lody - 12901 przepisów (strona:637/861)

Cholesterol-co należy o nim wiedzieć 174

główki” delikatnie podnieść nad poziom wody np. na drewnianej łyżce, aby się nie rozgotowały. Następnie zahartuj w bardzo zimnej wodzie lub wodzie z lodem, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w 3 cm kawałki. Pomidory pokrój w dużą kostkę, ser koryciński w drobną kostkę. Bazylię pokrój w paski, pestki upraż

kuron.com.pl
PRALINKI KOKOSOWE 159

zrobić je samodzielnie (patrz: opis powyżej). **Możecie go zastąpić innym jasnym syropem (np. z agawy) lub ksylitolem. Wykonanie: Masło kokosowe mieszamy z syropem i wykładamy do silikonowych foremek na lód. Jeśli masło jest zbyt twarde, rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Umieszczamy na minimum godzinę w lodówce.  Następnie wyjmujemy z foremek i zjadamy :-) Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Koktajl pomarańczowo – cytrynowy. Orzeźwiający 241

Drukuj Czas przygotowania 3 min Czas gotowania 2 min Czas całkowity 5 min   Ilość porcji: 2-4 Składniki 2 pomarańcze 1 cytryna 5 łyżek cukru brązowego 10 kostek lodu 0,5l wody Wykonanie Pomarańcze i cytrynę obieramy ze skórki. Wszystkie składniki, oprócz wody blendujemy ok 2 minuty, na gładką masę (wysokie obroty). Dodajemy wodę i jeszcze chwilę na mniejszych

Apetyt na Zielone
Koktajl malinowo - szpinakowy i mini blender 164

Zyle . Dlaczego akurat ten? Jest kompaktowy. Nie zajmuje wiele miejsca, z łatwością mieści się do szafki. Posiada dwa różne ostrza, którymi mogę zrobić koktajl/smoothie, albo zmielić kawę/skruszyć lód/zmielić dowolne ziarna na mąkę. Bardzo podoba mi się również to, że posiada kilka pojemników, dzięki czemu każdy z nas pije z kielicha, w jakim przygotował sobie swój koktajl

MamaOskarka
Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu Charlesa Spence’a 179

zjemy mniej. Chowaj więc jedzenie i jedz pałeczkami, żeby było Ci trudniej. W ten sposób zjesz mniej. Przed posiłkiem (pół godziny) warto wypić pół litra wody, ale bez lodu. Można też spróbować jeść przed lustrem i z mniejszych talerzy, a najlepiej z miseczki, która będziesz trzymać w dłoni, żeby czuć jej cieżar. Nie pijmy przez słomkę, bo zubaża to aromaty

Ugotowane pozamiatane
Rolada waflowa z nadzieniem ruskim 202

wafel wyk\u0142adamy nadzienie.\r","Czekamy a\u017c wafel zmi\u0119knie i rolujemy go w rolad\u0119.\r","\r","Rolad\u0119 odstawiamy na 2-3h do lod\u00f3wki.\r","Kroimy w plastry i panierujemy lub nie i odsma\u017camy na ma\u015ble."]} Drukuj Rolada waflowa z nadzieniem ruskim Składniki Farsz: 300 g ziemniaków 150 g sera białego 1 mała

Mieszam w Garnku
Dwa bliźniaki, chleb z czarnuszką 221

ciasto 3-4 minuty, formujemy ciasto w bochenek i wkładamy do koszyczka do ostatecznego wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć w czasie 2-3 godzin. Pieczemy w nagrzanym i naparowanym / kostki lodu / piekarniku na blasze, kamieniu lub w garnku żeliwnym w początkowej temperaturze 230-240st przez 15 minut. Dopiekamy jeszcze około 35 minut zmniejszając temperaturę do 200-210st. To chleb

Leśny Zakątek
Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem 167

oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi myjemy. Odłamujemy zdrewniałe białe i jasnozielone końcówki. Zagotowujemy wodę z solą. Wkładamy szparagi. Gotujemy 5-8 minut. Odcedzamy. Wkładamy do wody z lodem, aby zachowały piękny kolor. Ten proces to hartowanie. Odsączamy. Szparagi kroimy wzdłuż na cienkie paski. Na talerzach rozkładamy po 1 garści rukoli. Układamy na wierzchu każdej porcji 4 plastry szynki

Moja smaczna kuchnia
Sycący koktajl mleczno-bananowy z miodem +filmik 204

kawałeczki, wrzucamy do kielicha blendera, zalewamy mlekiem, dodajemy dwie łyżki miodu i miksujemy.  Schłodzony koktajl lepiej smakuje, dlatego warto dodać zimnego mleka, albo do miksowania dodać kostki lodu. 2. Powstaje nam pyszny sycący koktajl. Zapraszam na filmik

Kawa z mlekiem
Chleb pomidorowy orkiszowy jasny z czarnym sezamem 181

podłużnego bochenka /. Uformowane ciasto wkładamy do koszyczka, łączeniem do góry. Pozostawiamy delikatnie przykryte, do ostatecznego wyrośnięcia. Pieczemy w początkowej temp.250st, przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu, następnie w opadającej, około 30 minut. Ciasto przed włożeniem do piekarnika, nacinamy ostrym narzędziem, np. żyletką  Uwagi! Odgazowywanie i składanie ciasta. Ciasto jest dość luźne, ale za każdym złożeniem

Leśny Zakątek
Lejdi lemonejd 224

całkowitego ostygnięcia. Jeśli syrop wydaje się mało kwaskowy, dodajemy sok z cytryny. Ostudzony syrop przecedzamy przez sitko, następnie zalewamy 700ml lekko gazowanej wody mineralnej. Można podać z kostkami lodu, albo schłodzić w lodówce przed podaniem. A gotowany rabarbar podeżreć, bo jest bardzo smaczny (z konQbkowym certyfikatem jakości). Może nie jest to tradycyjny babciny kompot, ale pięknie pachnie rabarbarem i świetnie

les mirabelles
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 531

włoski przekrój na pół następnie pokrój na cienkie plasterki. Podobnie na plasterki pokrój rzodkiewki. Ja wzorem Jamiego zrobiłam to w robocie kuchennym. Przełóż warzywa do miski z wodą i lodem i pozostaw na 15 minut, dzięki czemu staną się bardzo chrupiące. Obierz ziemniaki i umieść w garnku z wodą. Zrób sos do surówki, mieszając ze sobą oliwę z sokiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Smoothie z bananów, jabłek i soku pomarańczowego 201

banalnie proste do przygotowania smoothie z bananów, jabłek i sosu pomarańczowego. Wystarczy wszystko zmiksować, przelać do szklanek i delektować się smakiem… W upalne dni warto dodać kilka kostek lodu. Polecam Składniki: 2 banany 2 jabłka 1,5 szklanki soku pomarańczowego Przygotowanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i wrzucić do kielicha blendera. Dodać obrane banany i sok pomarańczowy. Dokładnie zmiksować

Oryginalny smak
Tarta z zielonymi szparagami 240

przygotuj farsz. Obetnij zdrewniałe końcówki szparagów, jakieś 5 cm. Podgotuj przez 60 sekund w osolonym i posłodzonym wrzątku.   Szybko schłodź w wodzie z lodem, osusz ręcznikiem papierowym.   W misce roztrzep rózgą żółtka ze śmietaną, wsyp starty cheddar oraz ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, całość wymieszaj. Mieszaninę wlej

kuron.com.pl
SŁONECZNIKOWY TORT BECZKA 244

rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Wylewamy do dużego płaskiego naczynia. Zostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia. Kroimy nożem w grubą kostkę, która będzie przypominała kostki lodu. Wykładamy na ubitą śmietankę. Jeżeli przygotowałaś/eś tort z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby

Słodki Zakątek