lubi) sprite lub 7 UP do uzupełnienia Pokrojoną na ćwiartki cytrynę ugnieść mudlerem ( rozgniataczem do owoców ) razem z bazylią i syropem cukrowym, wyszejkerować, przelać do szklanki, zasypać lodem i uzupełnić spritem. Dodać zest ze skórki cytryny i gałązkę bazylii. Gotowe !!! Do mniejszej szklanki oczywiście należy odpowiednio zmniejszyć proporcje
Jemy Pijemytuńczyka obsmażyć po kilka sekund z każdej strony. Odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odstawić w chłodne miejsce doostygnięcia, lub na krótko do naczynia z lodem, następnie na ok 15 min. do marynaty. Sos ( marynata) Imbir, trawę cytrynową i czosnek drobno pokroić i zagotować z pozostałymi składnikami. Przecedzić i schłodzić. Mango i ogórka pokroić
Jemy PijemyGinu Pokrojoną na ćwiartki cytrynę ugnieść mudlerem ( rozgniataczem do owoców ) razem z bazylią i syropem cukrowym, wyszejkować, przelać przez sitko barmańskie do szklanki z grubym lodem. Dodać skórkę z cytryny i gałązkę bazylii. Delektować się wspaniałym smakiem :) Gotowe !!! Do mniejszej szklanki oczywiście należy odpowiednio zmniejszyć proporcje
Jemy Pijemymoże być jabłkowa ) 4 cl świeżo wyciśniętego soku z jabłek 1 cl soku z cytryny 1 cl syropu cukrowego Wszystkie składniki szejkeujemy i przelewamy do wcześniej schłodzonego lodem kieliszka. Jako ozdoba może posłużyć nam plasterek jabłka
Jemy PijemyJeśli masz ochotę na takie oto martini musisz mieć pod ręką: 6 cl wódki 6 cl soku z arbuza 1 cl syrop cukrowy Wszystkie składniki szejkerujemy z lodem i przelewamy do schłodzonego wcześniej kieliszka. Jako ozdobę polecam plasterek arbuza
Jemy Pijemymango w zalewie (pół puszki) 1/3 świeżego ananasa pokrojonego w małe kawałki 2 małe pomarańcze pokrojone w półplasterki Wszystkie składniki wlać do dużego dzbanka i dodać pokrojone owoce. Zasypać lodem. Popijać ze smakiem ;) Piękne szkło dzięki: http://e-kwk.pl/ Do sangrii można dodać więcej różnych owoców, np. truskawki, banany, winogrona. Co kto lubi. Na zdrowie
Jemy Pijemydrink ;) Powiedziałabym, że dosyć wytrawny, ale ja takie lubię. 6 cl wódki dębowej 2 ćwiartki cytryny 5-6 owoców żurawiny tonic do dopełnienia Do szklanki wsypać kilka kostek lodu, zalać wódką. Wcisnąć sok z cytryny i wrzucić ją do środka. Dodać żurawinę. Uzupełnić tonikiem. Żurawinę można też wcześniej ugnieść w szklance. Drink na szybko
Jemy Pijemywhisky. Na jednego drinka składniki : 4 cl Jameson Whisky 4 cl likieru Butterscoth Caramel sok z ćwiartki cytryny skórka z pomarańczy Alkohol wlać do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Wcisnąć sok z cytryny. Zamieszać łyżką barmańską. Aromatyzować skórką z pomarańczy ( można ją delikatnie ścisnąć i obtoczyć po rancie szkła , można też delikatnie podgrzewać zapalniczką i ścisnąć-powinien powstać
Jemy Pijemycytryny, 1/2 cytryny w plasterkach 1 obrany ogórek pokrojony w plasterki 3 gałązki świeżej melisy dobrze "przyklaśniętej" ze 2, 3 razy aby uwolniła aromat Możesz dodać lód w kostkach albo tą schłodzić w lodowce kilka minutek :) dolewam sobie teraz samej wody i tez jest dobrze :) Pyszne orzeźwienie
Jemy Pijemyniego pokruszonych landrynek (czym bardziej sproszkowane tym lepiej) z "górką". Landrynki tłukłam wałkiem w woreczkach, by nie odpryskiwały, ale pewnie jak ktoś ma porządny sprzęt np. do miksowania lodu to z landrynkami pewnie też sobie poradzi. Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 150 stopni. Jeśli taka ilość jest dla nas zbyt duża możemy część pierniczków zrobić z witrażykami
Mania WypiekaniaPyszny orzeźwiający koktajl czereśniowy z dodatkiem miodu. Dla kogo: dla szukających napoju gaszącego pragnienie dla mających ochotę wykorzystać czereśnie w nowy sposób dla lubiących koktajle Składniki: szklanka lodu szklanka jogurtu naturalnego (ew. mleka/maślanki/kefiru) 2 szklanki wydrylowanych czereśni (ok. 300-350g) 2 łyżki miodu listki mięty/melisy do dekoracji Wykonanie: Wymyć i wydrylować czereśnie. Zmiksować ze sobą wszystkie
Mania Wypiekaniamango dla tych, którzy kochają koktajle dla mających ochotę na zdrowe orzeźwienie Składniki: 1 dojrzałe mango 1/4 szklanki wody 1 mały jogurt naturalny 1-2 łyżki miodu kilka kostek lodu Wykonanie: Mango umyć i obrać ze skórki. Odciąć miąższ wokół pestki i wrzucić do miksera lub blendera (pestka jest duża i płaska). Dodać pozostałe składniki. Zmiksować (do momentu, aż wszystkie
Mania Wypiekanianiż 80 stopni. Przy większej temperaturze mięta traci swoje właściwości. 3. Zaparzać około 5-6 minut pod przykryciem Podawac na gorąco, bądź po ostudzeniu jako orzeźwiający napój z dodatkiem lodu. Smacznego
KreatywnePinySkładniki (3 – 4 porcje): 1 kg truskawek 1 dojrzały banan 2 łyżki nasion chia 1/2 szklanki płatków owsianych Do dekoracji: garść borówek, listek mięty / bazylii, opcjonalnie – kostki lodu Wykonanie: W wysokim naczyniu zblenduj płatki owsiane na pył. Banana obierz i pokrój na plasterki. W dużej misce zblenduj truskawki z bananem. Do owoców dodaj nasiona chia i płatki owsiane
Moja pasja smakuktórą na całej powierzchni wkładamy do 1/3 wysokości całe truskawki. Tortownicę wstawiamy do lodówki aby masa jogurtowa dokładnie zastygła. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody, dodajemy 1 kostkę lodu i studzimy (można to zrobić dzień wcześniej), trochę galaretki wylewamy na płaski talerz (gdy zastygnie za pomocą widelca można robić dekoracyjne pazurki). Gdy galaretka zacznie tężeć zalewamy truskawki, które mają
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię