Zaparzana kawa bulgotała, para buchała a na górę szybował jej najlepszy wywar. To pierwszy koktajl. Kawa, skórki pomarańczy, lawenda. W kolejnej odsłonie w menzurce pojawił się suchy lód. I zaczęła się reakcja. Dodatkiem do kawy był Calvados ( na marginesie: przypomniał mi się Łuk Triumfalny Remarque. To jedna z moich ulubionych książek. A Calvados nieodłącznie kojarzy mi się
AZgotuj!duża szklanka): - koszyczek malin (ok.250 g) - jogurt grecki 200 g - 7 łyżek wody gorącej wody, 1 torebka zielonej herbaty - 2 łyżki płatków owsianych - 1 łyżka miodu (opcjonalnie) - kilka kostek lodu (opcjonalnie) Zieloną herbatę zalać gorącą wodą, parzyć ok. 3 minut. Wyjąć torebkę, najlepiej ostudzić. Wszystkie składniki zblendować. Można schłodzić przed podaniem. Przepis brał udział w akcjach: W malinowym
Corner With Recipeshansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki (1 duża szklanka): - 2 banany - 150 g jogurtu greckiego - 0,5 szklanki płatków owsianych - garść żurawiny - lód (opcjonalnie) Obrane banany podzielić na mniejsze części. Wymieszać wszystkie składniki i zblendować. Można schłodzić przed podaniem
Corner With RecipesWoda na upały jak wiemy jest najlepsza. Ale żeby woda nie była nudna warto podkręcić jej smak robiąc owocową wodę, czyli z dodatkiem kawałków świeżych owoców, listków mięty i lodu. Taka woda doda smaku i orzeźwienia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmięty + mięta i limonka do dekoracji W pojemniku miksera umieszczamy miąższ arbuza, sok, ocet oraz odrobinę mięty i miksujemy do otrzymania płynu o jednolitej konsystencji. W szklankach umieszczamy kostki lodu (ja dałam po 3 na szklankę), wlewamy koktajl a całość ozdabiamy listkami mięty i plastrami limonki. Podajmy chłodne w upalne
Szybko Tanio Smacznieduże różyczki) 1 łyżeczka startego imbiru Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 2 łyżeczki oleju lnianego zimnotłoczonego LenVitol® firmy Oleofarm kilka kostek lodu lub 1/2 szklanki bardzo zimnej wody Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Wycisnąć sok z pomarańczy. Jabłko i kiwi obrać ze skórki. Owoce umieścić
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2-3 porcje: 2 duże banany sok z jednej pomarańczy odrobina skórki startej z pomarańczy 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki jagód Goji odrobina startego imbiru 2 kostki lodu Banana obrać ze skórki. Pokroić w kawałki. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Banan, sok z pomarańczy oraz pozostałe składniki umieścić w blenderze. Zmiksować
Moja Galeria Smakuużyłam syropu z agawy. Można go zastąpić swoim ulubionym rodzajem cukru. Składniki na 4 szklanki: 1 świeży ananas 1 duży jogurt grecki ok. 340 g 5 kostek lodu 3 łyżki syropu z agawy bądź swojego ulubionego cukru (lub do smaku) Ananasa obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Zmiksować. Smacznego
Moja Galeria Smakuzapobiegające tyciu. Grejfrut poprawia metabolizm dzięki czemu masa ciała spada ze znacznie większą łatwością. Składniki: sok z 1 grejpfruta 2 szklanki soku z ananasa 1/2 szklanki wody 2 kostki lodu garść listków mięty Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria SmakuPrzepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla . Składniki na 2-3 szklanki: 2 duże lub 4 małe brzoskwinie 1 krótki ogórek lub 1/2 długiego ogórka garść liści bazylii 7-10 kostek lodu Brzoskwinie ze skórką pokroić na kawałki, wyrzucając pestkę. Ogórka obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera kielichowego. Zmiksować na aksamitną konsystencję
Moja Galeria Smakusprawdza, więc dlaczego by nie zrobić koktajlu ;) Eksperyment uważam za udany:) Składniki na 2-3 szklanki: 350 g truskawek 2 garście szpinaku 3/4 - 1 szklanka wody (można zastąpić kostkami lodu) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Truskawki odszypułkować, szpinak umyć, osuszyć.Truskawki i szpinak przełożyć do blendera. Dodać wodę i cukier. Zmiksować na aksamitną konsystencję. Smacznego
Moja Galeria Smakuporcji: z przepisu z bloga Jadłonomia 1/2 szklanki jagód małe mleczko kokosowe 165 ml (niepełna szklanka) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka syropu z agawy 5 kostek lodu Jak to w przypadku koktajli instrukcja przygotowania jest banalnie prosta ;) Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować i podawać od razu. Smacznego
Moja Galeria Smakujogurtu naturalnego 1 łyżka syropu z agawy Arbuza pozbawić pestek. Wraz z malinami przełożyć do blendera. Dodać jogurt naturalny i syrop z agawy. Można dodać jeszcze kostki lodu. Zmiksować
Moja Galeria Smakuoctem balsamicznym lub spryskujemy olejem ( lub roztrzepanym jajkiem w wersji niealergicznej ) i posypujemy ziarnami. otrębami itp. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Na dno piecyka wkładamy pół szklanki lodu lub spryskujemy ścianki piekarnika wodą ( dzieki temu bułeczki będą miały chrupiącą skórkę ). Bułki pieczemy 10 min na funkcji góra-dół, nastepnie zmniejszamy temperaturę do 210°C i podpiekamy do zarumienienia
Atlas SmakówKoktajl z nektarynek, malin i banana. Dodając mrożone maliny i parę kostek lodu powstanie nam smoothie z nektarynek ( według nazewnictwa wszech wiedzącej Wikipedii .) Tak czy inaczej pysznie i zdrowo :) 5 dojrzałych nektarynek garść malin ( można użyć mrożonych ) banan ewent. cukier Nektarynki obrać ze skórki, wyjąć pestki. Do miksera wrzucić owoce i zmiksować na gładki koktajl. Ewent. dosłodzić do smaku
Atlas Smaków