lody - 12901 przepisów (strona:714/861)

JAJKA. JAK GOTOWAĆ? 235

garnka, aż skorupka pęknie i zostawiam na chwilę w wodzie.Po tych czynnościach jajko równie łatwo powinno się obierać.Schłodzenie jajek po ugotowaniu w zimnej wodzie (najlepiej dodać jeszcze kostki lodu)  i pozostawienie na około 10 minut spowoduje, że przy obieraniu pod wodą, skorupka będzie pięknie odchodzić.WSKAZÓWKI:Jajka wyciągam z lodówki na 2 godziny przed korzystaniem z nich

W kuchni Karmel-itki
SUSHI WEGETARIAŃSKIE. 213

Cukinię kroję w długie słupki, nie za grube, które następnie blanszuję (wrzucam do wrzątku, chwilę zostawiam, aż nieco zmięknie, ale nie utraci koloru), po czym studzę w wodzie z lodem. Paprykę kroję także w słupki, uprzednio usuwając gniazdo nasienne i wszystkie pestki. Odstawiam na bok. źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html źródło: http://coconue.blox.pl

W kuchni Karmel-itki
Kompot z Rabarbaru z Nutką Mięty i Bazylii 145

Zdejmujemy z ognia. Po kilku minutach przecedzamy przez sito, dociskając rabarbar do sita, żeby wycisnąć z niego resztki soku. Przecedzony kompot przelewamy do dzbanka, do którego wrzucamy plasterki cytryny, lód i listki świeżej mięty. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Orzeźwiająca Woda Owocowa z nutką Mięty 140

szybka w przygotowaniu. Nutę owocową przełamuję nuta mięty....dla mnie idealna! Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej kilka świeżych truskawek 1 cytryna kilka listków świeżej mięty ewentualnie kostki lodu Wykonanie: Cytrynę wyparzamy wrzątkiem, kroimy w plastry, truskawki szypułkujemy, myjemy, listki mięty myjemy. Wszystkie składniki wrzucamy do dzbanka, zalewamy wodą mineralną i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja swoją wstawiłam

Blondynka Gotuje
Slushy - Ice Arbuzowo -Jabłkowy 213

angielskiego i oznacza tyle co papka czy breja śniegowa. To porównanie nawiązuje tylko do konsystencji. Pionierami Slush-Ice prawdopodobnie byli  to starożytni  Rzymianie, cesarz rzymski rozkoszował się lodem. Biegacze rzymscy sprowadzali do pałacu śnieg z gór Apeniny, gdzie był on udoskonalany za pomocą miodu i sztucznie aromatyzowanych syropów. W dzisiejszych czasach wykonanie Slush-Ice odbywa się dużo łatwiej

Blondynka Gotuje
Nestea 173

wystudzić. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. Sok z pomarańczy przecedzić przez sitko. Gdy herbata wystygnie wlać oba soki do dzbanka i wymieszać. Przelać do szklanek wypełnionych kostkami lodu i można już gasić pragnienie:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Czekoladowa Tarta z Panna Cottą i Karmelizowanymi Brzoskwiniami 207

mleko, śmietankę i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, wlewamy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny Przelewamy do zimnej miski i wstawiamy ją do zimnej wody z kostkami lodu, od czasu do czasu mieszamy do całkowitego ostudzenia. Wylewamy na ostudzony spód i wstawiamy do lodówki. Gdy masa będzie już prawie stężała, układamy na niej karmelizowane brzoskwinie. Przed podaniem musimy

Blondynka Gotuje
Panna Cotta według Blondynki 221

mleko, śmietankę i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, wlewamy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny Przelewamy do zimnej miski i wstawiamy ją do zimnej wody z kostkami lodu, od czasu do czasu mieszamy do całkowitego ostudzenia. Wylewamy do kieliszków i wstawiamy do lodówki. Gdy masa będzie już prawie stężała, wylewamy na nią mus truskawkowy. Przed podaniem musimy ocieplić

Blondynka Gotuje
Czekoladki z Panna Cotta i Musem Truskawkowym 235

mleko, śmietankę i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, wlewamy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny Przelewamy do zimnej miski i wstawiamy ją do zimnej wody z kostkami lodu, od czasu do czasu mieszamy do całkowitego ostudzenia. Panna Cotty na pewno zostanie, a wtedy możecie ją wykorzystać tworząc taką  Panna Cotta z Musem Truskawkowym ! Wykonanie Czekoladek: Czekolady rozpuszczamy

Blondynka Gotuje
Spirulinowe Fresh Smoothie 217

południe, upały, na dobry nastrój. Jak dla mnie wyszedł piękny limonkowy kolor. LOVE IT!  Miłego Dnia Kochani :) Składniki na 1 szklankę: 1 pomarańcza - koniecznie pozbawiona błonek!!! 5 kostek lodu 1 garstka liści szpinaku świeżego ( u mnie tego z balkonu:)) 1 garstka liści świeżej mięty pomarańczowej (jest delikatniejsza od pieprzowej 1/2 łyżeczki spiruliny sproszkowanej Skworcu Wykonanie: Prościej się już

Blondynka Gotuje
Czekoladki a`la Straciatella 688

się z wyglądu. Składniki: 100 g białej czekolady 4 kosteczki mlecznej czekolady 2 kosteczki gorzkiej czekolady 1 garść ziaren kakaowca Skworcu  Wykonanie: Na początku wyciągnęła silikonową foremkę do lodu. Białą czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wsypałam garść ziaren kakaowca, wymieszałam i przelałam do foremek, do 2/3 wysokości. Odstawiłam na bok, a w tym czasie rozpuściłam kostki

Blondynka Gotuje
Budyniowiec bez pieczenia 222

czesc) Razem mieszamy mikserem az nie powstanie gladka konsystecja Wylewamy na wierz owocow i układamy Mozna jeszcze u gory przyozdobic owocami i potem wszystko odstawic na ok godzine do lodowi Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Czekoladki kokosowe a'la bounty 203

kąpieli wodnej (na wrzącą wodę kładziemy miskę, a do niej czekoladę).   Za pomocą pędzla (najlepszy jest silikonowy) smarujemy dokładnie rozpuszczoną czekoladą foremki (nadadzą się również silikonowe do lodu).   Wstawiamy na chwilę do zamrażalnika, aby czekolada zastygła. Czynność powtarzamy, tak aby nie było prześwitów (2-3 warstwy czekolady spokojnie wystarczą). Nadzienie: w rondelku zagotować kremówkę. Dodać do niej wiórki

Fabryka pomysłów
Praliny z ganaszem z Porto 152

dziś wynik naszej pierwszej potyczki - reszta Porto przywiezionego z Portugalii poszła na pierwszy ogień. Na razie nie jestem wyposażona w specjalistyczne akcesoria, więc posłużyłam się zwykłą formą silikonową do lodu. Składniki: 4 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 tabliczki mlecznej czekolady (ciemnej), 150 ml śmietanki 36%, 8 łyżek stołowych Porto (mąż dałby więcej, ale na szczęście zadziałał jego instynkt samozachowawczy :) Najpierw przygotowujemy

Delicious Titbits
Sałatka z roszponką i cheddarem 517

Wszyscy zaznaliśmy uroków zimy i już jej nie lubimy :) Śnieg, lód, gołoledź, marznący deszcz, zimny wiatr....zawieje, zamiecie..., w weekend zapowiadają poważne mrozy. Dziś rano na naszym termometrze już było minus 18 °C , a gdzie indziej w Polsce, jak w radiu podano, nawet minus 25 ° C, dlatego dla przywołania wiosny zrobiłam wczoraj na kolację wiosenną sałatkę. Wyznaję zasadę, że najlepsze

Delicious Titbits