naleśniki - 13886 przepisów (strona:713/926)

Pancakes 114

Puszyste amerykańskie naleśniki podawane najczęściej z syropem klonowym lub ulubionymi słodkimi dodatkami. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. "Jak być domową boginią". Składniki na 12 sztuk: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 i 1/4 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 jajka Masło roztopić. Mąkę przesiać, dodać proszek

wyzwania kuchenne
Konfitura z aronii 243

robimy to aż konfitura zgęstnieje. Konfiturę z aronii przekładamy do słoiczków o poj. 150 ml i pasteryzujemy 10 minut. Konfitura jest idealna do kanapek, białego twarogu, jako farsz do naleśników, dodatek do gofrów, czy jako dodatek do ciast. The post Konfitura z aronii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bancakes 193

Nowy kuchenny nabytek w postaci malutkiej patelenki wymagał dalszych testów. Szybko mi zaświtało, że można ją wykorzystać do wykonania naleśników, placuszków, tudzież "pankejków". No i padło na to ostatnie. A że pichcę znowu bezglutenowo, stąd nazwa... Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą na gładką masę. Na patelni rozgrzałam oliwę i smażyłam malutkie placuszki na złocisty kolor (z obu stron

bastalena
1491. Naczynie żaroodporne Termisil 162

pomidorowym.. Do pieczenia: Następnie był chlebek ..piekłam go w naczyniu wyłożonym papierem...ale następnym razem upiekę i bez papieru.. Do zapiekania: Pyszna zapiekanka ..z makaronu , brokuła... Zapiekane naleśniki.. Do podgrzewania: Kotlety mielone z dodatkiem dyni.. Przepisy będą wkrótce na blogu.. Naczynie żaroodporne za każdym razem spisało się idealnie..Gotowało się idealnie...nic nie przywierało

Moje domowe kucharzenie
Pan de sal 190

miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton), w taki sposób, jak zwijamy naleśniki. Baton obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe

Moje domowe kucharzenie
Podsumowanie współpracy z redccon.pl 154

różnej porze, a czasem jak wracają to ja jestem już w pracy..więc takie pojemniki szybko i łatwo podgrzeją obiadek.. Naleśnikarka  służy nie do smażenia nie tylko naleśników, ale i pancakes..jest super.. Patelnię używam również dość często...zazwyczaj do duszenia mięska itp..chociaż do smażenia też.. No i na koniec mojej współpracy wybrałam

Moje domowe kucharzenie
Torcik z pancakes [ z olejem rzepakowym] 162

Dawno nie jadłam pancakes...tak więc nawet powstał taki mini torcik..przełożony bitą śmietaną z dodatkiem nutelli..Do ciasta na pancakes dodałam olej rzepakowy który jest

Moje domowe kucharzenie
Ryba po angielsku 118

pieprz przyprawa do ryby płatki kukurydziane Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.Dodać wodę, mleko, jajko i wszystko wymieszać, aż powstanie gładkie jednolite ciasto podobne jak na naleśniki. Odstawić na kilkanaście minut.Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, moczyć w cieście  a następnie w płatkach kukurydzianych i smażyć na oleju lub w frytkownicy

Moje domowe kucharzenie
Schabowy z "cycków" 162

szkl.bułki tartej 1/2  szkl. mleka sól, pieprz przyprawa do kurczaka   lubczyk Pierś pokroić w plastry, lekko  rozbić.Z reszty składników zrobić ciasto tak jak na naleśniki, ale bardzo gęste [ w razie potrzeby dodać mąki lub bułki tartej].Pierś maczać w  cieście i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Lekka przekąska 172

Przepis: Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości ok. 2-3 cm. Na każdy pasek nakładamy dwa plasterki salami albo pokrojone w paski plastry sera żółtego i zwijamy jak naleśniki. Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy 18 minut. A tu ich równie pyszna wersja na blogu

Emcia Pichci
Sajgonki 307

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sajgonki to jedno popularnych dań kuchni azjatyckiej. Ryżowe naleśniki zawijane z mięsem i warzywami, smażone w głębokim tłuszczu. W daniu wykorzystałam gotową mieszankę chińskich warzyw dzięki czemu nie musiałam osobno kupować np. chińskich grzybów mun, pędów bambusa czy marchewki. Danie jest proste w wykonaniu a dodatki można

Marta Gotuje
Mus jabłkowy na zimę 208

jabłkowy ma zajebisty smak. Ten domowy mus jest gęsty, mięsisty, pyszny i zdrowy, jest świetnym dodatek nie tylko do szarlotki, ale również do wszelakich deserów, jako nadzienie do naleśników czy gofrów. Mus jabłkowy jest niezastąpiony w okresie jesienno-zimowym. Mus jabłkowy na zimę Składniki: 3 kg papierówek 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 laska cynamonu 1 opakowanie cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Owsianka z karmelizowanymi brzoskwiniami 130

Generalnie staram się nie dodawać cukru do owsianek. Jednak tym zrobiłam wyjątek, bardzo pyszny wyjątek. A wszystko przez naleśniki , które podałam kilka dni wcześniej. Smak karmelizowanych brzoskwiń zaczął mnie prześladować. Składniki: 250 ml mleka 3 - 4 łyżki płatków owsianych zwykłych lub górskich 1 brzoskwinia 1 łyżka masła 3 łyżeczki cukru (u mnie trzcinowy) Wykonanie: Mleko i płatki umieszczamy

Sto kolorów kuchni
Domowe przetwory. Frużelina wiśniowa z wanilią czyli owoce w żelu 132

Frużelina to taki rzadszy dżem o zawiesistej konsystencji. To kawałki owoców w słodkim żelu. Jest doskonałym dodatkiem do naleśników , gofrów , deserów .... Można polać nią lody albo placuszki . Warto mieć chociaż kilka jej słoiczków w swojej spiżarni. Frużelinę można robić z różnych owoców. Najlepiej nadają się jagodowe czyli truskawki, borówki, maliny, ale mogą być także morele czy brzoskwinie. Zobacz przepis

Smaczna Pyza