kolejny u mnie Dużo Ryby Mało Lodu!Tym razem postanowiłam poznać bliżej halibuta niebieskiego – dzwonko od AbramczykHalibut niebieski występuje w północnych rejonach Atlantyku oraz Oceanu Spokojnego. Zamieszkuje zimne i krystaliczne wody. Jego mięso jest bogate w białko i tłuszcze. Charakteryzuje się niepowtarzalnym, delikatnym smakiem. Tłuszcz z mięsa ryb, korzystnie wpływa na ludzki organizm dostarczając niezbędnych wartości odżywczych.Zawiera
Z Kuchni Do KuchniEfektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania:Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód/czekoladki w kształcie serduszek (jeżeli takiej nie posiadamy wylać na tackę i z niej po zastygnięciu wykrawać serca tak jak w tym przepisie). Czynność tą najlepiej wykonać dzień wcześniej aby serduszka
Słodka Stronastanie się idealna do przgotowywania gorących i zimnych napojów, ale również do przygotowania posiłków dla całej rodziny (szczególnie zup, mlek i kasz dla małych dzieci) czy na przykład kostek lodu, itp.STOSUJĄC DZBANKI DO FILTROWANIA WODY ZAPOBIEGASZ TWORZENIU SIĘ KAMIENIA KOTŁOWEGO W URZĄDZENIACH AGD TAKICH JAK CZAJNIK CZY ŻELAZKO.Integralnym elementem każdego dzbanka jest wkład filtrujący. To właśnie zawarta
Codzienna kuchnia niecodziennalecz nie daje o sobie zapomnieć do ostatniego łyka :)Byłam ciekawa jak smakuje na zimno. Zaparzyłam więc w standardowy sposób łyżkę owoców. Przestudziłam i przelałam do szklanki z kostkami lodu. To był świetny pomysł! Rozgrzewająca do tej pory herbata zamieniła się w chłodzący i orzeźwiający napój! Nie musiałam niczym poprawiać smaku, nie słodziłam
Codzienna kuchnia niecodziennaziołami dostępnymi w małych doniczkach. Są znacznie lepsze niż te kupowane ścięte.)Do szklanki wkładamy plasterki cytryny, dorzucamy listki mięty i zalewamy wodą. Można schłodzić ją jeszcze kostką lodu, ale uważajcie na gardła, które podczas upały zbyt gwałtownie chłodzone, potrafią odwdzięczyć się anginą ;)Jeśli koniecznie musimy mieć posłodzony napój, wtedy posłodźmy go miodem, który jest znacznie zdrowszy niż klasyczny
Codzienna kuchnia niecodziennawłasną jego wersję: banan i wino. Napój smaczny, oryginalny i w sam raz na typowo kobiece spotkania :) Nazwałam go Banawino - banany i wino ;) Do szklanki/pucharka/kieliszka wkładamy kostki lodu. Wlewamy schłodzony nektar bananowy i czerwone (najlepiej półwytrawne) wino. Proporcje według upodobań. Ja najczęściej na 2 części nektaru wlewam 1 część wina. Napój można wymieszać, ale też pić przez rurkę
Codzienna kuchnia niecodziennaktóre kocham Hiszpanię. Każdego wieczoru ze swoimi amigos (przyjaciółmi) udajesz się do ulubionego tapas baru w swoim barrio (dzielnicy). Popijasz vino tinto de verano (charakterystyczne lekkie czerwone wino z lodem), sangríę, czy cañas de cerveza (szlanka piwa) i zajadasz się najrozmaitszymi tapas (przekąskami), które camarera (kelnerka) co rusz donosi. W tle zaś toczą się głośne rozmowy, jest gwarnie i radośnie
Food Squarerondelka i wstawić do kąpieli wodnej. Mieszając masę, należy wlewać powoli żelatynę. Gotować przez około 8 minut, cały czas mieszając. Następnie masę szybko schłodzić w misce z wodą i lodem. Mieszać co jakiś czas by nie utworzył się kożuch. Po schłodzeniu wstawić do lodówki. Kremówkę ubić na sztywno mikserem, następnie na małych obrotach stopniowo dodawać schłodzony krem. Gotowy krem bawarski
Food Squarezielonych oliwek 1 cebula 1 papryczka chilli sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa drobno kroimy, zalewamy sokiem pomidorowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, podajemy schłodzone. Można dodać kostki lodu. Jako dodatek można podać bagietkę lub grzanki
Smakowity Blog Kulinarnydwóch tygodniach przefiltrować płyn, rozlać do butelek, odstawić na kolejny tydzień.Podawać mocno schłodzony. Z pozostałych cytryn można wycisnąć sok i zamrozić w pojemniku na lód
SzczyptaSmaQmasę z cukrem i ekstraktem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zalać gorącą, mieszać aż do rozpuszczenia. Przestudzić.Chłodną żęlatynę wymieszać z masą truskawkową. Przelać do silikonowych foremek do lodu, schłodzić w lodówce 2-3 godziny.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.Gotowe galaretki wycisnąć z foremek. Ułożyć na papierze do pieczenia, zrobić paseczki z czekolady. Zostawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupami). Szczególnym uczuciem darzę kremy - gęste, sycące i rozgrzewające. Mam do nich sentyment szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy ciągle marznę, a dłonie przez większość czasu mam jak sople lodu. Miska takiej zupy od razu sprawia, że jest mi cieplej na ciele i duszy.Moim ulubionym jest krem z marchewki - doprawdy nie wiem, jak to się stało, że jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminuty z każdej strony.Gorące pączki nadziewać dżemem za pomocą szprycy, oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z mlekiem w proszku.Smacznego!Jak tam pogoda? Bo u nas śniegu sporo, a lodu jeszcze więcej. Dziś na spacerze z psą, gdyby nie wspierające ramię C., wyłożyłabym się jak długa. Brrr... Dobrze, że chociaż drogi sypią solą, bo inaczej naprawdę bałabym się jeździć do pracy
Pożeraczka, czyli raz adobrzewstawić do lodówki do dalszego chłodzenia min. kilka godzin. 4. Listki bazylii i mięty zblanszować: wrzucić do gorącej wodę na 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem. Odsączyć, dodać pozostałe składniki sosu (zostawić pół porcji pistacji do dekoracji), zmiksować blenderem. 5.Zimny sernik posmarować bardzo cienką warstwą masła migdałowego, posypać posiekanymi pistacji, schłodzić. Podawać z sosem miętowo-bazyliowym
SzczyptaSmaQgałązki tymianku, dusić 5 minut.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.Przygotować sos: listki bazylii zblanszować (1 minuta we wrzącej wodzie, przełożyć do wody z lodem). Cydr zagotować, zredukować do 3 łyżek, zmiksować z odciśniętą bazylią, sokiem z cytryny i oliwą (oliwę dodawać stopniowo do uzyskania konsystencji gęstej śmietany). Doprawić do smaku solą i pieprzem.Orzeszki zrumienić
SzczyptaSmaQ