najwyższej jakości. Chociaż teraz nie jest on wskazany w mojej diecie, często przygotowuje dania na jego bazie dla reszty rodziny. Nie tylko na ciepło, bo doskonale smakuje także w sałatkach bądź przystawkach. Do przygotowania tej sałatki użyłam kolorowych świderków. Tak barwna sałatka cieszy oko szczególnie o tej porze roku, gdy szaro za oknem a zima zbliża się wielkimi krokami. Przygotujcie(...)kolację albo domówkę ze znajomymi ;) a może na nadchodzące Andrzejki? ;) Zapewniam, że nada się doskonale, bo jest szybka, sycąca i mimo swej prostoty bardzo smaczna. Składniki (na dużą miskę sałatki): 250g kolorowych świderków (u mnie Czaniecki, 1 opakowanie) 200g czerwonej fasoli z puszki 150g kukurydzy konserwowej 250g upieczonej w przyprawach piersi z kurczaka 1 mała papryka - u mnie czerwona
Ze smakiem i z pasjąPrzyszła wiosna, a z nią ochota na świeże warzywa i owoce. Dlatego moje urodzinowe menu po prostu musiało składać się między innymi z sałatki. Tego dnia stanowiła doskonały dodatek do delikatnego mięska i pieczonych ziemniaczków, jednak dzień później świetnie sprawdziła się jako lunch do pracy. Sałatka, którą chcę dzisiaj Wam przedstawić jest bardzo kolorowa i bardzo smaczna, a do tego(...)jest po prostu bombą witaminową. Po długiej i męczącej zimie chyba wszystkim tego brakowało, dlatego z przyjemnością przedstawiam... Sałatkę z pomarańczami i granatem oraz miodowym dressingiem duża porcja (jako dodatek obiadowy dla ok. 8 głodnych osób) Należy przygotować: 100 g rukoli 100 g roszponki 6 niewielkich pomarańczy 2 granaty 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka
Ratunku obiadwynajmowanego przez nas mieszkania do działki moich rodziców mamy 10 minut spacerkiem więc w każdy weekend jeśli pogoda pozwoli możemy wybrać się na grillowanie :) Tym razem przygotowałam letnią, orzeźwiającą sałatkę z grillowanym, przyprawionym na ostro łososiem. Danie było idealne na upał. Wszystkie pyszne składniki były bardzo soczyste więc sałatka nie potrzebowała nawet dressingu. Wystarczyło towarzystwo soku z limonki. Ahh gdyby(...)tylko dania jedzone w domu smakowały tak wspaniale jak te podane na świeżym powietrzu! Mogłabym jeść tą sałatkę przez całe lato :) Zachęcam do wypróbowania przepisu oraz do obejrzenia filmiku z przygotowania sałatki :) Na 4 porcje lekkiego dania (jeśli ma być podane jako danie główne pomnóżcie składniki razy dwa) 2 filety z łososia norweskiego (ok.250g) marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek
Mienta blogPrzeglądając strony z przepisami wpadłam na to cudo na blogu Gotuj z Cukiereczkiem i od razu wiedziałam, że muszę ją zrobić. Sałatka z salami musi być pyszna! :) Oczywiście, nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, także po oryginalny przepis zapraszam na bloga autorki przepisu ;) Rzadko zdarzało mi się robić sałatki z ryżem, częściej z makaronem, jak można zauważyć na blogu(...)Sama nie wiem dlaczego, ale stanowczo powinnam to zmienić. SMACZNEGO!!! Mam nadzieję, że Wam również posmakuje tak jak mi ;) Składniki: Na sałatkę: 200 g ryżu paraboiled cebula 150g salami 100 g sera papryka czerwona kukurydza konserwowa 6 niewielkich ogórków kiszonych 300 ml bulionu olej do smażenia Sos: 100 g śmietany 18% 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu
Czerwona Porzeczkaprostu w jakiś sposób urozmaicić. Dziś proponujemy Wam powrót myślami(smakami ;))do pory jaką jest cudowna, zielona i ciepła wiosny, a zarazem lekkie ożywienie podniebienia bardzo kolorową sałatką! Choć wiele osób naokoło śmieje się, że pogoda za oknem zwiastuje raczej wiosnę, a niżeli zimę propnujemy wszystkim jednak być w dobrej myśli, że obłednie biała zima z pierwszego zdarzenia jeszcze(...)nadejdzie! Sałatka prezentuje się bardzo smakowicie, emanuje kolorami, a żywe barwy warzyw świetnie kontrastują ze świeżymi, zielonymi ziołami oraz złocistymi kawałkami piersi z kurczaka. Polecamy ją każdą porą roku, na imprezę urodzinową, grilla, czy szybką przekąskę - ponieważ jest bardzo szybka w przygotowaniu! W smaku jest bardzo orzeźwiająca, nie należy do sałatek ciężkich z tonami majonezu czy innych ciężkich dressingów
Symfonia Smakówwiecie w mojej kuchni dominuje makaron, ale ostatnio mam coraz większą chęć na lekkie sałatki. Stąd moja propozycja na coś szybkiego i pysznego. Można ją spokojnie zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Nie jest oblana żadnym ciężkim sosem ani w składzie nie ma nic co spowoduje że będziemy się czuły ociężałe czy przejedzone. Jednak dodatek kaszy kuskus sprawi(...)będziemy idealnie najedzone przez kilka godzin. Wiesz co jesz to idealne stwierdzenie przy tej sałatce! Składniki : * pół szklanki kaszy kuskus * pół cukinii * gruszka * 5 pomidorków koktajlowych * kilka liści sałaty lodowej * łyżka sezamu * sos : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, ulubione przyprawy np. bazylia, oregano, pieprz Przygotowanie : Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Sałatę lodową posiekać drobno
Magiczne Życie MartySwego czasu, sałatka z zupek chińskich zrobiła w kulinarnej blogosferze prawdziwą karierę! Boom, jaki nastąpił spowodował, że wszyscy, albo prawie wszyscy blogerzy, prezentowali właśnie tę sałatkę. Przyznam, że i ja nie mogłam się oprzeć, przyrządziłam więc ją pierwszy raz. Potem, drugi, trzeci, piąty, dziesiąty... Stała się podstawowym podpunktem w menu dla gości, podczas rodzinnych spotkań, imprez, ale też jako danie(...)powszednie. Zasmakowała mnie i mojej rodzinie. Stanowi też świetny sposób, na pozbycie się z lodówki resztek lub pojedynczych porcji, np. mięsa, których nikt już nie chce zjeść. Przypomina sałatkę jarzynową, ale dzięki temu, że nie musimy czekać na ugotowanie ziemniaków, chyba, że ktoś takowe ma z poprzedniego obiadu, jedynie chwilę dłuższą zabierają jajka. Za każdym razem smakuje inaczej, każdorazowo dodaję
W kuchni Karmel-itkiSkrada się do kuchni, myśli, że nie słyszę. Uchyla drzwi lodówki, myśli, że nie poczuję. Sięga po miskę z sałatką. Sądzi, że nie podejrzewam. Wyjada ze smakiem, twierdząc, że nie zauważę. - I jak Ci smakuje sałatka? Przestaje gryźć zaskoczony, zdruzgotany, przyłapany na gorącym uczynku. - Ty to już musisz wszystko wiedzieć. Tak. Lubię być dobrze poinformowana. SAŁATKA ŁASUCHA. /własny(...)makaron. Dodaję odcedzony groszek i marchewkę, ale kukurydzę dodaję z zalewą - zostanie wchłonięta przez makaron, dzięki czemu nie wpije on majonezu, nie będziemy musieli go dodawać, aby sałatka była wilgotna. Czyli nie zwiększymy kaloryczności. Pozostawiam na kwadrans. Pietruszkę drobno siekam, dodaję wraz z jajkami do pozostałych składników, mieszam, dodaję majonez, musztardę i jogurt. Doprawiam
W kuchni Karmel-itkiardzo prosta i smaczna sałatka warstwowa. Najlepiej przygotować ją w naczyniu z jasnego szkła (lepiej wtedy widać poszczególne warstwy). Sałatka w zasadzie robi się sama. My układamy wszystkie składniki w podanej kolejności w naczyniu, wstawiamy sałatkę na noc do lodówki a rano mamy pyszne śniadanie. Do tego kromka domowego pieczywa (np. tego), plasterek wędlinki i już robi się świątecznie(...)Sałatka królewska PRZEPIS {źródło: link } Składniki 1 słoik selera konserwowego, odsączonego z zalewy 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy 1 puszka ananasa, odsączonego z syropu 1 marchewka , starta na grubych oczkach 1 por, pokrojony w dość drobne kawałki 1 puszka czerwonej fasol i, odsączonej z zalewy 5 jajek, ugotowanych na twardo i pokrojonych w drobną kostkę majonez jogurt (opcj.) Przygotowanie
coolinarnastrefa.blogspot.comZbliżają się Święta Wielkanocne i zastanawiacie się nad sałatkami? Mam dośc ciekawą propozycję na sałatkę z zielonej soczewicy. Ma bardzo wyrażny smak i jest dla zwolenników ostrego smaku. Dodatek czerwonej cebulki i czosnku sprawia , że taka sałatka nie staje sie obojętna dla naszego podniebienia :) Przepis na sałatkę znalazłam w gazecie. Składniki: - 3/4 szkl. zielonej soczewicy - 2 czerwone cebule - 4 ząbki(...)słupki. Cebule i czosnek posiekac. Soczewicę wymieszac z rozdrobnionymi składnikami i połową zieleniny. Doprawic solą , pieprzem. Posypac natką i szczypiorkiem . Dodac sos tatarski , wymieszac i jeśc :) Najlepiej jednak jak sałatka" swoje" odstoi
Słodkości i nie tylkoPrzepis na sałatkę gyros z dodatkiem makaronu z zupki chińskiej. Pamiętaj sałatka nie nadaje się od razu do spożycia trzeba ją odstawić na jakiś czas aby makaron zmiękł. Dodatkowo aby sałatka nie wypiła dużo majonezu i nie była sucha zbytnio nie odlewam wody ze smażenia kurczaka czy też zalewy z papryki i ogórków. Smacznego. Pozdrowienia dla tych którzy zostawiają komentarze
Pychotkaaaproszku łyżeczka czosnku granulowanego duża czerwona cebula sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju 3 garści mrożonych frytek – u mnie cienkie długie około 100g startego sera Gouda Sałatka: 5 liście kapusty pekińskiej lub lodowej garść pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka zielonego 1/2 małej czerwonej cebuli łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich pieprz(...)Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. W trakcie jak mięso się piecze, przygotowujemy sałatkę – umyte liście kapusty pekińskiej tniemy w paski, przekładamy do miski. Ogórka myjemy, przekrawamy na pół, kroimy w plasterki, dodajemy do kapusty. Pomidorki myjemy i kroimy na pół, dorzucamy
Smaczna Stronakwaśny smak. Wołowina bulgogi – cienko krojona wołowina marynowana w sosie sojowym z dodatkiem czosnku, imbiru i sezamu, grillowana lub smażona, soczysta i pełna smaku. Ogórki po koreańsku – szybka, świeża sałatka z ogórków z chili, czosnkiem i imbirem. Jest chrupiąca, pikantna i lekko kwaśna. .kg-gallery{display:flex;flex-wrap: wrap; gap: 10px;margin-top: 20px;align-items:center}.kg-image
Cztery Fajeryjest delikatniejsza i bardziej kremowa, idealna do smarowania pieczywa czy jako składnik sosów. Gorgonzola Piccante natomiast ma ostrzejszy smak i bardziej kruchą teksturę, co czyni ją świetnym dodatkiem do sałatek i pizzy. Produkcja tego sera odbywa się głównie w regionach Lombardia i Piemont, gdzie tradycje serowarstwa przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Niepowtarzalny smak Gorgonzoli sprawia, że jest ona popularna(...)komponuje się z innymi składnikami, dlatego jest tak chętnie używana w kuchni włoskiej. Świeża mozzarella najlepiej smakuje w połączeniu z dojrzałymi pomidorami, bazylią i oliwą z oliwek, tworząc klasyczną sałatkę caprese. Jej popularność nie zna granic, a jej prostota i wszechstronność sprawiają, że jest nieodłącznym elementem kuchni na całym świecie. Mozzarella di Bufala jest produktem chronionym oznaczeniem DOP, co gwarantuje
CityTaste