lody - 12901 przepisów (strona:685/861)

Pasta z czarnych oliwek i bobu 204

można odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się połączyły. Bób gotować 10 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie, obrać, rozgnieść widelcem. Połączyć obie pasty w proporcji wg. własnych upodobań i doprawić do smaku. Pieczarki obrać, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z limonki, podać

SzczyptaSmaQ
Arbuzada 204

cukier oraz syrop i sok z limonki, zblendować.  Gdyby całość wyszła za mocna można dolać wody, jeśli za mało słodka - dosłodzić. 2. Lemoniadę schłodzić. Można podawać z kostkami lodu

Kto ugości moich gości?
Kompot z czarnej porzeczki 127

ognia. Gdy przestygnie ale kompot jest jeszcze lekko ciepły, doprawić do smaku cukrem. Odstawić do ostudzenia. Przecedzić przez sito, porzeczki lekko odcisnąć. W upalne dni można podawać z kostkami lodu.   szkło

królestwo garów
Shake kokosowo - kakaowy :) 193

kokosowy z delikatną nutką kokosu :) W sam raz na ciepłe dni, których już coraz więcej :) Składniki: 300 ml mleka kokosowego 1 łyżka proszku kakaowego 1 dojrzały banan 5 kostek lodu 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta stewii Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miksera i miksuj do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji

Zdrowie na języku :P
Trufle z marcepanem. 209

więcej) 50-60 ml śmietanki 30% gotowe czekoladowe ozdoby np. serduszka, ażurki itp. lub posypka cukrowa      Przygotowujemy foremkę do czekoladek (ewentualnie pojemnik do przygotowywania kostek lodu lub jakieś inne małe foremki np. małe filiżanki?), na spód każdej wykładamy gotową, czekoladową ozdóbkę lub posypkę. Marcepan kroimy na kawałeczki i wykładamy nim przygotowane foremki. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki

Rozpustne gotowanie
Kompot z rabarbaru z cynamonem. 135

minut nie mieszając. Jeśli zamierzamy podać czysty kompot należy go teraz przecedzić. Następnie dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku. Podajemy schłodzony, w upały polecam dodać kilka kostek lodu

Rozpustne gotowanie
Syrop z kwiatów bzu czarnego. 153

zeszłym roku, więc w tym postanowiłam przygotować go samodzielnie. I to był genialny pomysł! Lubię jego kwiatowy zapach i wyjątkowy smak. Podaję go rozcieńczonego wodą z dodatkiem kostek lodu, listków mięty bądź melisy. Obok lemoniady tradycyjnej i tej  truskawkowej oraz syropu rabarbarowego jest to nasz ulubiony orzeźwiający, letni napój. Wczoraj dostałam przepis od koleżanki na ciasto nasączane tym syropem

Rozpustne gotowanie
Kompot z rabarbaru i jabłek karmelizowanych w miodzie. 190

mieszamy i karmelizujemy owoce. Gdy w domu będzie już cudownie pachnieć miodem dodajemy 750 ml wody, zagotowujemy i studzimy, ewentualnie dosładzamy miodem do smaku. Zimny kompot podajemy z kostkami lodu, listkami mięty lub melisy i pokrojonym w kawałki rabarbarem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Woda Różana 194

zamykana) na 2 dni. Ja sobie zapomniałam i u mnie leżał 3 dni. Potem odcedziłam płatki róż, odcisnęłam lekko, wodę, która zabarwiła się na różowo przelałam do foremek na lód, zamroziłam, apotem przełożyłam i trzymam sobie ją w zamrażarce. Zachęcam do podglądania moich poczynań blogowych, bo w przyszłości będą pojawiać się przepisy z użyciem tej wody. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Zielone szparagi z krewetkami 194

krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, przyprawiając je obficie "Przyprawą do ryb i owoców morza". Jeśli przygotowujecie mrożone krewetki - zanim je przyprawicie, poczekajcie aż lód się stopi. Tak przy-gotowane owoce morza podsmażamy aż będą miękkie i zdejmujemy z ognia. Myjemy szparagi i odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek

Spektrum Smaku
10 kolejnych trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni 353

śnieżnobiały, wystarczy wycisnąć do wody sok z cytryny. Aby zapobiec nieprzyjemnemu zapachowi gotującej się zupy kalafiorowej, do garnka wystarczy wrzucić skórkę suchego chleba i zaraz ją wyjąć. Aby kostki lodu były przejrzyste, należy zrobić je z przegotowanej lub mineralnej wody. Świeżość jajka można sprawdzić zanurzając je w szklance wody. Jajko najświeższe będzie najcięższe i spocznie szybko na dnie. Jajka starsze

Bon Ton Italia
Tort kraina lodu 369

wiem jak Wy ale ja uwielbiam "Krainę Lodu" i tylko czekałam, aż nadarzy się okazji, aby wykonać torcik w tej tematyce. Nie ma Elsy ani Anny, ale za to pojawił się najsłodszy Olaf

Pudełko rozmaitości
Marder's Gin i White Meadow Gin - dwa przepisy na jałowcówkę, czyli gin. 166

bardziej naturalnym jest żółtawy Marder's Gin. Jego kolor się bierze właśnie z owoców jałowca. A prawda jest taka, że oba smakują identycznie, przynajmniej w drinku z tonikiem, lodem i cytryną. A tak solo to ani jednego, ani drugiego pić się nie da. Zresztą sklepowe też się nie nadają do picia samodzielnego. Gin smakuje trochę tak jakby napić się wódki

Marder&Marder Manufacture
Lemoniada z kwiatami czarnego bzu 162

wlewamy do dzbanka. Dolewamy wodę i syrop z czarnego bzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzbanek wkładamy do lodówki, żeby napój się schłodził. Możemy go też podawać od razu z kostkami lodu

Kulinarne przygody Gatity
Gorzkie gody 144

soku żurawinowego 60 ml soku pomarańczowego 50 ml campari 50 ml ginu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wszystkie składniki mieszamy w shakerze. Do szklanek wkładamy lód. Wymieszane składniki przelewamy. Podajemy od razu ,po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

R'n'G Kitchen