lody - 12901 przepisów (strona:701/861)

Siemieniotka. Zupa z …..konopi! 213

ciepły sweter z czapką z pomponem, puchową kurtką i śniegowcami po kolana…Szufladę wypełniają wełniane skarpety. Idzie zima. Oby była piękna. Przemieniająca krajobraz w skrzącobiały pejzaż. Pokrywająca lśniącą taflą lodu kałuże i strumyki. Otulająca białym puchem owoce jarzębiny i gałązki ostrokrzewu. Malująca nosy i policzki w czerwone rumieńce, w ulotne mgiełki parujące oddechy. Pachnąca mrozem i świerkami. Niech oprószy

Bon Appetit Małgorzaty
Komu zimnej lemoniady z miętą? 148

W tej chwili w cieniu na dworze mam 34 stopni C :) .....Składniki:litr zimnej mineralnej wody2 cytrynyłyżka miodu (lub cukier)kilka listków mięty ( u

Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowe ciastka Sansy z "Gry o tron" 227

Pierwszy raz z potrawami z książki zapoznałam się na blogu: From movie to the kitchen. Teraz czas na mnie :)Potrawa pochodzi z siedmioczęściowej sagi fantasy Pieśń Lodu i Ognia. Akcja jest osadzona głównie w Westeros – fantastycznej krainie przypominającej średniowieczną Europę. Pory roku mogą tam trwać kilka lat lub nawet dekad. źródło: InternetSkładniki na ok. 6 sztuk

Bon Appetit Małgorzaty
Krwawa Mary (Bloody Mary) 191

tabasco sól do smakupieprz do smakugałązka naci selera do dekoracjiplasterek cytryny do dekoracji Składniki należy wymieszać i zacząć pić ;) .... a dokładniej:  Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu, wlać wódkę, sok pomidorowy i sos,  dodać przyprawy, wymieszać. Dopełnić resztą soku pomidorowego. Można ozdobić selerem naciowym i plasterkiem cytryny

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone fusilli z gorgonzolą, winogronami i orzechami 226

smażeniaGotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku na sposób al dente, czyli na ząb. Groszek gotujemy w osobnym garnuszku we wrzątku a następnie odcedzamy i hartujemy w wodzie z lodem (by groszek nie stracił koloru). Następnie myjemy i osuszamy szpinak a potem podsmażamy go na rozgrzanym oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Potem wlewamy śmietankę oraz dodajemy pokrojony w kostkę

Bon Appetit Małgorzaty
Bezglutenowe naleśniki z borówkami i mascarpone 306

Sierpień ma w sobie coś regularnego i rytmicznego. Jesteśmy już przyzwyczajeni do długich dni, upałów, komarów, rosy, leniwych niedziel, tego, że zawsze brakuje nam kostek lodu w zamrażalce, że w całym domu mamy piasek oraz do spożywania hektolitrów polskich owoców! Borówki, porzeczki, jagody, pierwsze poziomki i papierówki i ostatnie maliny i truskawki. Pogoda sprzyja wczesnemu wstawaniu – poranna temperatura daje organizmowi

Bon Appetit Małgorzaty
Mleko kawowe 150

To już ostatni wpis w tym miesiącu. Zostawiam Was z mlekiem kawowym według Dusi. Napój w sam raz na długi majowy weekend ,który już za pasem

Kuchnia domowa Ani
Napój miętowy z cytryną 172

Jak jest gorąco to warto mieć syrop miętowy domowej roboty (KLIK). Dzięki niemu możemy przygotować pyszny orzeźwiający napój na upał.Składniki:1 butelka syropu miętowego (250

Kuchnia domowa Ani
Ciasto na pierogi 33590

gotować je przez ok. 5minut. Łyżką cedzakową wyjmować pierogi na półmisek, dokładnie osączając z wody. Smacznego!Pierogi można mrozić. Po ugotowaniu pierogów należy wrzucić je do miski z kostkami lodu (dzięki temu się zahartują). Następnie rozłóżyć je na ściereczce i osuszyć. Potem rozłóżyć na blaszce lub deseczce, która zmieści się w zamrażalniku. Ważne aby pierogi nie stykały się ze sobą

Kulinarne Przeboje
Kandyzowane cytrynki i syrop cytrynowy 188

straszny ze mnie łasuch, ale...ciiiiii....nikomu nie mówcie ;)Kandyzowane cytryny to kolejny przysmak. Fajnie smakują podgryzane, ciekawie wyglądają dodane na przykład do deseru. Do wody z lodem też można wrzucić :) Z cukrem, który po cytrynach zostanie można posłodzić herbatę.Syrop stosowałam głównie do herbaty, której normalnie nie słodzę, ale z tym syropem smakowała przepysznie. Przygotowanie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 223

papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem. Na dno piekarnika wrzucić 3 kostki lodu, postawić miseczkę  z wodą lub spryskać woda ścianki piekarnika.Piec w temperaturze 240 st.C przez 15 minut, obniżyć temperaturę do 230 i piec 20 - 25 minut. Smacznego!Uwagi: Koszyczki

Stare Gary
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Hamelman'a 235

Po prostu pyszny! Orzechy są miękkie,  marchewka nadaje piękny kolor ,a w smaku nie jest wyczuwalna. Chleb daje się kroić na cieniutkie kromki

Stare Gary
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 215

Przełożyć chlebki na ładownik/ łopatę posypaną semoliną lub kaszką kukurydzianą.Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C,naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu,piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku.UwagiOliwki można zastąpić anchois, pamiętając że anchois są bardziej słone niż oliwki.Wierzch ciasta

Stare Gary
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem Hamelman'a 211

papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem. Na dno piekarnika wrzucić 3 kostki lodu, postawić miseczkę  z wodą lub spryskać woda ścianki piekarnika.Piec w temperaturze 240 st.C przez 40 - 45 minut Smacznego!Uwagi: Pominęłam drożdże, pierwsza fermentacja trwała 2.5 godziny. W koszyczkach chlebki

Stare Gary
Bardzo Owocowe Smoothie : Kwietniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 271

Kwietniowe wyzwanie Blogerów to tajemniczo brzmiące Smoothie. Czyli koktajl. Można go robić z owoców, można z ulubionych warzyw, można dodawać lód, wodę, mleko, jogurt - można nic nie dodawać. Jest wiosna, ma być słonecznie i przyjemnie więc mój koktajl jest owocowy. A ponieważ nie mogłam się zdecydować czy wolę ananasy z bananami czy maliny z sokiem pomarańczy, więc

Stare Gary