mogą być surowe w środku. 2. MARYNATA (ok. 2 min): mąkę mieszamy z wodą tak aby nie było grudek i aby ciasto było 2 razy gęstsze niż to na naleśniki (spływa po łyżce ale powoli), dosypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy (kolor marynaty powinien być brązowawy, radzimy spróbować odrobinę aby sprawdzić poziom dosolenia, ostrości itd. wg siebie). 3. MARYNOWANIE
Nerds Kitchenteż może być :D) i sporą ilością gałki muszkatołowej. Z czasem sos zacznie gęstnieć, a kiedy się zagotuje, ściągamy go z palnika. Powinien mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki, ale na tyle rzadką aby łatwo było nim polewać nam kolejne warstwy. Jeśli jest za gęsty, dolejcie trochę zimnego mleka i dokładnie wymieszajcie. 5. MAKARON (5 min): > płaty
Nerds Kitchenzdrowsze i o wiele smaczniejsze. Nutella śliwkowa jest tak pyszna, że można ją wyjadać łyżką z słoika. Świetnie się sprawdza jako dodatek do gofrów, naleśników, ciast i deserów. Zachęcam do zrobienia, póki mamy sezon na śliwki Post Powidła śliwkowe z czekoladą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeKasza jaglana króluje u nas już od jakiegoś czasu. Praktycznie jak tylko ugtowałam ją pierwszy raz to zadomowiła się u nas na dobre, były już naleśniki jaglane, chlebki, ciasteczka, bywa często jako dodatek do obiadu ale jeszcze nigdy nie była dodatkiem do dań z grzybów. Wyszło tak w sumie przypadkiem, a okazało się iż jest to połączenie bajeczne. Przypadkiem
Smaczne Zdroweszklanki mąki 2 szklanki wody 3 jajka łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Z ciasta smażymy 6 dużych naleśników. Pozwalamy im trochę przestygnąć, zwijamy w rulony i kroimy na makaron. Najlepiej smakuje w owocowej zupie lub ze słodkim sosem
prawdziwe jedzeniedżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce
Ze smakiem i z pasjągęste. 2. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu (musi być naprawdę dobrze rozgrzana!) i wlewamy porcjami nasze ciasto np małą chochelką, formując placuszki (nie rozlewamy ciasta po patelni jak naszych naleśników). Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, aż pancakes się zarumienią. 3. Pancakes układamy jeden na drugim, polewamy syropem klonowym i dodajemy brzoskwinię i prażone migdały. Smacznego! :) Jeśli spodobał
My Culinary ArtZdecydowanie nie jestem fanką kupowania gotowych wyrobów jedzeniowych typu pierogi, naleśniki, lasagne etc. Zawsze unikam takich produktów, bo tak naprawdę nie wiadomo co się w nich znajduje i jak było przetwarzane. Jednak niekiedy mamy ochotę na jakieś konkretne danie, a nie mamy czasu go zrobić. Takim przykładem mogą być pierogi, których wyrabianie, nie ukrywajmy, trochę czasu zabiera. Właśnie
Kolizje Smakówdobrą zabawę ;) Dodatkowo starannie dobrane menu i drinki potęgują zabawę do niezapomnianej nocy! Jako przekąski proponujemy parówki w cieście francuskim , roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem lub szpinakowe naleśniki z serem i łososiem Dla pań ceniących świeże witaminy proponujemy sałatke z rukolą, serkiem camembert i gruszką, sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami , czy spring rolls’y Dania
Kolizje Smakówleśnych ścieżkach. Często zapomniane a takie aromatyczne ... śliweczki o wdzięcznej nazwie mirabelki. Marmolada z mirabelek jest kwaskowata dlatego najlepiej komponuje się ze słodkimi ciastami. Polecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier Mirabelki płuczemy i smażymy na małym ogniu. Można na początku dodać odrobinę wody, żeby owoce nie przypaliły się zanim puszczą sok. Dodajemy
prawdziwe jedzeniekanelada (skład to woda, cukier, cynamon i goździki) jest bardzo smaczny, słodki, niczym cynamonowy sos do szarlotki ( hmmm... to może być ciekawe połączenie.. ). Można nim polewać lody czy naleśniki. Ouzo Ouzo to mocny alkohol (do 48% zaw. alkoholu) o charakterystycznym smaku anyżu. Podaje się je mocno schłodzone w wysokiej szklance, najczęściej wymieszane z wodą (co powoduje zabarwienie ouzo
Chilli Czosnek i Oliwaefekt. Kilka kluczowych punktów których się trzymam przy "odchudzaniu" masy naleśnikowej (część wskazówek podpatrzyłam m.in. TU ) : zamienić zwykłą mąkę na pełnoziarnistą lub razową zastąpić tłuste mleko wodą ( wersja naleśników z wodą TU ) lub kefirem 0% (poniżej) zrezygnować z jajek - użyć płatków owsianych jako "sklejacza" , nadal wychodzą wtedy elastyczne i giętkie nie dodawać cukru - jest zbędny, wystarczającej słodyczy(...)minut - mąka pełnoziarnista oraz płatki nasiąkną i lekko spęcznieją . Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową lekko przetrzeć pędzelkiem namoczonym w oliwie - potem nie będzie to już konieczne . Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię. Ja dzielę je na 2 porcje - wychodzą wtedy 2 grubsze naleśniki . Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę
Grunt to przepis!dżem powstał na specjalne życzenie Żarłoczka, który uwielbia brzoskwinie i ich połączenie z cynamonem . Myślę, że kilka słoików zje po prostu łyżeczką a nie na chlebie czy w naleśnikach . Taki to z niego łakomczuszek :D Ale co tam - niech ma skoro tak lubi, prawda ? A znacie ten banalnie prosty sposób na naklejanie etykiet na słoiki z przetworami ? Sprawdzony
Smaczna PyzaPrzez długi, długi czas prym wiódł lemon curd , czyli jajeczny krem z soku z cytryny, który idealnie nadaje się jako nadzienie do tart i tartaletek, na deser, do naleśników czy przekładania tortów. Skoro cytrynowy smak był udany, trzeba włączyć swoją kreatywność i dać jej całkowity upust, wymyślając nowe odmiany. Widziałam naprawdę wiele różnych, zachęcających propozycji. Nawet u mnie swego
W kuchni Karmel-itkiSzybkie, smaczne i przede wszystkim pożywne kotleciki z dodatkiem czerwonej papryki. Idealne na obiad i kolację, na zimno i ciepło. Musicie się poczęstować! Koniecznie! Składniki : * filet
Magiczne Życie Marty