wysokonasyconej wody mineralnej 1/2 limonki Sposób przyrządzenia : mieszamy liście mięty z brązowym cukrem i sokiem z limonki w wysokiej szklance następnie dodajemy rum oraz 3 kopiate łyżki mocno skruszonego lodu wszystko zalewamy wodą mineralną na koniec dodajemy pokrojoną w ćwiartki świeżą limonkę i dekorujemy liśćmi mięty
zobacz ich smakPolecam domowy, prosty syrop malinowy - idealny do mrożonej kawy, herbaty, naleśników, ciast czy deserów. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldlimonki, cukier i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Przelewamy do dużego dzbanka. Dodajemy wodę mineralną (i ewentualnie rum) i mieszamy. Napój podajemy mocno schłodzony lub z dodatkiem kruszonego lodu
Zawsze głodna!zrobiłam syrop miętowy. Jest bardzo słodki i dość gęsty, dlatego wystarczy jego niewielka ilość przy rozcieńczaniu z wodą. Idealny na gorące, letnie wieczory - obowiązkowo dobrze schłodzony i z kostkami lodu. SYROP MIĘTOWY Składniki: - świeża mięta (im więcej, tym lepiej, minimum 50 gałązek) - 1 kilogram cukru - 1 litr wody Przygotowanie: W garnku zagotowujemy litr wody z kilogramem cukru. Miętę myjemy, osuszamy
Życie zamknięte w smakuminut. No i nie wolno zapominać o tym, żeby główki szparagów wystawały ponad powierzchnię wody. Po tych kilku minutach trzeba wrzucić je do zimnej wody, najlepiej z lodem, to pozostaną chrupiące. Co do sosu. 200 gram masła musimy rozpuścić i sklarować, czyli pozbyć się białkowej pianki z góry i osadu z dołu, dzięki ostrożnemu przelaniu tłuszczu do innego pojemnika
Życie zamknięte w smakuwhisky 50 ml wermutu brzoskwiniowego Ginger Ale do dopełnienia w-g uznania Wykonanie: W szklance do whisky mieszamy alkohole. Dopełniamy zimnym Ginger Ale (może być Sprite). Dodajemy kostki lodu, 2 grona porzeczek i gałązka mięty lub tymianku. Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewytequila i cytrynówka) z syropem blue curacao i piwem Desperados – to ostatnie w ilości dopasowanej do gustu. UWAGA! Drink może się pienić, więc składniki dodajemy powoli. Dodajemy kostki lodu i dekorujemy plasterkami cytryny. Rozkoszujemy się nie tylko oryginalnym smakiem ale także intensywnie zielonym kolorem drinka. Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewyegzotycznych (w tym drinku Totino tropical dry) 30 ml Sprite – 100 – 150 ml (według uznania) Kilka kropli syropu grenadiny Wykonanie: W szklance do long drinków układamy owoce i kostki lodu. Nalewamy alkohole i dopełniamy Spritem. Po opadnięciu pianki ostrożnie nalewamy kilka kropel grenadiny. Mieszamy w szklance po podaniu słomką lub długą łyżeczką. Bawcie się dobrze i pijcie z umiarem. Wykonawcą
Smaki Ewyczysta 40 ml Likier Blue Curacao 40 ml Wino musujące dowolne – do dopełnienia szklanki (w tym drinku słodkie włoskie Fiore) Plasterki limonki do dekoracji. Wykonanie: Do szklanki wsypujemy garść lodu. Wlewamy alkohole i lekko mieszamy. Dekorujemy plasterkami limonki – i gotowe. Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewyarbuza. Składniki: 50 ml. wódki -dowolnej 30 ml wina owocowego - Totino Peach (lub innego brzoskwiniowego) Frugo czarne - do dopełnienia w-g smaku. Wykonanie: Do wysokiej szklanki wkładamy garść lodu. Dolewamy alkohole i mieszamy. Dodajemy owoce - rodzaj i ilość zależne od gustu. Smacznego - pamiętajmy jednak że alkohol szkodzi zdrowiu i w żadnym wypadku nie może być dostępny dla dzieci i młodzież
Smaki Ewydopełnienia w-g smaku (tu 200 ml) Łyżka owoców czarnych (jagody lub czarna porzeczka) Łyżka owoców czerwonych (pestki granatu lub czerwona porzeczka) Wykonanie: Do szklanki do long drinków wkładamy lód i po łyżce owoców w kolorze czerwonym i czarnym. Dolewamy wódkę i dopełniamy owocowym białym Frugo. Mieszamy. Pożądanym efektem jest przemieszczanie się w górę i w dół dodanych na początku
Smaki Ewyprzepis na pięciotysięcznika: Składniki: 50 ml likier Gold Wasser 25 ml. Blue Curacao Szampan lub wino musujące do uzupełnienia kieliszka Wykonanie Do kieliszka koktajlowego wkładamy kostki lodu i owoce do dekoracji - w moim wykonaniu po 1 wiśni i po kilka borówek amerykańskich. Kolejno dodajemy: Blue Curacao, Gold Wasser i szampan lub musujące wino. Wypijamy, póki bąbelki nie uciekną
Smaki EwyGrenadina - 20 ml Piwo imbirowe - do dopełnienia szklanki - ok 100 ml Owoce dowolnie skomponowane - dużo! W tym drinku grapefruit, pomarańcza, kiwi, pomelo. Wykonanie: Do wysokiej szklanki wkładamy lód i owoce - wypełniając szklankę w ok. 1/3. Wlewamy alkohole i grenadinę, szklankę dopełniamy piwem imbirowym. Mieszamy łyżeczką barmańską - i gotowe! Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewykropli Sos Worcester - 1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa starta - odrobina sól, pieprz Wykonanie: Składniki dokładnie mieszamy w szklance lub shakerze - z wyjątkiem gałki muszkatołowej, której użyjemy do posypania. Podajemy z lodem. Serwujemy jako aperitif przed jedzeniem albo jako drink na otwarcie imprezy. Albo dowolnie. I oczywiście pijemy z umiarem. Autor: Mirosław Górski
Smaki EwyAngostura ok. 30 kropli Grenadina 15 ml Sok z 1 cytryny Zimna woda sodowa Wykonanie: Składniki (z wyłączeniem wody sodowej) mieszamy w shakerze. Przelewamy do szklanki, dodajemy lód i wodę sodową. Zwolennicy wersji nieco słodszej dodać mogą do smaku syropu cukrowego. Gotowe. Można się delektować! Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewy