lody - 12901 przepisów (strona:698/861)

Domowe czekoladki z nadzieniem pomarańczowym 187

wystygnięciu ponownie stawiamy garnek nad parę. Gdy nasza czekolada jest już dobrze rozpuszczona zabieramy się za przygotowywanie czekoladek. Ja do robienia czekoladek użyłam nic innego jak silikonowych foremek do lodu. Maczamy pędzelek (pożyczyłam od córki nowy pędzelek)  w czekoladzie i wypełniamy cienką warstwą wgłębienia w foremce. Gdy mamy już gotowe wstawiamy na parę minut do lodówki. Wyciągamy i powtarzamy

Amatorka kuchenna
Kompot z jabłek 142

posłodzić wedle uznania (jeśli używamy cynamonu - włożyć w całości, nie ścierać) Od momentu zagotowania wody, odliczyć ok. 10 minut i wyłączyć - gotowe! Po wystygnięciu można podawać z kostkami lodu Należy pamiętać o tym, że jeśli kompotu nie wypijemy od razu, to należy go trzymać w lodówce. W przeciwnym razie, przy takiej temperaturze jaka jest na zewnątrz, kompot zacznie pleśnieć. Takie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Lemoniadowe orzeźwienie 143

herbaty 5-6 łyżek cukru 1 listek mięty Do wody mineralnej wlewamy wcześniej posłodzoną i ostudzoną herbatę. Następnie sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z kostkami lodu i listkiem mięty, można wrzucić także kilka plasterków cytryny

noteskulinarnyfiga
smoothie truskawkowo nektarynkowe z bazylią 167

truskawkowo nektarynkowe bez dodatku cukru. Smakuje jeszcze lepiej jeśli dodamy kilka listków bazylii. Samo zdrowie ! 400 g truskawek 2 nektarynki 5 listków bazylii pół szklanki wody mineralnej kilka kostek lodu Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym i gotowe Najlepiej smakuje zimne

noteskulinarnyfiga
Orzeźwiające mojito bezalkoholowe 138

opcjonalnie) sprite  Limonkę  kroimy na 4 ćwiartki.Wkładamy ją do wysokiej szklanki dodając 3 listki mięty. Zgniatamy limonkę, żeby puściła sok, z miętą postępujemy podobnie. wrzucamy pokruszony lód, zalewamy sprite'm, dodajemy łyżeczkę syropu miętowego. Pozostałe 2 ćwiwartki limonek umieszczamy w szklance, mieszamy, dekorujemy listkami mięty i gotowe

noteskulinarnyfiga
Bananowa kawa na zimno 139

Studzimy, a następnie przelewamy do blendera, dodajemy pokrojonego na cząstki banana oraz szczyptę cynamonu i kardamonu. Miksujemy do momentu ,aż otrzymamy jednolitą konsystencję. Przelewamy do szklanki dodajemy trzy kostki lodu i podajemy od razu

noteskulinarnyfiga
Antyrakowe smoothie 212

jogi;))!  Przygotowanie jej zajmie Wam tylko chwilę, a radość z jej smaku i korzyści będzie baaaaardzo długoterminowa.  A więc...DO DNA!  ANTYRAKOWE SMOOTHIE Składniki: kilka kostek lodu 1 szklanka marchewki, posiekanej w talarki 2 szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę 1 szklanka soku pomarańczowego 1 szklanka jabłka obranego ze skórki i pokrojonego pół szklanki jeżyn lub jagód

Gotowanie to kochanie
Pizza Romantica z ricottą 267

minut nakryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Błyskawiczny sos pomidorowy: Wszystkie składniki blendujemy blenderem ręcznym lub w malakserze. Nie zużyjemy całego sosu. Ja resztki mrożę w pojemniku na lód. Można także przez kilka dni przechowywać w lodówce. Pizza Romantica: Wyrośnięte ciasto uderzamy i dzielimy na dwie części. Na papierze do pieczenia wałkujemy lub wygniatamy rękami dwie pizze – starajmy

Poezja smaku
Kompot z rabarbaru 129

cukier kryształ. Całość gotować do momentu rozgotowania się rabarbaru i rozpuszczenia się cukru. U mnie kompot gotował się około godzinę na małym ogniu.Przecedzić. Podawać schłodzony z kostkami lodu

Krakowskie smaki Ani
Mus - nie mus... ? Chocolate Chantilly, Hervé This. 161

dodatek cukru jest zbyteczny) 240 ml wody opcjonalnie 2-4 łyżki cukru  (nie dodałam)  Przygotować dwie miski. Jedną napełnić bardzo zimną wodą i włożyć do niej kostki lodu. Do drugiej miski przełożyć połamane kawałki czekolady (użyłam gorzkiej i mlecznej w proporcji 3:1) oraz wlać wodę. Umieścić w kąpieli wodnej i trzymając na średnim ogniu mieszać

KUCHARNIA
Czas na cebulki. Tapas. 190

otwiera je na nowy świat. Wciąż szary i bezbarwny, ale już wypełniony ptasim śpiewem, rześkim powietrzem i radosnym szumem strumyka.  Ileż on ma do powiedzenia! Ukryty pod lodem drzemał cichutko, teraz jakby nadrabia stracony czas - płynie wartko, pieni się, wzburza, chlupocze i szumi, szumi, szumi... Dni nareszcie coraz dłuższe. Każda minuta światła to jak zastrzyk energii. Jest mi potrzebna

KUCHARNIA
Jajko-niespodzianka i kolekcje. 182

pomocy łyżki wydrążyć większe wgłębienie po pestce - dzięki temu do środka będziemy mogli włożyć więcej musu. Przygotować dwie miski. Jedną napełnić bardzo zimną wodą i włożyć do niej kostki lodu. Do drugiej miski przełożyć połamane kawałki czekolady (użyłam gorzkiej i mlecznej w proporcji 3:1) oraz wlać wodę. Umieścić w kąpieli wodnej i trzymając na średnim ogniu mieszać

KUCHARNIA
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 199

niecała łyżeczka grubo mielonego różowego pieprzu Potrzebne Wam też będą specjalne foremki do czekoladek. Ja część pralinek robiłam w specjalnie do tego przeznaczonej foremce, pozostałe w silikonowych foremkach do lodu - i to właśnie im zawdzięczam tą zamszową fakturę. Zaczynamy od temperowania czekolady i przygotowania korpusów - odsyłam wszystkich zainteresowanych po dokładne instrukcje do Lo albo do Viri . W czasie, gdy korpusy

KUCHARNIA
Czekoladki z malinowym ganache 162

Skorupki: 150 g czekolady gorzkiej 150 g czekolady mlecznej Pędzelek Foremki do lodu (nie za duże) Ganache malinowy: 200 g czekolady białej 175 ml puree malinowego 50 ml śmietanki 30-36% Łyżka cukru (w razie potrzeby) Ganach e: Podgrzać puree malinowe ze śmietanką. Dodać czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Dokładnie schłodzić. Skorupki: Foremki zamrozić, pomalować czekoladą, schłodzić, znowu pomalować i znowu

w mojej kuchni