lody - 12901 przepisów (strona:695/861)

Koktajl czekoladowo-bananowy 184

Banana kroimy w plasterki i wrzucamy z resztą składników do blendera. Miksujemy dopóki nasz koktajl nie będzie płynny. Podajemy od razu, w gorące dni można dodać kilka pokruszonych kostek lodu

W poszukiwaniu inspiracji
Dyniowy chleb 161

dodatkowo folią, pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do temp 230 °C . Spryskać piekarnik np. spryskiwaczem do kwiatów lub ułożyć kilka kostek lodu na sam dół piekarnika. Piec 25-30 min. do zbrązowienia skórki, na blasze odwróconej do góry dnem lub kamieniu. Studzić na kratce. Smacznego! * Do wyrastania chleba użyłam koszyka rozrostowego na chleb

CookYourself
Biszkopt z kremem bawarskim i musem z brzoskwiń 191

przez ok 8 minut. Masa powinna trochę zgęstnieć. Nie dopuścić do zagotowania się i ścięcia masy. Miskę z masą jajeczno-mleczną wsadzić do większej miski wypełnioną wodą i kostkami lodu (masa musi w szybkim tempie się schłodzić). Co jakiś czas zamieszać. Wstawić do lodówki na czas ubijania śmietany. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo schłodzoną masę jajeczno-mleczną

CookYourself
Nowy smak od Lorda Somersby Elderflower Lime 207

rozsmakowali się w nowym smaku Somersby Elderflower Lime. Nowe Somersby  będzie idealnym trunkiem  (zawiera 4,5% alkoholu), na nadchodzącą wiosnę i świetnie sprawdzi się, podany z kostkami lodu - w upalne lato.  Połączenie kwiatu bzu i limonki zainspirowało mnie do stworzenie nowego, iście wiosennego przepisu na pyszny, delikatnie słodki deser. Wypatrujcie niebawem nowego przepisu. #Somersby #ElderflowerLime  ___________________________ /*wpis

CookYourself
Chleb żytni razowy na drożdżach ze słonecznikiem i pestkami dyni 404

ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do 200C (bez termoobiegu, tylko góra i dół). Wsadzić wyrośnięty chleb i na dół piekarnika wyłożyć kilka kostek lodu. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec kolejne 40 minut, do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego! * przepis, z moimi

CookYourself
Orzeźwiający koktajl szpinakowy z malinowym smoothie 168

malinowe:   20 dag mrożonych malin (nie rozmrożonych)  1/2 szkl jogurtu naturalnego  1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią  Wszystkie składniki miksujemy w blenderze z funkcją kruszenia lodu. Do szklanek wlewamy przy pomocą łyżki na zmianę warstwę szpinakową i malinową. Ozdabiamy listkami świeżej mięty

Kto ugości moich gości?
Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą 328

Dodajemy odrobinę soli. W małym garnku gotujemy wodę. Kiedy woda się zagotuje zaczynamy wrzucać z deski lub płaskiego talerza nasze kluski. Chwilę gotujemy, po czym przekładamy do wody z lodem. Gdy wszystkie kluseczki ugotujemy, odsączamy na durszlaku.  4. Zupa Bulion przecedzamy przez drobne sito, by uzyskać klarowny, czysty wywar. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę świeże, surowe marchewki

Sajkofanka smaku
Łosoś na zielonych szparagach z sosem szodonowym (Sabayon) 261

garnka zalać wodą, zagotować. Szparagi związać lekko nitką. Wrzątek trochę posolić włożyć szparagi tak, żeby główki wystawały. Gotować 6-8 minut (cienkie 3-5 minut). Zahartować w misce z lodem i zimną wodą, osączyć. Na patelni stopić masło, dodać czosnek, dołożyć szparagi. Oprószyć solą i pieprzem, lekko podgrzać. Przygotować sos. Żółtka roztrzepać w misce z szampanem. Ubijać kilka minut

Pełny talerz
Łosoś norweski z sorbetem truskawkowym na sałatce z pieczonymi pomidorkami 181

gładką masę. Schłodzić w lodówce. Zimną masę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, włożyć do zamrażarki na ok. 6 godzin. Podczas mrożenia kilka razy zmiksować, aby nie tworzyły się kryształki lodu. Na koniec uformować porcje sorbetu, wstawić do zamrażarki. Łosoś 600 g filetu z łososia norweskiego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju lub oliwy 2 łyżeczki

Pełny talerz
Koktajl z grillowanych cytryn 176

wyciskać przestudzone cytryny. Do soku dodać syrop cukrowy, szklankę wody i likier cytrynowy. Wszystko razem zamieszać. Jeżeli trzeba uzupełnić jeszcze wodą do smaku Przelać do szklanek/ kieliszków. Podawać z lodem i gałązkami tymianku. Smacznego! * do takiego podgrzania najlepsze są starsze lekko zdrewniałe gałązki; jeżeli tymianek jest młody lepiej po prostu rozetrzeć go w syropie Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
Świąteczna galaretka z kwasem buraczanym 243

dodatkiem do zimnych przekąsek np. zamiast majonezu, i tanim sposobem na urozmaicenie świątecznego stołu. Można ją przygotować w dowolnych naczyniach, ja potrzebowałam małych porcji więc wykorzystałam foremki do lodu. Baza galaretki, kwas buraczany, ma słodko-kwaśny smak i nuty przypraw, które dodacie podczas kiszenia buraków. Doprawiacie ją wg. własnych upodobań, sami też ustalacie proporcje kwasu i bulionu, w przepisie podaję

SzczyptaSmaQ
Żywność liofilizowana - współpraca z LYO FOOD :) 190

polega na kontrolowanym dostarczaniu ciepła do zamarzniętego produktu w próżni, tak aby umożliwić zamarzniętej wodzie w produkcie przejście bezpośrednio ze stanu stałego do stanu lotnego (czyli umożliwić parowanie lodu). Aby proces mógł zakończyć się sukcesem liofilizacja powinna trwać od 16 do 24 godzin . Poprzez odwodnienie, posiłek traci ponad 90% swojej pierwotnej wagi a zawartość wilgoci w końcowym produkcie jest zredukowana

Zdrowie na języku :P
Jajko mollet na szpinaku 189

odsączyć na papierowym ręczniku i natychmiast podawać jeśli jajka chcesz zrobić wcześniej, by zużyć je do podania na sałatce zaraz po wyłowieniu ich z wrzątku przełożyć do miski z lodem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z kalafiorem, brokułem i pomidorem + film 197

koperku 3 łyżki oliwy z oliwek 1łyżka wody 1łyżka musztardy szczypta czosnku granulowanego szczypta ziół prowansalskich przepis Oczyszczony kalafior i brokuł parzymy wrzątkiem i wkładamy do zimnej wody z lodem. (Warzywa możemy krótko obgotować na parze), po kilku minutach warzywa  odsączamy i osuszamy. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Brokuła i kalafior dzielimy na mniejsze

Smakowite Dania
Idzie nowe! 230

się z nim całe lato), tak  kwiat bzu na pewno zawładnie kubkami smakowymi świty Lorda! Już czuje lato, słońce i początek co rocznego sezonu grillowego. ;) W kubełku z lodem  Elderflower Lime o smaku kwiatu bzu i limonki, na ruszcie skwierczące mięso, a w tle imprezowa muzyka. Tak! To jest to!  Nawet spróbowałam poczuć to już na własnej

Słodkie Przyjemności