lody - 12901 przepisów (strona:688/861)

Lemoniada bazyliowa , basil lemonade 117

lubi) sprite lub 7 UP do uzupełnienia  Pokrojoną na ćwiartki cytrynę ugnieść mudlerem ( rozgniataczem do owoców ) razem z bazylią i syropem cukrowym, wyszejkerować, przelać do szklanki, zasypać lodem i uzupełnić spritem. Dodać zest ze skórki cytryny i gałązkę bazylii. Gotowe !!! Do mniejszej szklanki oczywiście należy odpowiednio zmniejszyć proporcje

Jemy Pijemy
Tuńczyk tataki na ogórku i mango 206

tuńczyka obsmażyć po kilka sekund z każdej strony. Odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odstawić w chłodne miejsce doostygnięcia, lub na krótko do naczynia z lodem, następnie na ok 15 min. do marynaty. Sos ( marynata) Imbir, trawę cytrynową i czosnek drobno pokroić i zagotować z pozostałymi składnikami. Przecedzić i schłodzić. Mango i ogórka pokroić

Jemy Pijemy
Gin Basil Smash 175

Ginu Pokrojoną na ćwiartki cytrynę ugnieść mudlerem ( rozgniataczem do owoców ) razem z bazylią i syropem cukrowym, wyszejkować, przelać przez sitko barmańskie do szklanki z grubym lodem.  Dodać skórkę z cytryny i gałązkę bazylii.  Delektować się wspaniałym smakiem :) Gotowe !!! Do mniejszej szklanki oczywiście należy odpowiednio zmniejszyć proporcje

Jemy Pijemy
Jedz polskie jabłka w wersji płynnej APPLE MARTINI 212

może być jabłkowa )  4 cl świeżo wyciśniętego soku z jabłek 1 cl soku z cytryny  1 cl syropu cukrowego Wszystkie składniki szejkeujemy i przelewamy do wcześniej schłodzonego lodem kieliszka. Jako ozdoba może posłużyć nam plasterek jabłka

Jemy Pijemy
Martini arbuzowe, Watermelon Martini 180

Jeśli masz ochotę na takie oto martini musisz mieć pod ręką: 6 cl wódki 6 cl soku z arbuza  1 cl syrop cukrowy  Wszystkie składniki szejkerujemy z lodem i przelewamy do schłodzonego wcześniej kieliszka.  Jako ozdobę polecam plasterek arbuza

Jemy Pijemy
Sangria, czyli jak zatrzymać lato :) 168

mango w zalewie (pół puszki) 1/3 świeżego ananasa pokrojonego w małe kawałki 2 małe pomarańcze pokrojone w półplasterki Wszystkie składniki wlać do dużego dzbanka i dodać pokrojone owoce. Zasypać lodem. Popijać ze smakiem ;) Piękne szkło dzięki: http://e-kwk.pl/ Do sangrii można dodać więcej różnych owoców, np. truskawki, banany, winogrona. Co kto lubi. Na zdrowie

Jemy Pijemy
Dębowa z żurawiną 152

drink ;) Powiedziałabym, że dosyć wytrawny, ale ja takie lubię. 6 cl wódki dębowej 2 ćwiartki cytryny 5-6 owoców żurawiny tonic do dopełnienia Do szklanki wsypać kilka kostek lodu, zalać wódką. Wcisnąć sok z cytryny i wrzucić ją do środka. Dodać żurawinę. Uzupełnić tonikiem. Żurawinę można też wcześniej ugnieść w szklance. Drink na szybko

Jemy Pijemy
Słodko kwaśny Jameson 201

whisky. Na jednego drinka składniki : 4 cl Jameson Whisky 4 cl likieru Butterscoth Caramel   sok z ćwiartki cytryny skórka z pomarańczy Alkohol  wlać do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Wcisnąć sok z cytryny. Zamieszać łyżką barmańską. Aromatyzować  skórką z pomarańczy ( można ją delikatnie ścisnąć i obtoczyć po rancie szkła , można też delikatnie podgrzewać zapalniczką i ścisnąć-powinien powstać

Jemy Pijemy
Lemoniada z melisą i ogórkiem 207

cytryny, 1/2 cytryny w plasterkach 1 obrany ogórek pokrojony w plasterki  3 gałązki świeżej melisy dobrze "przyklaśniętej" ze 2, 3 razy aby uwolniła aromat Możesz dodać lód w kostkach albo tą schłodzić w lodowce kilka minutek :) dolewam sobie teraz samej wody i tez jest dobrze :) Pyszne orzeźwienie

Jemy Pijemy
Pierniczki z witrażykami 171

niego pokruszonych landrynek (czym bardziej sproszkowane tym lepiej) z "górką". Landrynki tłukłam wałkiem w woreczkach, by nie odpryskiwały, ale pewnie jak ktoś ma porządny sprzęt np. do miksowania lodu to z landrynkami pewnie też sobie poradzi. Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 150 stopni.  Jeśli taka ilość jest dla nas zbyt duża możemy część pierniczków zrobić z witrażykami

Mania Wypiekania
Koktajl czereśniowy 171

Pyszny orzeźwiający koktajl czereśniowy z dodatkiem miodu. Dla kogo: dla szukających napoju gaszącego pragnienie dla mających ochotę wykorzystać czereśnie w nowy sposób dla lubiących koktajle Składniki: szklanka lodu szklanka jogurtu naturalnego (ew. mleka/maślanki/kefiru) 2 szklanki wydrylowanych czereśni (ok. 300-350g) 2 łyżki miodu listki mięty/melisy do dekoracji Wykonanie: Wymyć i wydrylować czereśnie. Zmiksować ze sobą wszystkie

Mania Wypiekania
Koktajl mango lassi 161

mango dla tych, którzy kochają koktajle dla mających ochotę na zdrowe orzeźwienie Składniki: 1 dojrzałe mango 1/4 szklanki wody 1 mały jogurt naturalny 1-2 łyżki miodu kilka kostek lodu Wykonanie: Mango umyć i obrać ze skórki. Odciąć miąższ wokół pestki i wrzucić do miksera lub blendera (pestka jest duża i płaska). Dodać pozostałe składniki. Zmiksować (do momentu, aż wszystkie

Mania Wypiekania
Napar z liści świeżej mięty 235

niż 80 stopni. Przy większej temperaturze mięta traci swoje właściwości. 3. Zaparzać około 5-6 minut pod przykryciem Podawac na gorąco, bądź po ostudzeniu jako orzeźwiający napój z dodatkiem lodu. Smacznego

KreatywnePiny
Koktajl z truskawek i banana z dodatkiem płatków owsianych oraz nasion chia 241

Składniki (3 – 4 porcje): 1 kg truskawek 1 dojrzały banan 2 łyżki nasion chia 1/2 szklanki płatków owsianych Do dekoracji: garść borówek, listek mięty / bazylii, opcjonalnie – kostki lodu Wykonanie: W wysokim naczyniu zblenduj płatki owsiane na pył. Banana obierz i pokrój na plasterki. W dużej misce zblenduj truskawki z bananem. Do owoców dodaj nasiona chia i płatki owsiane

Moja pasja smaku
Torcik jogurtowy z truskawkami 812

którą na całej powierzchni wkładamy do 1/3 wysokości całe truskawki. Tortownicę wstawiamy do lodówki aby masa jogurtowa dokładnie zastygła. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody, dodajemy 1 kostkę lodu i studzimy (można to zrobić dzień wcześniej), trochę galaretki wylewamy na płaski talerz (gdy zastygnie za pomocą widelca można robić dekoracyjne pazurki). Gdy galaretka zacznie tężeć zalewamy truskawki, które mają

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię