łtko i zmiksować na najwyższych obrotach aby wszystkie składniki uzyskały jednolitą konsystencję. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę. Na koniec zagnieść ciasto ręcznie i włożyć do lodówki na około 30 minut* Rozwałkować na grubość ok 4 mm i wykrawać ciastka. Warto posypać ciasto mąką żeby foremki do niego nie przywierały. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
cucinarerazie potrzeby ponownie podgrzać mus dodając kolejne 2 - 3 łyżki musu. Żelatynę wlać do do reszty musu i dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować z odrobiną cukru pudru (1-2 łyżki). Obie masy delikatnie połączyć za pomocą łyżki. Masę wyłożyć na galaretki i ozdobić pestkami granatu
cucinareokoło 10 minut ręcznie. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i przykryć- jeśli nie macie miski z pokrywką można użyć folii spożywczej. Miskę umieścić na całą noc w lodówce. Na drugi dzień przygotować 12 bułeczek. Ja formowałam kulki po 100 g każda (naciągałam to co ma być na wierzchu a brzegi dokładnie podwijałam
cucinaresernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce. Polewa chałwowa : 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pół szklanki śmietany kremówki (125 ml) Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka
cucinarezrobiłam odwrócone odwróconego:) i dodałam truskawki które świetnie się komponują z rabarbarem. Naprawdę polecam:) ps. jeśli włożycie kilka kawałków do lodówki w szczelnym pojemniku będziecie się cieszyć tym ciastem dłużej. Składniki na tortownicę 24 cm (jeśli chcecie upiec ciasto w wersji rodzinnej zróbcie ziasto z podwójnej
cucinarebrzoswkiń - ja używam płaskich nazywanych przez niektórych UFO:) 3 nektarynki Wykonanie : Zmiksować składniki w blenderze. Jeśli chcemy żeby koktajl nas ochłodził owoce należy wcześniej trzymać w lodówce:) Smacznego
cucinareUpały wróciły, więc coś na ochłodę: woda + plastry cytryny i limonki + liście świeżej mięty lub melisy + dużo lodu. Fotorelacja z Pragi (z przystankiem w Ostrawie ) Wtorek - dzielnice: Vinohrady i Zizkov, Hradczany i Petrin, Mała Strana, Zamek Praski na Cmentarzu Olszańskim spoczywają prażanie różnych wyznań, jest m. in. grób Franza Kafki schody w metrze, naprawdę strome przed Willą
Qlinarnie i Qlinarniecukru woda mineralna Cytrynę pokroić na ćwiartki i wrzucić do szklanki, dodać bazylię , maliny i miód. Wszystko razem ugnieść ( tak jak mojito ) mudlerem ( czyli pałką do koktajli ). Dodać lód lub nie ;) Zalać wodą mineralną ( może być gazowana ale będzie się pienić ). Udekorować malinami nadzianymi na gałązkę bazylii. Smakowało idealnie
Jemy Pijemykilka minut. Czekolada zacznie Ci się topić, tak ma być. Foremkę do czekoladek stawiasz na desce. Jeśli nie masz foremki na czekoladki, spokojnie możesz użyć foremki na kostki lodu, musi być tylko czyta i sucha. Owoce jeżyn muszą być suche i niewielkie, chodzi o to aby nie wystawały ponad foremkę do czekoladek jakiej używasz. I teraz
Blondynka Gotujeziaren czarnego pieprzu, zgniecionych (ja lubię więcej, ale sprawdźcie sami ile Wam pasuje) 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika (goździki, anyż, kardamon, cynamon) kilka listków mięty kilka plasterków cytryny lód
Karo in the Kitchenminut do miękkości w 0,5 litra wody. Wywaru z grzybów nie wylewamy – jeśli nie macie akurat pomysłu jak go zużyć, zamroźcie go, np. w woreczkach na kostki lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową
Karo in the Kitchenresztę zostawcie w zamykanym słoiczku, przyda się na następny raz. Kiełbasę pokrójcie w plasterki. Odmroźcie krewetki – najszybciej wkładając każdą z osobna pod bieżącą wodę, chłodną, żeby spłukać warstewkę lodu i nie wymaczać mięsa – oderwijcie ogonki. Udka kurczaka oczyśćcie, zalejcie w osobnym garnku 2 litrami zimnej wody. Dodajcie do garnka poćwiartowaną cebulę, 2 pozostałe gałązki selera naciowego, 2 liście laurowe
Karo in the Kitchenjako źródła cukru, możecie przygotować tą kawę na gotowym, sklepowym mleku kokosowym, ryżowym lub sojowym. *Używam blendera Philips, model HR2096, Pro Blend 6. Jest pierońsko mocny, świetnie kruszy lód, idealnie robi smoothies. Daje sobie radę z zamrożonymi owocami, szybko robi zupy-kremy. Szybko i wygodnie się myje. Pojemność dzbana to 2l. Zakup własny, nie dostałam go do testów
Karo in the Kitchenspecjalnie skomplikowane ale różnorodne. Dwa napoje idealne na upały – mrożona herbata i mocno owocowa, pomarańczowo-cytrynowa sangria na białym winie Pinot Grigio . Herbata podana w dzbanie, sangria z workiem lodu – w szklanym słoju z kranikiem. Słój poza sezonem letnim służy nam jako dyspenser do wody. Do kompletu truskawkowa wódka , na którą przepis już zdradziłam Wam na blogu , nastawiona tydzień wcześniej
Karo in the Kitchenpoziom w tym mleku jest na tyle niski, że jakichkolwiek sensacji gastrycznych brak. *Używam blendera Philips, aktualnie jest to model HR2096, Pro Blend 6. Jest pierońsko mocny, świetnie kruszy lód, idealnie robi smoothies. Daje sobie radę z zamrożonymi owocami, szybko robi zupy-kremy. Szybko i wygodnie się myje. Pojemność dzbana to 2l. Zakup własny, nie dostałam go do testów
Karo in the Kitchen