karmelu intensywnie mieszając drewnianą łyżką lub trzepaczką. Gotujemy jeszcze chwilę (aż osiągną 110°C i będą intensywnie wrzeć), a następnie szybko chłodzimy masę stawiając patelnię (lub rondelek) na kostkach lodu. Gdy karmel zacznie stygnąć i zastygać wlewamy go na ostudzony spód, dekorujemy malinami i schładzamy w lodówce. Uwaga! Gdy nie używamy termometru, nie wszystko może pójść po naszej myśli. Jednak
Poezja smakuNapar z kwiatów czarnego bzu podajemy na ciepło zimą lub schłodzony z kostką lodu w letnie wieczory. Taka herbatka wzmacnia organizm a przy przeziębieniu rozgrzewa. Możemy wykorzystać świeże kwiaty (na przełomie maja i czerwca) lub suszone. Oczywiście herbatka jest dostępna w aptekach ale kwiaty możemy zerwać sami. Krzewy bzu znajdziemy dziko rosnące przy lasach lub polnych ścieżkach. Kwiaty obrywamy
prawdziwe jedzenieszczypta soli, olej do smażenia, świeże truskawki, 1/3 kubeczka jogurtu greckiego, 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: W szklance zaparzamy herbatę w 1/3 szklanki wrzącej wody, dodajemy 2-5 kostki lodu, aby ostygła. W miseczce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlewamy przestudzoną herbatę i za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukrem, kefirem i rozlewamy do szklanek. Polecam schłodzić kefir przed miksowaniem. Proste i smaczne, polecam Koktajl truskawkowy na kefirze, super napój w upalne dni, można wrzucić też kilka kostek lodu! The post Koktajl truskawkowy na kefirze appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru pudru czekolada na sos balsamico: 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cukru trzcinowego 4 truskawki Przygotowanie: W szklance zaparzamy herbatę w 1/2 szklanki wrzącej wody, dodajemy kilka kostek lodu, aby ostygła. W miseczce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlewamy przestudzoną herbatę i za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczęści . A następnie gotuję je w wodzie z dodatkiem soli i cukru (po 1 łyżeczce), szparagi nie mogą być rozgotowane, tylko sprężyste, następnie szybko hartujemy je w wodzie z lodem. Po 3 szparagi owijamy w plastry boczku doprawione pieprzem, aby nam się boczek nie rozwinął spinamy boczek wykałaczkami.Szparagi układamy na patelni grillowej i grillujemy po 3 minuty, gdy roladki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomidorów? Nic trudnego! Wystarczy dodać do pieczonych pomidorów ( z jednej blaszki) 600 ml gorącego rosołu, (gdy zrobimy bez rosołu będziemy mieć chłodnik do którego możemy przed miksowaniem dodać kostki lodu, wyjdzie nam coś a’la Gazpacho), doprawiamy 2 szczyptami chili, dokładnie zmiksować blenderem (ja mam niezawodny Triblade Kenwood), zupę rozlać na talerze, posypać serem (albo oliwkami), delikatnie powierzchnię zupy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodaję rosół wołowy z domowymi kluseczkami. Na dobrym rosole można przygotować wiele zup, rosół jest doskonałą bazą do zup i sosów. Można taki rosół zamrozić, nawet w pojemnikach do lodu, jeśli jest potrzebny to wystarczy go dodać do dania. Rosół też zaleca się osobom przeziębionym lub rekonwalescentom po chorobie, gdyż domowy rosół doskonale rozgrzewa i wzmacnia organizm. Jednak najczęściej przygotowuję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjogurtu greckiego 1/2 szkl. cukru 1 op żelatyny 50 g 5 galaretek o różnych kolorach – Winiary Przygotowanie: Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody, dodajemy 1 kostkę lodu i studzimy (można to zrobić dzień wcześniej). Żelatynę zalewamy 100 ml mleka, zostawiamy aż napęcznieje. W rondelku zagotowujemy mleko ze śmietanką i cukrem, dodajemy napęczniałą żelatynę, podgrzewamy aż żelatyna całkowicie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzamrażalniku, więc miałam powód by wypróbować moc mojego blendera, bo mrożone truskawki są twarde jak kamień. Przygotowanie smoothie trwało 3 minuty. Zamrożone truskawki wykorzystuję w smoothie zamiast kostek lodu. Na blogu już jest przepis na smoothie na bazie truskawek i napoju sojowego. Smoothie z truskawek wyszło idealnie gładkie. Polecam. Składniki: 250 mrożonych truskawek 400 g kefiru 2 łyżki cukru Mrożone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDietetyczne orzeźwienie, słodko- kwaśne, gaszące pragnienie, jednym słowem - IDEAŁ ;-) SKŁADNIKI: - 1/4 średniego arbuza schłodzonego w lodówce - koszyczek porzeczek czerwonych - 4 słodziki - 5 kostek lodu opcjonalnie - świeże listki miętki Składniki miksujemy blenderem na gładką masę, pijemy od razu! Przepyszne ;-D SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIkawałki, dodatkowo z winogrona pozbywamy się pestek. Wrzucamy wszystko do miksera i zalewamy mlekiem. Miksujemy do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji (bez żadnych kawałków owoców). Wlewamy do szklanek i dodajemy lód lub wstawiamy na jakiś czas do lodówki, aby się schłodziło. A tutaj mamy oryginał
Weganizm infantylnyrobisz ich sama? Jest to naprawdę łatwe, możesz zrobić całą kostkę tak jak lubisz, a jak nie możesz się zdecydować zrób mini masełka używając do tego kostkownicy do lodu. Wystarczy masło rozpuścić ale nie zagotować :) i zalać nim kostki ze składnikami. Każde masełko może być inne jedno z sola morską, drugie z czosnkiem, trzecie z pietruszką, czwarte
Niezły MłynekSkładniki: 1kg malin 0,5 szklanki cukru 3 jogurty greckie 250 ml szklanka mleka 3 banany Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy, możemy koktajl podawać z kostkami lodu. Polecam na upalne dni. Smacznego
Niezły Młynekgotujemy, myjemy owoce i wrzucamy do gotującej się wody z miętą i cukrem. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Studzimy, przecedzamy i pijemy :) Najlepiej smakuje z kostkami lodu. Smacznego
Niezły Młynek