lody - 12901 przepisów (strona:683/861)

Warsztaty w Siemens Akademia Smaku "Kawa. Świat w filiżance" + przepis na waniliowy krem kalafiorowy z kawą 212

Zaparzana kawa bulgotała, para buchała  a na górę szybował jej najlepszy wywar. To pierwszy koktajl. Kawa, skórki pomarańczy, lawenda. W kolejnej odsłonie w menzurce pojawił się suchy lód. I zaczęła się reakcja.  Dodatkiem do kawy był Calvados ( na marginesie: przypomniał mi się Łuk Triumfalny  Remarque. To jedna z moich ulubionych książek. A Calvados nieodłącznie kojarzy mi się

AZgotuj!
Energetyczny koktajl malinowy 176

duża szklanka): - koszyczek malin (ok.250 g) - jogurt grecki 200 g - 7 łyżek wody gorącej wody, 1 torebka zielonej herbaty - 2 łyżki płatków owsianych - 1 łyżka miodu (opcjonalnie) - kilka kostek lodu (opcjonalnie) Zieloną herbatę zalać gorącą wodą, parzyć ok. 3 minut.  Wyjąć torebkę, najlepiej ostudzić. Wszystkie składniki zblendować. Można schłodzić przed podaniem.   Przepis brał udział w akcjach: W malinowym

Corner With Recipes
Bananowo-żurawinowy koktajl 185

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}  Składniki (1 duża szklanka): - 2 banany - 150 g jogurtu greckiego - 0,5 szklanki płatków owsianych - garść żurawiny - lód (opcjonalnie) Obrane banany podzielić na mniejsze części. Wymieszać wszystkie składniki i zblendować. Można schłodzić przed podaniem

Corner With Recipes
Owocowa woda 115

Woda na upały jak wiemy jest najlepsza. Ale żeby woda nie była nudna warto podkręcić jej smak robiąc owocową wodę, czyli z dodatkiem kawałków świeżych owoców, listków mięty i lodu. Taka woda doda smaku i orzeźwienia. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Koktajl arbuzowo – malinowy 133

mięty + mięta i limonka do dekoracji W pojemniku miksera umieszczamy miąższ arbuza, sok, ocet oraz odrobinę mięty i miksujemy do otrzymania płynu o jednolitej konsystencji. W szklankach umieszczamy kostki lodu (ja dałam po 3 na szklankę), wlewamy koktajl a całość ozdabiamy listkami mięty i plastrami limonki. Podajmy chłodne w upalne

Szybko Tanio Smacznie
Smoothie owocowe z brokułem i olejem lnianym 171

duże różyczki) 1 łyżeczka startego imbiru Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 2 łyżeczki oleju lnianego zimnotłoczonego LenVitol® firmy Oleofarm kilka kostek lodu lub 1/2 szklanki bardzo zimnej wody Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Wycisnąć sok z pomarańczy.  Jabłko i kiwi obrać ze skórki. Owoce umieścić

Moja Galeria Smaku
Koktajl bananowo-pomarańczowy z jagodami goji 150

Składniki na 2-3 porcje: 2 duże banany sok z jednej pomarańczy odrobina skórki startej z pomarańczy 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki jagód Goji odrobina startego imbiru 2 kostki lodu Banana obrać ze skórki. Pokroić w kawałki. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Banan, sok z pomarańczy oraz pozostałe składniki umieścić w blenderze. Zmiksować

Moja Galeria Smaku
Smoothie ananasowe 218

użyłam syropu z agawy. Można go zastąpić swoim ulubionym rodzajem cukru.    Składniki na 4 szklanki: 1 świeży ananas 1 duży jogurt grecki ok. 340 g 5 kostek lodu 3 łyżki syropu z agawy bądź swojego ulubionego cukru (lub do smaku) Ananasa obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Zmiksować. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Lemoniada z ananasa i grejpfruta 273

zapobiegające tyciu. Grejfrut poprawia metabolizm dzięki czemu masa ciała spada ze znacznie większą łatwością. Składniki: sok z 1 grejpfruta 2 szklanki soku z ananasa 1/2 szklanki wody 2 kostki lodu garść listków mięty Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Moja Galeria Smaku
Koktajl brzoskwiniowo-ogórkowy z bazylią 169

Przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla . Składniki na 2-3 szklanki: 2 duże lub 4 małe brzoskwinie 1 krótki ogórek lub 1/2 długiego ogórka garść liści bazylii 7-10 kostek lodu Brzoskwinie ze skórką pokroić na kawałki, wyrzucając pestkę. Ogórka obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera kielichowego. Zmiksować na aksamitną konsystencję

Moja Galeria Smaku
Koktajl truskawkowo-szpinakowy 139

sprawdza, więc dlaczego by nie zrobić koktajlu ;) Eksperyment uważam za udany:) Składniki na 2-3 szklanki: 350 g truskawek 2 garście szpinaku 3/4 - 1 szklanka wody (można zastąpić kostkami lodu) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Truskawki odszypułkować, szpinak umyć, osuszyć.Truskawki i szpinak przełożyć do blendera. Dodać wodę i cukier. Zmiksować na aksamitną konsystencję. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Koktajl jagodowo-kokosowy 166

porcji: z przepisu z bloga Jadłonomia 1/2 szklanki jagód małe mleczko kokosowe 165 ml (niepełna szklanka) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka syropu z agawy 5 kostek lodu Jak to w przypadku koktajli instrukcja przygotowania jest banalnie prosta ;) Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować i podawać od razu. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Koktajl arbuzowo-malinowy 193

jogurtu naturalnego 1 łyżka syropu z agawy Arbuza pozbawić pestek. Wraz z malinami przełożyć do blendera. Dodać jogurt naturalny i syrop z agawy. Można dodać jeszcze kostki lodu. Zmiksować

Moja Galeria Smaku
Bułeczki z otrębami owsianymi 176

octem balsamicznym lub spryskujemy olejem ( lub roztrzepanym jajkiem w wersji niealergicznej ) i posypujemy ziarnami. otrębami itp. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Na dno piecyka wkładamy pół szklanki lodu lub spryskujemy ścianki piekarnika wodą ( dzieki temu bułeczki będą miały chrupiącą skórkę ). Bułki pieczemy 10 min na funkcji góra-dół, nastepnie zmniejszamy temperaturę do 210°C i podpiekamy do zarumienienia

Atlas Smaków
Koktajl z nektarynek 186

Koktajl z nektarynek, malin i banana. Dodając mrożone maliny i parę kostek lodu powstanie nam smoothie z nektarynek ( według nazewnictwa wszech wiedzącej Wikipedii .) Tak czy inaczej pysznie i zdrowo :) 5 dojrzałych nektarynek garść malin ( można użyć mrożonych ) banan ewent. cukier Nektarynki obrać ze skórki, wyjąć pestki. Do miksera wrzucić owoce i zmiksować na gładki koktajl. Ewent. dosłodzić do smaku

Atlas Smaków