazwę, bo danko jest genialne! Składniki na 2 szt: * 2 jajka * 2 łyżki mąki - u mnie mąka pszenna typ 1850 graham
Zdrowa Kuchnia Sowyznów wariacja naleśnikowa na śniadanie, tym razem z szynką. Składniki na jeden naleśnik/omlet: * jajko * 2 łyżki mąki pszennej typ 1850 * 2 łyżki mleka * ząbek czosnku wyciśnięty# * sól ziołowa * 2-3 plasterki szynki * 1/2 cebuli * papryka konserwowa * koperek # raczej pominąć, gdy po śniadaniu będziemy przebywać wśród ludzi;) Jajko, mąkę, sól, czosnek i mleko ubiłam trzepaczką przez chwilę i wlałam(...)rozgrzaną z odrobiną oleju patelnię. Smażyłam na wolnym ogniu z dwóch stron, jednocześnie lekko przesmażając na drugiej patelni pokrojoną szynkę z cebulą. Usmażony naleśnik zdjęłam z patelni, nałożyłam farsz i posypałam koperkiem. Zjadłam z wielkim smakiem:) Wygląda na to, że zmieniam sposób odżywiania, bo bez ciepłego śniadania źle się czuję w ciągu dnia, ciekawe... ***** "Dobre nawyki są tak samo proste
Zdrowa Kuchnia SowyNigdy nie jadałam ciepłych śniadań, a zwłaszcza naleśników czy omletów (to były dla mnie dania obiadowe), nie jadałam zup, ani duszonych mięs. Wszystko się zmieniło:) Powoli zmieniam swoje menu na ciepłe, mocno przyprawione i długo gotowane bądź duszone dania. I trafiam "przypadkiem" na wykład o Kuchni Pięciu Przemian i wracam do książek A.Ciesielskiej na ten temat, które
Zdrowa Kuchnia SowyPyszne śniadaniowe pankejki z jabłkiem przygotowane wg zasad Kuchni 5 Przemian; mam nadzieję, że nic nie poknociłam przy komponowaniu tego przepisu. W kuchni
Zdrowa Kuchnia SowyGość: Zuza, adtz52.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/01/22 12:26:04 unikam smażonych potraw, ale z suchej patelni ,strzał w dziesiątkę! sowa_nie_sowa 2012/01/22 17:02:04 Zuza , tego typu placki czy naleśniki spokojnie robi się na suchej patelni:) agattekh 2012/01/24 15:50:29 Przyznam, że placki te wyglądają bardzo smacznie :-) sowa_nie_sowa 2012/01/24 17:58:10 Agattekh , nie tylko wyglądają
Zdrowa Kuchnia SowyZrobiony na szybko omlet dla córki, z wykorzystaniem resztki oscypka. Pyszny, że hej! Składniki: * 2 jajka * kawałek oscypka startego na grubych oczkach * łyżka
Zdrowa Kuchnia Sowyroztopionego masła (sł) * szczypta imbiru (o) Dokładam po kolei do miski i po każdym lekko mieszam i ubijam trzepaczką. Zostawiam na kilkanaście minut. A potem rozgrzewam patelnię do naleśników, wlewam ciasto tworząc 3 placki, po czym dalej smażę na bardzo wolnym ogniu z obu stron. Dzięki temu nigdy mi się placki nie przypalają (co się wcześniej zdarzało
Zdrowa Kuchnia Sowyprzygotowywaniu tego typu placków/pancake'ów czy naleśników (bo dalej nie bardzo wiem czym się zasadniczo różnią) doszłam już do dużej wprawy. Właściwie co by się tam nie dało, jeśli jest jajko, mąka jakaś i coś mokrego plus dodatki to zawsze wychodzi;) Dzisiaj proponuję kolejne placuszki orkiszowe, w wersji z dodatkiem banana i posypką z daktyli. Składniki
Zdrowa Kuchnia Sowy