dodać 1 łyżeczkę agar agar, ale ja chciałam uzyskać bardziej delikatniejsze żelki/galaretki. A tak na przyszłość to kwaśniejsze środowisko potrzebuje większej ilości agaru. (**) Ja użyłam silikonowej foremki do lodu, bo aktualnie nie posiadam takiej do czekoladek. Jednakże każde naczynie będzie idealne, ponieważ żelki/galaretki doskonale odchodzą od szkła czy plastiku. Można zrobić je w płaskim talerzu, pudełku lub miseczce
Di gotujeduży ugotowany lub upieczony burak -1 jabłko -garść szpinaku -10 g nasion chia -1 łyżka jogurtu naturalnego -150 ml soku jabłkowego -1,5 cm kawałek świeżego imbiru -garść kostek lodu Przygotowanie Burak pokroić w małe kawałki. Jabłko obrać i oczyścić z gniazda nasiennego. Imbir obrać. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu. Zblendować. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 129,2 kcal
Zielona Kuchniaponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do 200C (bez termoobiegu, tylko góra i dół). Wsadzić wyrośnięty chleb i na dół piekarnika wyłożyć kilka kostek lodu. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec kolejne 40 minut, do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego
CookYourselfniej zabawa w kuchni to wspaniała zabawa. Zawsze dostaje swoją porcję do rozwałkowania - swoim wałkiem :) i do przygotowania. Tym razem tworzyła Annę, która jeszcze nie wylądowała w piekarniku 😁 kraina lodu nadal rządzi. Składniki: 180 g sera białego 180 g masła w temp pokojowej 1,5 szkl mąki Przygotowanie: na Thermomix do naczynia miksującego wkładamy ser i mielimy - czas
Gotowanie z pasjąkawałki czekolady, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy miękkie masło, ziarenka z laski wanilii i łyżkę kakao. Krem miksujemy na jednolit ą masę. Schładzamy w lod ó wce ok. 1 godziny. **** Crema al cioccolato Nel frattempo preparate la crema al cioccolato. In una pentola portate a bollore la panna. Successivamente aggiungete il cioccolato fondente
La grande e la piccola cuocafunkcją pary ( u mnie 25% ) ale jeżeli macie prostszy model bez tej opcji to warto wstawić na dno piekarnika naczynie żaroodporne z wrzącą wodą lub wrzucić kilka kostek lodu. Piec około 40 minut. Upieczony chleb postukany w spód powinien wydać głuchy odgłos. Artykuł Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaPortugalii, ale spopularyzowanego przez Japonię w którym smaży się ryby, krewetki, warzywa na głębokim tłuszczu. Najważniejsze w przygotowaniu tempury jest aby woda była lodowata, można ją dodatkowo schłodzić kostkami lodu i aby nie mieszać jej zbyt długo, gdyż za sprawą zawartego w mące glutenu ciasto nie będzie już takie chrupiące, jeżeli zbyt długo będziemy mieszać składniki. Czyli grudki w cieście
Delusional Trineczerwiec) zbieramy kwiaty czarnego bzu (baldachy), z których robimy pyszny i niesamowicie zdrowy sok, idealny do drinków (np. z martini) lub po prostu jako napój z wodą i lodem. Z kolei z owoców dzikiej róży, która rośnie nad naszym domem od dwóch lat robimy nalewkę. Wszystkie składniki są lokalne: owoce dzikiej róży, miód od sąsiada pszczelarza, wódka z miejscowego sklepu
Niedzielny kucharztylko na pure z bobu albo humus bobowy, też pyszny, ale nie o to dzisiaj nam chodzi. Składniki: 0,5 kg bobu (mrożonki mają zazwyczaj 400 g wagi, z lodem. Jedno opakowanie dla dwóch osób to za mało) 10 suszonych pomidorów Pesto Garść migdałów Mała garstka rukoli (lub pietruszki) 2 łyżki koperku (może być suszony, wtedy jedna łyżka) Pół ząbka
Niedzielny kucharzjogurtu i owoców) sprawia, że poziom cukru we krwi gwałtownie nie podskakuje i gwałtownie nie opada. *Używam blendera Philips, model HR2096, Pro Blend 6. Jest pierońsko mocny, świetnie kruszy lód, idealnie robi smoothies. Daje sobie radę z zamrożonymi owocami, szybko robi zupy-kremy. Szybko i wygodnie się myje – jednym przyciskiem. Pojemność dzbana to 2l. Zakup własny, nie dostałam
Karo in the KitchenSyberia; tutaj minus pięć wywołuje powszechny popłoch.) Przez ostatnie kilka dni szyby musiałam Francuzowi skrobać dwa razy dziennie, bo zanim skończyłam pracę, znów zamarzały. Chodniki pokrywa cienka warstwa lodu; na tyle jednak niebezpieczna, że trzeba naprawdę uważać przy spacerach z sierściuchami. Wylądowanie na czterech literach to jednak nie do końca to, na co ma się ochotę, nawet w taki słoneczny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeu0142e kawa\u0142ki.\r","\u017b\u00f3\u0142tko mieszamy z esencj\u0105 i dodajemy do ciasta.\r","Zagniatamy jak kruche ciasto.\r","Ciasto owijamy foli\u0105 i sch\u0142adzamy w lod\u00f3wce przez 2h.\r","\r","Nadzienie\r","Orzechy mielimy.\r","Bia\u0142ka ubijamy.\r","Do orzech\u00f3w dodajemy cukier, cynamon i aromat\/alkohol.\r","Je\u015bli chcemy mie\u0107 ciemn
Mieszam w Garnkudzień wolny? :D U mnie to właśnie dziś! Wymykamy się z psiną na pierwszy spacer, a za drzwiami czeka nas oszroniona okolica, mieniąca się w słońcu tęczowym połyskiem kryształków lodu. W słuchawkach Sheeran w duecie z Bocellim...prawie unosiłam się nad ziemią! ;) Pierwszy raz w tym sezonie poczułam lekkie szczypanie mrozu...i wciąż czekam na to prawdziwe oblicze zimy
Kuchnia w Słońcu Skąpanajogurtu i owoców) sprawia, że poziom cukru we krwi gwałtownie nie podskakuje i gwałtownie nie opada. Używam blendera Philips, model HR2096, Pro Blend 6. Jest pierońsko mocny, świetnie kruszy lód, idealnie robi smoothies. Daje sobie radę z zamrożonymi owocami, szybko robi zupy-kremy. Szybko i wygodnie się myje – jednym przyciskiem. Pojemność dzbana to 2l. Zakup własny, nie dostałam
Karo in the Kitchenprzełóż do naczynia blendera. Dodaj mleko, pastę kokosową i miód. Całość dokładnie zmiksuj, tak aby otrzymać jednolity koktajl. Gotowy drink przelej do wysokiej szklanki. Jeśli chcesz, możesz dodać kostki lodu Smacznego Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało Artykuł Bezalkoholowa pinacolada pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchni