naleśniki - 14154 przepisów (strona:721/944)

Pikantne placki z dyni w trzech wersjach 175

rozgrzaną patelnię i smażyłam podobnie jak placki ziemniaczane. Potem dopiero przyszło mi do głowy, że mogłam zrobić to bez oleju (trochę tylko dodać do masy), czyli tak jak smażę naleśniki czy pankejki. Placki zjadłam najpierw z dodatkiem oscypka, camemberta i suszonych pomidorów. Bardziej mi smakowała wersja  z camembertem, choć pewnie jeszcze lepsze by były z serem pleśniowym typu

Zdrowa Kuchnia Sowy
Śniadaniowe placuszki gryczano-ryżowo-kokosowe 193

tylko kuchni, tak mam generalnie. Natomiast kuchni dotyczy temat ostatnio przeze mnie odkryty, czyli wypieki bez glutenu:)   Zaczęłam od ciast owocowych, teraz siedzę w plackach i naleśnikach, a za chwilę pewnie jeszcze coś innego wymyślę (albo uznam, że to już wystarczy i zacznę szukać nowych dziewiczych terenów do odkrycia;) Póki co dzisiaj placki kokosowe z mąki gryczanej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ananas albo gruszka pod super kruszonką 234

zrobieniu musu do naleśników zostało mi jeszcze 1/2 ananasa, w sam raz do wykorzystania w deser ze (cho ć u mnie to było ś niadanie) , na któr ego pomysł natrafiłam u Marty Gessler. Jak zwykle co nieco zmodyfikowałam . Deser tak mi si ę spodobał, ż e zaraz zrobiłam drug ą jego wersj ę, tym razem na bazie gruszki:) Czytaj

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zdrowy fast food, czyli miały być tortille;) 288

okazało się ciastem na podpłomyki i w żaden sposób nie udało mi się go uelastycznić na tyle, aby nabrało kształtu tortillowego placka;) Wobec tego faktu zdecydowałam się na zrobienie naleśników z 3 rodzajów mąk i ta decyzja wyszła daniu na plus:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jaglane pancakes z malinami 254

Mała przerwa się zrobiła na blogu (i nie zaglądałam prawie na inne blogi też, ale zaraz to nadrobię), a to za sprawą końcowych prac nad książką

Zdrowa Kuchnia Sowy
Omlet z kurkami 225

Kurek nie jadłam chyba od czasów dzieciństwa. Za grzybami generalnie nie przepadam, ale jak na wielu blogach ostatnio zaczęły się pojawiać właśnie dania z kurkami (i

Zdrowa Kuchnia Sowy
Omlet Kaiserschmarren z jagodami i malinami 206

Pierwszy raz ten omlet (z dodatkiem jabłka) jadłam dwa lata temu, wtedy tak bardzo mi posmakował, że robiłam go kilka razy pod rząd. I od tego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Frittata (?) z owocami razy dwa:) 201

Nie wiem czy to bardzo odkrywcze, pewnie nie, ale dla mnie całkiem nowe danie - coś w rodzaju owocowej frittaty. Wyszło super, zjadłam na kolację, a za

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pancakes bez glutenu z serkiem wiejskim i musem malinowym 245

Na pożegnanie lata i malin - placki/pankejki z serkiem wiejskim (z serkiem chyba nigdy w życiu nie robiłam). Nabiału nie jadam za wiele, zimą ograniczam do minimum

Zdrowa Kuchnia Sowy
Omlet Kaiserschmarren ze śliwkami - bezglutenowy 159

Będzie u mnie trochę bardziej amarantusowo w najbliższym czasie, a to za sprawą paczki, którą to paczkę otrzymałam od firmy Ekoprodukt . Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tortille bez glutenu z kurczakiem i porem 232

Tortille robiłam już w domu, choć może trudno je nazwać tortillami, bo bliższe naleśnikom były, ale taką rolę pełniły i spisały się bardzo dobrze. Dzisiaj przymierzałam się do zrobienia tortilli z mojej kultowej już kulinarnej pozycji, czyli "Kuchni bez pszenicy", ale przepis tam jest na tortillę pieczoną w piekarniku, a grzać piekarnik żeby 5 minut

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tortille bez glutenu, z błonnikiem witalnym w 2 wiosennych wersjach 248

Moja córka bardzo lubi takie placki/tortille jako danie obiadowe. Za każdym razem jak je robię kombinuję z różnym składem ciasta, w tych dodałam błonnik, który niedawno

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowe placuszki jaglane z truskawkami 212

Wieki całe nie robiłam sobie na śniadanie placków, pankejków czy naleśników. Przyszła mi ochota. Robiłam kiedyś pyszne jaglane pancakes z musem malinowym i dzisiaj postanowiłam zaserwować sobie podobne, choć jak zwykle trochę przepis zmieniłam, a maliny zastąpiły truskawki. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sos owocowo-korzenny ( dodatek do wielu deserów ) 219

owocowo-korzenny, to wyśmienity dodatek do wielu deserów i dań nie tylko na słodko. Sprawdzi się jako dodatek do gofrów, słodkich drożdżowych bułek, do naleśników. Doskonały także do pieczonych mięs. Wedle upodobań, można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce/bakalie oraz przyprawy. Dziś sam przepis na sos, a co do sosu - to już niebawem. Składniki: 250 g mrożonych wiśni

kolorowotorcikowo
Dżem brzoskwiniowy 191

dżem brzoskwiniowy, u mnie w domu zawsze robi go siostra. W tym roku jednak ma konsystencję bardziej konfiturową, ale i tak jest pyszny. Już następnego dnia pałaszowałam posmarowane nim naleśniki... Składniki: 1 kg brzoskwiń 1-1,5 szklanki cukru Wykonanie: 1. Brzoskwinie myjemy i usuwamy z nich pestki, a następnie kroimy w drobną kostkę. 2. Wrzucamy do garnka, zasypujemy

Pasja Smaku