część część ,usuwamy korzonek i zewnętrzne twarde liście, Calość przekrawamy na pół i tniemy w cienkie paseczki Tak przygotowane warzywa przekladamy do miski i wrzucamy kilka kostek lodu, ten zabieg sprawi, że warzywa staną się bardziej chrupiące. Po 10 minutach odcedzamy je i i polewamy sosem zrobionym z oliwy z oliwek i cytryny. Doprawiamy solą pieprzem Smacznego
w mojej kuchniminut. Dodać mascarpone, wymieszać łyżką lub mikserem. Odstawić na 45 minut do lodówki. Po wyjęciu formować kulki. Schować je na 15-20 minut do zamrażalnika (najlepiej na półkę do lodu). Wyjąć i obtoczyć w kakao lub innych różnościach. Mi najbardziej smakują w kakao lub krokancie orzechowym. Smacznego
Humanistka w kuchnilniane i zalewamy szklanką gorącej wody - odstawiamy na 20 minut. Dodajemy truskawki, obrane kiwi wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy, mięte i wszystko starannie miksujemy, możemy dodać kilka kostek lodu ale teraz jest zimno więc kto jak chce :) Przelewamy do szklanek i zdrówko! Smacznego
Niezły Młynekherbata mrożona. Przygotowałam ją z herbaty Green Mint. Z kolei ta herbata to klasyczna zielona herbata Gunpowder z dodatkiem mięty pieprzowej. Do schłodzonej herbaty dodałam kostki lodu, plasterki pomarańczy i cytryny. Herbata ma bardzo intensywny aromat i smak. Ja lubię herbaty słodkie więc dodałam jeszcze miód i polecam dodać kilka listków mięty
Ala piecze i gotujerozpuszczalnej łyżeczka cukru szklanka mleka 3,2 % ¼ laski wanilii ewentualnie2 łyżeczki cukru waniliowego WYKONANIE: Kawę zaparzamy gorącą ale nie wrzącą wodą i słodzimy wg gustu. Przelewamy do foremek na lód i zamrażamy. Mleko zagotowujemy z miąższem i laską wanilii. Pozostawiamy do wychłodzenia i wyciągamy laskę wanilii. Zamrożoną kawę wkładamy do wysokiej szklanki tak aby była pełna. Wolne miejsce wypełniamy zimnym
Pyry na Gazcytryn, zdarza się być wysoka. Mam na nie ekonomiczny trik. Kupuję cytryny w większej ilości, kiedy ich cena jest niska. Sok z cytryn wyciskam i zamrażam w pojemniczkach na lód, a następnie przekładam do szczelnego pojemniczka, który możemy przechowywać w zamrażalce nawet przez kilka miesięcy. Skórki cytrynowe wykorzystuje do przygotowania ich kandyzowanej wersji do deserów. W podobny sposób wykorzystuje
Pyry na Gazdziwić skoro na stołach pojawiają się głównie ziemniaki, ryby i może mięso z renifera. Trudna historia spowodowała, że ubogiego społeczeństwa fińskiego nie było stać na wyszukane potrawy, a skuta lodem przez znaczną część roku ziemia, nie pozwalała na uzyskiwanie zbyt wielu plonów. To wszystko spowodowało, że kuchnia tego kraju jest raczej mało wyszukana, ale nie zmienia to faktu, że może
Food Squareprzelać do szklanki, której góra oklejona jest kryształkami cukru trzcinowego (wilgotną górę szklanki zanurzyć w cukrze i delikatnie wyciągnąć). Delikatnie, cienkim strumieniem dolać syrop malinowy. Można dodać odrobinę pokruszonego lodu
Kuchnia w opałachcharakterystyczna dla większości piw goryczka nie jest wyczuwalna. Piękny kolor i cudowny zapach, od momentu otwarcia butelki zachęca do posmakowania. Idealnie smakuje bardzo dobrze schłodzony z kilkoma kostkami lodu .To będzie z pewnością mój numer jeden, na nadchodzące wiosenno-letnie "babskie" wieczory. Polecam
Kuchnia w opałachowocami w czekoladzie. Zdaję sobie sprawę że nie wszyscy posiadacie takie foremki, ale dziś Was inspiruję. Możecie takie pyszności wykonać w mini wersji, na przykład w silikonowych foremkach do lodu. Będą równie smaczne, choć bardziej pracochłonne i wymagające od Was więcej cierpliwości. Ale warto :) SKŁADNIKI: 150 g gorzkiej czekolady 1 galaretka (u mnie pomarańczowa) 1/2 szkl musu owocowego (u mnie
Kuchnia w opałachodpukać, bo to nigdy nie wiadomo). Z jednej strony bardzo nad tym ubolewam. Uwielbiam śnieg, przyjemnie szczypiący w nos mróz, zamarznięte kałuże, które służą za ślizgawki czy zwisające sople lodu z dachów, niczym bombki na choince i cudne malowidła na szybach. Nie przeszkadza mi ziąb, sypiący czy skrzypiący pod stopami śnieg. Z drugiej zaś strony, lubię przyjemne ciepło, promienie słońca
W kuchni Karmel-itkipieprz,suszona pietruszka, koperek, czosnek granulowany Brokuły myjemy, dzielimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, po ugotowaniu przelewamy zimną wodą (lub wrzucamy do wody z lodem). Kroimy ser feta, pomidory i razem z kukurydzą dodajemy do brokuł. Przyprawiamy, pamiętając, że ser feta jest słony. Mmm pycha
NA MOIM TALERZUmoże być pełna witamin? Jest na to prosty sposób... Składniki - filiżanka mocnej, zaparzonej wcześniej kawy (rozpuszczalnej lub parzonej) - 1 lub 2 banany - mleko lub jogurt - łyżeczka kakao - opcjonalnie kostki lodu Wykonanie wszystkie składniki lądują w blenderze, gdzie miksujemy je na koktajl BON APPETIT
Zofianaużycie listków zdaje egzamin. Zastosowanie syropu z mięty jest bardzo szerokie . Już wypróbowałam go, np. w koktajlach , drinkach , sałatkach owocowych lub po prostu rozcieńczony z wodą z dodatkiem lodu i cytryny . SKŁADNIKI 10-15 gałązek świeżej mięty 10 gramów kwasku cytrynowego 1 litr wody ok. 1 kg cukru WYKONANIE Gałązki mięty opłukać i wrzucić do garnka. Zalać
Zofianaciepłej, mocnej herbaty jaśminowej - 1,5 szklanki pokrojonych w kostkę brzoskwiń (ze skórką lub bez) - 3/4 szklanki naturalnego, beztłuszczowego jogurtu greckiego - 2 łyżki stołowe nasion chia - 4-6 kostek lodu Rozpuść miód w ciepłej herbacie, a następnie schłodź płyn w lodówce. Miksuj w blenderze wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Uwaga! To smoothie będzie najsmaczniejsze z dojrzałymi brzoskwiniami
Zdrowie na języku :P