Banana kroimy w plasterki i wrzucamy z resztą składników do blendera. Miksujemy dopóki nasz koktajl nie będzie płynny. Podajemy od razu, w gorące dni można dodać kilka pokruszonych kostek lodu
W poszukiwaniu inspiracjidodatkowo folią, pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do temp 230 °C . Spryskać piekarnik np. spryskiwaczem do kwiatów lub ułożyć kilka kostek lodu na sam dół piekarnika. Piec 25-30 min. do zbrązowienia skórki, na blasze odwróconej do góry dnem lub kamieniu. Studzić na kratce. Smacznego! * Do wyrastania chleba użyłam koszyka rozrostowego na chleb
CookYourselfprzez ok 8 minut. Masa powinna trochę zgęstnieć. Nie dopuścić do zagotowania się i ścięcia masy. Miskę z masą jajeczno-mleczną wsadzić do większej miski wypełnioną wodą i kostkami lodu (masa musi w szybkim tempie się schłodzić). Co jakiś czas zamieszać. Wstawić do lodówki na czas ubijania śmietany. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo schłodzoną masę jajeczno-mleczną
CookYourselfrozsmakowali się w nowym smaku Somersby Elderflower Lime. Nowe Somersby będzie idealnym trunkiem (zawiera 4,5% alkoholu), na nadchodzącą wiosnę i świetnie sprawdzi się, podany z kostkami lodu - w upalne lato. Połączenie kwiatu bzu i limonki zainspirowało mnie do stworzenie nowego, iście wiosennego przepisu na pyszny, delikatnie słodki deser. Wypatrujcie niebawem nowego przepisu. #Somersby #ElderflowerLime ___________________________ /*wpis
CookYourselfponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do 200C (bez termoobiegu, tylko góra i dół). Wsadzić wyrośnięty chleb i na dół piekarnika wyłożyć kilka kostek lodu. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec kolejne 40 minut, do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego! * przepis, z moimi
CookYourselfmalinowe: 20 dag mrożonych malin (nie rozmrożonych) 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki miksujemy w blenderze z funkcją kruszenia lodu. Do szklanek wlewamy przy pomocą łyżki na zmianę warstwę szpinakową i malinową. Ozdabiamy listkami świeżej mięty
Kto ugości moich gości?Dodajemy odrobinę soli. W małym garnku gotujemy wodę. Kiedy woda się zagotuje zaczynamy wrzucać z deski lub płaskiego talerza nasze kluski. Chwilę gotujemy, po czym przekładamy do wody z lodem. Gdy wszystkie kluseczki ugotujemy, odsączamy na durszlaku. 4. Zupa Bulion przecedzamy przez drobne sito, by uzyskać klarowny, czysty wywar. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę świeże, surowe marchewki
Sajkofanka smakugarnka zalać wodą, zagotować. Szparagi związać lekko nitką. Wrzątek trochę posolić włożyć szparagi tak, żeby główki wystawały. Gotować 6-8 minut (cienkie 3-5 minut). Zahartować w misce z lodem i zimną wodą, osączyć. Na patelni stopić masło, dodać czosnek, dołożyć szparagi. Oprószyć solą i pieprzem, lekko podgrzać. Przygotować sos. Żółtka roztrzepać w misce z szampanem. Ubijać kilka minut
Pełny talerzgładką masę. Schłodzić w lodówce. Zimną masę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, włożyć do zamrażarki na ok. 6 godzin. Podczas mrożenia kilka razy zmiksować, aby nie tworzyły się kryształki lodu. Na koniec uformować porcje sorbetu, wstawić do zamrażarki. Łosoś 600 g filetu z łososia norweskiego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju lub oliwy 2 łyżeczki
Pełny talerzwyciskać przestudzone cytryny. Do soku dodać syrop cukrowy, szklankę wody i likier cytrynowy. Wszystko razem zamieszać. Jeżeli trzeba uzupełnić jeszcze wodą do smaku Przelać do szklanek/ kieliszków. Podawać z lodem i gałązkami tymianku. Smacznego! * do takiego podgrzania najlepsze są starsze lekko zdrewniałe gałązki; jeżeli tymianek jest młody lepiej po prostu rozetrzeć go w syropie Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzdodatkiem do zimnych przekąsek np. zamiast majonezu, i tanim sposobem na urozmaicenie świątecznego stołu. Można ją przygotować w dowolnych naczyniach, ja potrzebowałam małych porcji więc wykorzystałam foremki do lodu. Baza galaretki, kwas buraczany, ma słodko-kwaśny smak i nuty przypraw, które dodacie podczas kiszenia buraków. Doprawiacie ją wg. własnych upodobań, sami też ustalacie proporcje kwasu i bulionu, w przepisie podaję
SzczyptaSmaQpolega na kontrolowanym dostarczaniu ciepła do zamarzniętego produktu w próżni, tak aby umożliwić zamarzniętej wodzie w produkcie przejście bezpośrednio ze stanu stałego do stanu lotnego (czyli umożliwić parowanie lodu). Aby proces mógł zakończyć się sukcesem liofilizacja powinna trwać od 16 do 24 godzin . Poprzez odwodnienie, posiłek traci ponad 90% swojej pierwotnej wagi a zawartość wilgoci w końcowym produkcie jest zredukowana
Zdrowie na języku :Podsączyć na papierowym ręczniku i natychmiast podawać jeśli jajka chcesz zrobić wcześniej, by zużyć je do podania na sałatce zaraz po wyłowieniu ich z wrzątku przełożyć do miski z lodem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!koperku 3 łyżki oliwy z oliwek 1łyżka wody 1łyżka musztardy szczypta czosnku granulowanego szczypta ziół prowansalskich przepis Oczyszczony kalafior i brokuł parzymy wrzątkiem i wkładamy do zimnej wody z lodem. (Warzywa możemy krótko obgotować na parze), po kilku minutach warzywa odsączamy i osuszamy. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Brokuła i kalafior dzielimy na mniejsze
Smakowite Daniasię z nim całe lato), tak kwiat bzu na pewno zawładnie kubkami smakowymi świty Lorda! Już czuje lato, słońce i początek co rocznego sezonu grillowego. ;) W kubełku z lodem Elderflower Lime o smaku kwiatu bzu i limonki, na ruszcie skwierczące mięso, a w tle imprezowa muzyka. Tak! To jest to! Nawet spróbowałam poczuć to już na własnej
Słodkie Przyjemności