lody - 12901 przepisów (strona:375/861)

Zima, zima, zima, pada, pada śnieg... A ja... Jem naleśniki! 190

Dzięki dodatkowi prawdziwej wanilii smakują i pachną obłędnie, są chrupkie przy brzegach i mięciutkie w środku; zwijają się bez najmniejszych problemów. Z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną lub lodami to po prostu niebo w buzi... Musicie spróbować! Waniliowe naleśniki Składniki: (na 8-10 dużych naleśników) ciasto: 3 jajka 400 ml mleka 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Letni tort na urodziny C. 213

być bardziej zainteresowany szczeniakiem państwa, którzy siedzieli obok nas, ale co tam... Grunt, że oboje dobrze się bawiliśmy. Oczywiście przejechałam się kilkoma kolejkami (tylko jedną trochę straszną), zjedliśmy lody i ogólnie dzień był pełen wrażeń. Rewelacyjna zabawa!Później razem z naszymi gośćmi, sztuk sześć, wróciliśmy do domu na obiad. Krem z kasztanów z porto, bekonem, chipsami z karczochów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gwiazda: świeża mięta 191

dużych odstępach.Piec w 180 st. C. przez 10 minut.Ostudzić na blasze (ciastka są bardzo miękkie tuż po upieczeniu).Smacznego!A dzisiaj robię pierwsze w tym sezonie lody - bez maszynki, więc trzymajcie kciuki, żeby wyszły dobre

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wakacje, Walle i powrót do trochę lepszej normalności 142

zawrót głowy. Zachwytom nie było końca, oczy szeroko otwarte, mnóstwo pysznego jedzenia (czy wiecie, że Włosi nie mają nic przeciwko psom w restauracjach? Co o tym myślicie?), lody na deser każdego dnia. Do Danii przyjechały ze mną wenecka maska i ręcznie malowany zegar - prawdziwe cuda. Później tydzień w rodzinnym mieście, czyli te same rozrywki, co zwykle - kręgle

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Figi, ach te figi... 179

figi... I jeszcze jedno - porcja z jednej figi jest wręcz mikroskopijna , więc szczerze polecam przygotować jednak dwie na osobę - ciężko się powstrzymać przed kilkoma dodatkowymi ćwiartkami... Najpyszniejsze z lodami waniliowymi. Smażone figi w miodzie Składniki: (na 2 porcje) 2 figi 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka masła 1 gałązka rozmarynu Figi pokroić na ćwiartki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nadmiar białek, i co począć z figami 168

Ostatnio się nieco rozszalałam z używaniem żółtek. Lody lądują w zamrażarce jedne za drugimi, były pączki i jeszcze parę drobiazgów... Będzie creme brulee, bo mam palnik, którego jeszcze nie używałam. I wszystko ładnie, smacznie nawet, tylko w lodówce zbierają mi się białka... Niewyobrażalne ilości białek. Zużywam je jak mogę, na bezę (która pierwszy raz w życiu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedświąteczne zwariowanie i sernik dyniowy 160

aromaty, barszczyk, uszka i pierogi. A ja wyskakuję z dynią jak Filip z konopi, i to wcale nie najdziwniejsza niespodzianka. W zanadrzu mam ciasta z jabłkami i śliwkami, lody, i jeszcze trochę dyni. Wariatka jedna!Nie wiem, dlaczego jestem do tyłu z przepisami. O tym, o ilu książkach chcę Wam opowiedzieć, nawet nie wspomnę. W tym tempie przepisy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bodil. I ciasto z czerwonym winem 185

piekarnika - bałam się je przesuszyć. Coś mi mówiło, że akurat tego lepiej nie dopiec... Dzięki temu wyszło mi modelowe wręcz brownie - słodkie, ciężkie, lepkie w środku. Wyborne z lodami waniliowymi. Spróbujcie koniecznie, zanim pierniczki kompletnie zawrócą Wam w głowach!Kakaowe brownie z czerwonym winemSkładniki:(na formę o średnicy 20 cm)85 g miękkiego masła50 g cukru100 g ciemnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O bułkach, które stały się chlebem 189

dwa.Za to kuchennie stoimy przed ciekawym wyzwaniem - obiad dla dwunastu osób, z czego jedna jest uczulona na laktozę, gluten, cebulę i czosnek. W formie bardzo, bardzo wrażliwej. Lody bez laktozy...? Czego się nie robi dla siostry ukochanego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Burza. I bułki z pokrzywą 161

więc za robienie pizzy (ależ była dobra! Jednak kamień robi różnicę), później pooglądaliśmy coś w telewizji, i tak jakoś wieczór zleciał.Dzisiaj od rana siedzę w kuchni - robię lody (sorbet właściwie) i tort bezowy, i tak jakoś dopiero teraz znalazłam chwilę, żeby usiąść przed laptopem.A mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego. Czy ktoś by zgadł, że da się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O brunchu i obłędnych finansjerkach. I koncercie, na który wybieram się wieczorem 188

uważać na masło. Chwilę trwa, zanim zacznie brązowieć, ale trzeba uchwycić ten moment - inaczej bardzo łatwo je spalić. Poza tym wykorzystujemy tylko białka - idealny sposób na pozostałości po lodach na przykład... Spróbujcie koniecznie.Finansjerki z rabarbarem i białą czekoladąSkładniki:(na 6 sztuk)200 g masła100 g cukru135 g mąki pszennej80 g mielonych migdałów1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli150

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 188

głowy wpadła mi cytryna. Pycha!Mimo, że i rabarbar i cytryna słodkością nie grzeszą, sernik wyszedł bardzo wyważony w smaku. Zużyłam do niego resztę mleka skondensowanego po lodach, dałam też trochę miodu, którego smak bardzo dobrze komponuje się z całością. Masa rabarbarowa jest troszkę kwaskowa, sernikowa też nie jest przesłodzona, ale wszystko równoważy mięciutki, pachnący, słodki biszkopt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus kawowy - najlepszy 358

mocna ani intensywna. Ale wolę taką z mlekiem i cukrem. Mlekiem najlepiej spienionym - mmm... Rozkosz .  Bardzo lubię kawy na zimno, takie bardziej desery - z bitą śmietaną, syropami, lodami. I tutaj właśnie przechodzimy do sedna, czyli kawowych deserów właśnie. Nie potrafię się takim słodyczom oprzeć - kawowy sernik, beza, czy kawowy mus pochłonę bez wahania i wyrzutów sumienia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Morele w syropie. I plaża 178

zalane gorącym syropem się nie gotują, więc zachowują strukturę. Będzie można je ułożyć na przykład na wierzchu sernika, a z syropu przygotować galaretkę. Ja chcę zrobić z nich lody - z pewnością będą smakowały wyjątkowo!Morele w syropie herbacianymSkładniki:(na 8 słoiczków)2 kg moreli500 g cukru4 torebki herbaty brzoskwiniowej lub morelowej z waniliąsok z 1 cytryny600 ml wodyMorele

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Owoce w cukrze 245

tylko czerwone. Są idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny smak wspaniale kontrastuje. I chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z porzeczkami, albo zrobić porzeczkowe lody. I w końcu znalazłam sposób!Byłam w Polsce trzy tygodnie, kupiłam po kilogramie porzeczki czarnej, czerwone i białej, i zapasteryzowałam je w cukrze. Nic skomplikowanego, choć jest to troszkę czasochłonna

Pożeraczka, czyli raz adobrze