ilości zimnej wody. Odcedzamy. W dużym garnku osolonego wrzątku blanszujemy partiami szpinak. Liście umieszczamy na sicie i wkładamy do garnka na ok. 30 sekund. Następnie wrzucamy do wody z lodem. Odcedzamy. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy kilkadziesiąt sekund na rozgrzanej oliwie. Dolewamy wino i odparowujemy na większym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Liście szpinaku przekrawamy
DominikaDolcimąką i solą do miski. Dodajemy wcześniej utarte składniki i krótko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do zamrażarki. Żelatynę namaczamy w wodzie z lodem. Do rondelka wlewamy mleko. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Górną częścią noża zeskrobujemy ziarenka i wrzucamy do mleka (same laski również). Całość zagotowujemy. W misce ubijamy żółtka z cukrem
DominikaDolcisztywno, stopniowo dodając cukier. Na blachę wyłożoną pergaminem szprycujemy gotową bezę, tworząc w środku wgłębienie na krem. Suszymy w piekarniku ok. 50 minut. Żelatynę namaczamy w wodzie z lodem. Mleko, żółtko i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając rózgą. Krem nie ma się zagotować, tylko zmienić kolor na kremowy i zgęstnieć. Gdy tak się stanie
DominikaDolciboki okrągłej formy o średnicy 18 cm. Spód dociskamy i nakłuwamy widelcem, a boki wyrównujemy. Ponownie odkładamy do lodówki na 30 minut. Żelatynę namaczamy w wodzie z lodem. Mleko, cukier i żółtko umieszczamy w garnku i pasteryzujemy, stale mieszając, aż krem stanie się jasny i lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy odsączoną na ręczniku papierowym żelatynę. Mieszamy. Całość
DominikaDolciKraina Lodu to chyba najpopularniejsza bajka ostatnich lat. Zewsząd zerka na nas jasnowłosa Elsa w błękitnej sukni, która to była inspiracją do stworzenia tego ciasta. Jak nie trudno się domyślić był to pomysł mojej Emilki, która właśnie takiego ciasta zapragnęła. Mimo, że wyszło ciut inaczej niż planowałam to ona i tak była zachwycona. Takie ciasto o lekkiej konsystencji mimo zimowej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBomba smaku! Środek zimy, mróz trzaska za oknem, śnieg sypie i lód skuwa parapety. Pogoda bardziej wszelkim trunkom rozgrzewającym w stylu "herbaty z prądem" wielce sprzyjająca. A mnie jak na złość ochota wzięła na schłodzony i soczysty owocami koktajl ! Problem tylko taki, że w zamrażalniku mrożonych skarbów lata już zabrakło. A w lodówce ostała się jedynie samotna pomarańcza, w oczekiwaniu
Grunt to przepis!włoskiej, smażona lub pieczona, sycąca, pożywna, uwielbiana przez wszystkich. Osobiście przepadam za pieczon ą frittat ą, do której przygotowania wykorzystuj ę warzywa, jakie akurat znajdę w lod ó wce. Z a każdym razem możemy wyczarować nowe smaki a przy okazji nic si ę nie zmarnuje. Dzisiejszy przepis na frittat ę wzbogaciłam
La grande e la piccola cuocaherbaty i mleka. Taki koktajl to zdrowy i orzeźwiający napój. Składniki : 2 łyżki japońskiej zielonej herbaty matcha 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu 1 szklanka wody 5 kostek lodu Sposób wykonania : H erbatę i pozostałe składniki wrzuć do blendera, zmiksuj do połączenia się składników. Gotowy koktajl rozlej do szklanek, wypij
Przepisy i porady kulinarneczenie: Na pierwszy blat, nak ł adamy po ł ow ę masy, na mas ę dajemy t ęż ej ą c ą galaretk ę z malinami, wstawiamy do lod ó wki do ca ł kowitego st ęż enia. Na zastygni ę t ą galaretk ę nak ł adamy drugi blat posmarowany drug ą po ł ow ą kremu Smarujemy
Takie tam pichcenieprzekładamy przygotowanym kremem. Układamy jeden na drugi, tworząc 3 warstwy. Wierzch torcików dekorujemy kremem chantilly, oprószamy gorzk ą czekolad ą. Przed podaniem torciki schładzamy w lod ó wce. **** Distribuite la crema chantilly su due dischi, chiudete con il terzo disco. Decorate la torta con la crema e dei pezzetti di cioccolato fondente. Fate raffreddare
La grande e la piccola cuocaSkładniki : 6 szt. dojrzałych owoców kiwi 40 dkg miąższu ananasa 1 łyżka miodu 1 szklanka wody 4-5 kostek lodu Sposób wykonania : K iwi obierz cieniutko ze skórki, pokrój na kawałki. Miąższ ananasa obrany i bez twardego środka pokrój na małe kawałki. Wrzuć wszystkie składniki do blendera, zmiksuj na jednolitą masę. Gotowe smoothie rozlej do szklanek, wypij. Szklanki możesz
Przepisy i porady kulinarnestopni, w piekarniku nagrzewamy naczynie, w którym będziemy piekli chleb. Do rozgrzanego naczynia przekładamy chleb łączeniem do dołu, chleb szybko nacinamy żyletką, na dno piekarnika wrzucamy kilka kostek lodu i wsadzamy chleb. Pieczemy 35 minut. Na ostatnie 5 minut, uchylamy drzwiczki, żeby skończyć pieczenie w suchym piekarniku. Chleb studzimy na kratce. Nie wiem, jak długo chleb utrzymuje świeżość, bo znika
ladykitchenminut (czas podany dla jajka wielkości M, jajka powyżej 72g gotujcie przez 8,5 minuty). Po 7 minutach zalewamy jajka lodowatą wodą albo wkładamy je do miski z lodem, żeby od razu przerwać proces gotowania. Jajka delikatnie obieramy i przed podaniem kroimy na pół. Białko będzie idealnie ścięte, a żółtko kremowe i półpłynne. Makaron wrzuciłam do świeżo zagotowanego
Karo in the Kitchenprzepyszny sok. Do kielicha blendera, kw których jest mango wlewamy oba jogurtu. Miksujemy, aż uzyskamy jednolity płyn. Sprawdzamy smak. Jeśli potrzeba, dodajemy miodu. Miksujemy ponownie. Latem dodajemy dodatkowo kostki lodu. Aby uzyskać bardziej rzadki napój, zamiast gęstego jogurtu dodajemy mleko
Moja smaczna kuchniaPyszna i bardzo delikatna szarlotka dla wszystkich miłośników ciast :) Idealna do podania na ciepło z gałką lodu i bitą śmietaną Składniki: (blaszka ok. 22 x 24) 300 g pszennej mąki 200 g masła 50 g smalcu bez skwarek 60 g cukru 1 cukier waniliowy (16 g) 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek najlepiej kwaśnych
W Moim Magicznym Domu