dużego garnka z osoloną wodą, selera obrać i jedną cebulę, którą opaliłam na ogniu. Gotować ok 3 godz na wolniutkim ogniu. Ostudzony wywar przelać do woreczków na kostki lodu. Zamrozić.. Smacznego
Gaździnka warzyPolecam też przepis na kasze manną z czereśniami. oraz inne Przepisy na koktajle i napoje. Przepis na koktajl z czereśniami bez cukru: 1 szklanka wydrylowanych czereśni 1/2 szklanki kostek lodu 1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru opcjonalnie 1 płaska łyżeczka cukru pudru lub miodu Wszystkie składniki przekładamy do blendera kielichowego i dokładnie miksujemy aby powstał gładki koktajl. Przelewamy napój
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięweekend na ekranach naszych telewizorów pojawił się ostatni odcinek V serii serialu "Gra o tron". Jako fanka serialu i gotowania mam oczywiście w domu książkę "Uczta Lodu i Ognia" Ch. Monroe-Cassel i S. Lehrer. Na ten weekend przygotowałam z niej dwie potrawy. Ponieważ sezon grillowy w pełni jako pierwszy przedstawiam Wam przepis na cebulę w gęstym sosie. Idealnie
Miksturownikchłopcy nie mogą jeść ryb i wtedy trzeba by gotować dwa obiady, druga że jest problem z ich zakupem. Bo albo mamy mrożone z niską cenę z dużą ilością lodu na rybie, albo świeże z bardzo wygórowaną ceną. Po za tym, moje ulubione gatunki ryb morskich zagrożone są wyginięciem i wszyscy apelują żeby ich nie kupować. Pozostał mi więc rodzimy
Wiem co jemoczyszczeniu i opłukaniu z piasku (zwłaszcza borowików) kroję je w paseczki i obsmażam na maśle. Przekładam do małych plastikowych pojemników, zalewam wodą lub bulionem warzywnym i zamrażam. Warstwa lodu, która powstanie na wierzchu uchroni je przed wysychaniem. Najczęściej wykorzystuję do tego prostokątne pojemniki po serkach, takie które mają przykrywki. Taka porcja wystarcza mi na jeden raz. Wolę zdecydowanie taka zupę
Wiem co jempopijam zimną herbatę miętową, a nasz syn wodę z limonką i miodem. A co by było gdyby tak wlać to wszystko do jednego dzbana. Dodać garść świeżej mięty i lód. To proste byłby jeden napój dla całej rodziny. Ale za to jaki. Czytaj więcej
Wiem co jemwymieszać. 3. Pozostawić mleko do ostygnięcia - temperatura musi spaść do 38 ° C. Zajmie to ok. godzinę, ale można ten proces przyspieszyć poprzez zanurzenie garnka w wodzie z lodem. Na koniec ściągnąć z mleka kożuch. 4. W małej miseczce wymieszać podpuszczkę z zimną wodą. Dodać do mleka i wymieszać. 5. Następnie pozostawić mleko na ok. 10 minut, aż się
Domowa Cookierenka Agitruskawek lub malin 350 ml domowej lemoniady 250 ml tequili 125 ml pomarańczowego likieru typu triple sec (u mnie Toorank Triple Sec Dream ) lód Przygotowanie: Truskawki/ maliny zmiksować na mus za pomocą blendera. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Podawać w schłodzonych kieliszkach (można je ozdobić crustą z drobnego cukru/ cukru pudru). Źródło/ Inspiracja: realhousemoms.com
Domowa Cookierenka Agipiekarnika wodą. 5. Nacechować chleb u góry (naciąć ostrym nożem lub żyletką), wstawić do piekarnika, przez uchylone drzwiczki spryskać wodą środek piekarnika (ja wrzuciłam na spód piekarnika 3 kostki lodu), piec ok. 45-50 min. 6. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Źródło/ Inspiracja: P. Kucharski "Chleb. Domowa piekarnia
Domowa Cookierenka Agichłód na własnej skórze ;) Finlandia - Nurmes. Podczas porannego spaceru. Na zdjęciu jest zamarznięte jezioro ;) Wracając, żeby skrócić sobie drogę przeszliśmy przez nie ;) Tak tak! Tam jest to normalne, lód ma z metr grubości więc jest to też bezpieczne. Kilka razy widziałam nawet samochód jeżdżący po zamarzniętym jeziorze. Główną zimową rozrywką Finów jest 'ice fishing' (nie wiem jak to przetłumaczyć), które
breakfast of dreamsnajwięcej wody można też wyciskać płatki róż (również nad sitem) :) Smacznego! Uwagi: -Wodę można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. -Można ją także zamrozić w formie na kostki lodu, przechowywać w zamrażarce i rozmrażać bezpośrednio jeśli będziecie chcieli jej użyć. Ja od razu zamroziłam całość, bo nie planowałam w najbliższym czasie żadnych wypieków z jej udziałem. Przepis dodaję do akcji
chili & sugarbanany ~1/2 dojrzałego awokado ~150g ananasa ~3-4cm kawałek świeżego imbiru (obranego) ~szklanka mleka roślinnego (lub wody gazowanej) lub mniej / więcej do uzyskania pożądanej konsystencji ~opcjonalnie kilka kostek lodu ~opcjonalnie coś do osłodzenia - najlepiej syrop klonowy/z agawy, ksylitol, miód... Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smoothie najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego
chili & sugarbułeczki, ale później w piekarniku ładnie wyrosną. Tymczasem odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Wstawiamy bułeczki, na dno piekarnika wysypujemy kostki lodu (lub spryskujemy wodą ścianki piekarnika, by powstała para) i pieczemy ok. 12-20 minut, w zależności od wielkości bułek. W każdym razie po 12 minutach trzeba sprawdzić i pilnować. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje
Marder&Marder Manufacturegodzinę. Po wyrośnięciu robimy na bagietkach kilka ukośnych nacięć - ostrym nożem lub żyletką. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Wstawiamy bagietki do piekarnika i na dno wysypujemy szklankę kostek lodu lub spryskujemy wnętrze wodą ze spryskiwacza. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu spryskujemy delikatnie bagietki wodą i zostawiamy w piekarniku
Marder&Marder Manufacturepieczemy 40 minut w 240 stopniach. Piekarnik przed wsadzeniem chleba lekko parujemy, czyli psikamy do niego trochę wody, najlepiej taką spryskiwaczką do kwiatów. Albo rzucamy na dno kilka kostek lodu. Gdyby chleb mocno nam się zarumienił podczas pieczenia (za mocno) to przykrywamy go kawałkiem folii aluminiowej. Od razu po wyjęciu z piekarnika kilka razy spryskujemy chleby spryskiwaczką do kwiatów. Zasadniczo
Marder&Marder Manufacture