lody - 12901 przepisów (strona:634/861)

Tinginys – litewski blok 248

foli\u0119 spo\u017cywcz\u0105, formuj\u0105c kszta\u0142tem kie\u0142bask\u0119.\r","Zawijamy ciasto w foli\u0119 i czekamy a\u017c wystygnie. \r","Ciasto wk\u0142adamy do lod\u00f3wki do st\u0119\u017cenia."]} Drukuj Tinginys – litewski blok Składniki 200 g herbatników ok 100 g ulubionych bakalii (opcjonalnie) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 125 g masła 5 łyżek ciemnego kakao

Mieszam w Garnku
Wiejski kompot 205

siebie, że ich skórka bardzo wszystko zakwasza. Im dłużej bedzie nią naciągał wywar, tym kwaśniejszy napój otrzymacie. Kompot można pić na ciepło, ale nam najbardziej smakuje z dodatkiem kostek lodu. To naprawdę wiejski klasyk. Pachnie goździkami, jak z sielankowych wakacji u babci. A mirabelki rosną na poboczu co drugiej polnej drogi. Polecam! I to nawet zatwardziałym mieszczuchom ;) Przecież skądś musicie

les mirabelles
Latte, macciatto, frape…Kawowy zawrót głowy 155

grecka. Do przygotowania mrożonej kawy wystarczy kawa rozpuszczalna, do której doleje się wody i mleka, opcjonalnie cukru, a wszystko zmiesza się w blenderze. Do gotowego napoju daje się kostki lodu. Kawę mrożoną podaje się w wysokiej szklance ze słomką. Przeczytaj dokładny przepis na pyszną kawę frappe waniliową na https://www.nespresso.com/recipes/pl/pl/067ICE-mrozona-kawa-waniliowa.html. Na koniec mamy dla was legendę. A tak naprawdę

codojedzenia
Arbuzolada 154

mnie padło na arbuzoladę. Jest to napój z dodatkiem pomarańczy i limonki, idealnie gaszący pragnienie, polecam na letnie orzeźwienie. Napój można podawać schłodzony w lodówce albo z kostkami lodu. Napój arbuzowy z limonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Aperol Spritz 170

jednak przygotowuję Aperol w innych proporcjach. Drink jest delikatniejszy i przyjemniej się go pije Składniki na 2 drinki: 1/2 szkl Aperola 1 szkl Prosecco 1/2 szkl wody gazowanej Lód wrzucamy do szklanki, zalewamy mieszanką alkoholi z wodą. Dekorujemy plastrem pomarańczy.     Artykuł Aperol Spritz pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Koktajl z czarnej porzeczki – fit napój na zdrowie :) 164

gęstą konsystencję, ale można dodać więcej mleka lub wody i zrobić wersję bardziej “do picia” Jeśli chcecie się mocno ochłodzić, to koktajl z czarnej porzeczki można podać z kostkami lodu lub przyrządzić z zamrożonych porzeczek Smacznego! Inne pyszne napoje to zielone smoothie<klik>, karmelowe smoothie<klik> albo owocowe smoothie<klik> .   Artykuł Koktajl

Lamarida.pl
Sałatka makaronowa ze szparagami 159

łyżki majonezu light Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy ( usuwamy ) końcówki. Szparagi gotujemy kilka minut w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Po ugotowaniu wkładamy do zimnej wody z lodem, dzięki temu pozostaną chrupiące. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę, podobnie jak paprykę. Wykładamy do makaronu. Szparagi dzielimy na kawałki i również umieszczamy w sałatce. Dodajemy majonez, czosnek przepuszczony przez

Smaki Ewy
Indyjska mrożona herbata Thandi chai 207

dzbanka (odcedzając liście herbaty) i wsypujemy cukier. Mieszamy. Z przygotowanych owoców wyciskamy sok, dolewamy do przestudzonego napoju. Wrzucamy plasterki owoców i ogórka. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z kostkami lodu

Nie do chrzanu!
Frittata z groszkiem i wędzonym łososiem (Frittata con piselli e salmone affumicato) 167

Kiedy nie wiem, co przygotować na szybki posiłek, wtedy ratuje mnie pomysł na uniwersalną frittat ę  i to co akurat znajdę w lod ó wce. Tym razem padło na łososia wędzonego i resztkę groszku z sałatki. Wystarczyło tylko kilka składników, aby przygotować bardzo smaczne i szybkie danie, które możemy zaserwować na śniadanie

La grande e la piccola cuoca
Hummus z bobu 151

durszlak i obficie przelewamy go bardzo zimną wodą. To pozwoli zachować zielony kolor bobu. Jeśli jest możliwość, to można dodatkowo zanurzyć bób w misce z zimną wodą i lodem.  Bób obieramy ze skórki robiąc delikatne nacięcie. Następnie wyciskamy go z łupiny.  Do malaksera wlewamy oliwę, wodę i sok z cytryny. Następnie dodajemy czosnek, natkę pietruszki, sezam i bób

kulinarnyJa
Tatar z łososia i sałatka ze szparagów 247

winegret ukręcony z musztardy francuskiej (ziarnistej), oliwy i octu winnego świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę ze szparagów Szparagi gotujemy we wrzątku kilka minut i hartujemy w wodzie z lodem. Kroimy je w słupki na kawałki ok 2,5cm. Mieszamy je z posiekaną dymką, pietruszką i rzodkiewką. Polewamy sosem winegret, pieprzymy i dekorujemy kawałkami jajka. Artykuł Tatar z łososia

Ugotowane pozamiatane
Chleb z paloną mąką ziarnami lnu i sezamu oraz kilka rad odnośnie pieczenia w zaparowanym piekarniku 172

piec chleb w zaparowanym piekarniku. Nie mam piekarnika z opcją pary, jednak jej wytworzenie domowym sposobem jest dziecinnie proste. Umieszczam foremkę z wodą na dnie piekarnika, lub wrzucam kostki lodu do foremki. Jeden i drugi sposób jest dobry. Kiedy chleb powinien być pieczony w zaparowanym piekarniku, a kiedy nie musi być parowany i dlaczego

Leśny Zakątek
Sałatka z bobem. Przepis krok po kroku 201

płaską łyżeczkę soli. Kiedy woda zawrze, bób gotuj 7-10 minut. Po tym czasie warto zahamować proces gotowania, przelewając zimną wodą lub wkładając do wody z lodem. Kiedy bób przestygnie obierz go z łupin.   Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wsyp boczek pokrojony w paski, podsmaż do uzyskania ładnego rumianego koloru, odcedź

kuron.com.pl
Kompot z porzeczek. Kompot porzeczkowy 248

naciągnął. Ostudzony kompot możemy przecedzić przez sito jeśli nie chcemy podać kompotu z owocami. Ja podaję kompot z owocami. Możemy kompot schłodzić w lodówce lub podać z kostkami lodu. Jeśli macie więcej porzeczek to możemy przygotować porzeczkowy kompot na zimę w słoikach. Jak przygotować kompot porzeczkowy do słoików? porzeczki, cukier, woda, Umyte i obrane porzeczki z szypułek i listków wkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krucha tarta z jagodami, malinami i truskawkami 211

zagnie\u015b\u0107 zwarte ciasto. \r","Je\u015bli trzeba, ciut dosypa\u0107 m\u0105ki.\r","Ciasto owin\u0105\u0107 w foli\u0119 i schowa\u0107 na 30 min do lod\u00f3wki.\r","Ciasto wyjmujemy, rozwa\u0142kowujemy i wylepiamy blaszk\u0119.\r","Ciasto nak\u0142uwamy widelcem i obci\u0105\u017camy (kasza, groch lub specjalne kulki)\r","Pieczemy w 180 stopniach

Mieszam w Garnku