szklanka cukru (szklanka=0,25 l) 500 g twarogu półtłustego (zmielonego jeden raz w maszynce) - ja dodałam jeszcze trochę serka bieluch który zalegał w lodówce a którego mój kochany synuś nie chciał jeść :) 500 g mąki tortowej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 całe jajka 1 żółtko
cucinarecytryny. Na zimne placki kłaść masę. Polewa : Wszystko razem gotować około 5 minut aż masa zrobi się gładka. Gorącym polewać ciasto. Odstawić w chłodne miejsce (nie do lod
cucinareMieszankę wlać do kieliszków (wlewałam do przechylonych kieliszków umieszczonych w formie na babkę). Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem owoce rozgotowuję, miksuję oraz dodaję cukier do smaku. Tak przygotowany mus dodaję do panna
cucinaredokładnie takie jakie mama z biegającym wokół pomocnikiem lubi najbardziej. Do tego świetnie wygląda, dobrze się kroi i zachowuje świeżość przez kilka dni, gdy jest trzymane w lodówce - oczywiście o ile się go wcześniej nie zje :) Przepis pochodzi ze wspaniałego blogu Moje Wypieki Składniki (blaszka 25 x 33 cm) : na kruche ciasto : 2,5 szklanki mąki
cucinaremasło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej 30 minut. Ciasto może być przechowywane do 24 godzin w lodówce, ale należy je wyjąć 15 minut przed rozpoczęciem smażenia. W tym czasie można wymieszać wszystkie składniki na farsz. Przystępując do smażenia naleśników należy dokładnie rozmieszać ciasto
cucinareŚwietny przepis w ramach sprzątania lodówki ... muszle makaronowe od jakiegoś czasu zalegały w mojej szafce. Szukałam przepisu w którym bym je wykorzystala i ten jest idealny. Znaleziony na blogu Bistro mama Składniki na dwie duże porcje : 15-20 muszli makaronowych (dość dużych) 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju) 7 sztuk pomidorów suszonych
cucinareBanalnie proste ciasto z owocami. Próbowałam już z brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi a teraz z malinami. Bardzo puszyste a w lodówce zachowa świeżość przez kilka dni :) Polecam :) Oryginalny przepis pod nazwą Malinowy z cytrynową nutą pochodzi z gazety Tina. Składniki : 3 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 szklanki cukru
cucinarepaczka = 16 g) i cynamon cukier puder Wykonanie : Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy. Odkleić wierzchnią warstwę papieru. Jabłka obrać, pokroić
cucinarepiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa cd : Masło utrzeć z dżemem a następnie dodawać stopniowo po łyżcze ostudzony budyń. Przygotowana masą przełożyć ciasto. Przechowywać w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu
cucinare