Frużelina to taki rzadszy dżem o zawiesistej konsystencji. To kawałki owoców w słodkim żelu. Jest doskonałym dodatkiem do naleśników , gofrów , deserów .... Można polać nią lody albo placuszki . Warto mieć chociaż kilka jej słoiczków w swojej spiżarni. Frużelinę można robić z różnych owoców. Najlepiej nadają się jagodowe czyli truskawki, borówki, maliny, ale mogą być także morele czy brzoskwinie. Zobacz
Smaczna Pyzakupne. Choć ma sporo cukru to i tak jest go mniej niż w napojach słodzonych niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym. Słodki cytrynowy smak doskonale orzeźwia – szczególnie z kilkoma kostkami lodu. Ja dodatkowo wrzucam do lemoniady łodyżkę mięty – nie zdominuje jej cytrusowego smaku, za to nada jej ciekawy posmak. Polecam na ogrodowe przyjęcia. Składniki: 4 duże, niewoskowane cytryny (najlepiej ekologiczne(...)szklanki wrzątku 1/2 szklanki minus jedna łyżka cukru trzcinowego 1 litr lekko gazowanej wody łodyżka mięty (można pominąć) kilkanaście kostek lodu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cukier zalewamy połową szklanki wrzątku i intensywnie mieszamy aż się rozpuści – stworzy się syrop cukrowy. Odstawiamy do przestudzenia. Cytryny przelewamy wrzątkiem, kroimy na ćwiartki i wrzucamy wraz ze skórką
Poezja smakupoczątek napiszę jaką kawę lubię i ta wiedza wyjaśni Wam dlaczego nie dodałam do tej kawy ani lodów, ani bitej śmietany. Uwielbiam kawę czarną, bez cukru i mleka. Z mlekiem pijam tylko mrożoną. Kawa wychodzi pyszna, super pianka, którą można wyjadać łyżeczką. Wy oczywiście możecie dosłodzić(...)kawę według gustu. Upał trwa, więc Kochani 30 sekund - kawa gotowa! Składniki na 2 szklanki: 375 ml mleka (1i 1/2 szklanki) 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 kostki lodu kto słodzi dodaje cukier :) przyprawa do kawy i deserów Kamis - opcjonalnie Wykonanie: Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera, zmiksowałam wszystko dokładnie, przelałam do szklanek i zaczęłam pić, a z każdą chwilą
Blondynka GotujeBolsena i prowadzi własną winnicę. Książka zawiera 140 przepisów kulinarnych, podzielonych na kategorie tj., sztabki, bronie i ciasteczka; babeczki, ciasta i rolady, tarty, placki i inne wypieki; lody i desery na zimno; drinki i łakocie. Każdy przepis jest dość szczegółowo opisany, podane są czas przygotowania potrawy, czas pieczenia, ilość jaką otrzymamy (ilość porcji), składniki, poziom
SMYKWKUCHNIUpał dokucza każdemu. Oto wspaniały sposób na odrobinę ochłody i orzeźwienia ;) Trochę malin, trochę brzoskwiń, odrobina lodu i gotowe! ;) Składniki na 4 porcje. Zainspirował mnie przepis ze strony Fotokulinarnie.pl SMACZNEGO! ;) Składniki: 300 ml zimnej zielonej herbaty 4 brzoskwinie szklanka malin lód miód lub cukier puder do posłodzenia Wykonanie: Herbatę blendujemy z owocami. Słodzenie zależy już od Was, zależy(...)jaki smak lubicie ;) Dodajemy lód i gotowe! ;) Można też schłodzić w lodówce
Czerwona Porzeczkatłuszczów. Witamina C (E 300) Kwas cytrynowy (E 330) Kwas fosforowy V (E 338) Substancje słodzące - są stosowane jako zamienniki cukru w produktach typy light np. w jogurtach, lodach, deserach itd. Sacharyna (E 954) Aspartam (E 951) Acesulfam K (E 950) Aromaty - substancje nadające produktowi smak i zapach. Aromaty naturalne Aromaty syntetyczne Regulatory kwasowości - są stosowane
Truskawkowa Fiestateż powstrzymać przed dodaniem mojej ukochanej wanilii . Już mi się oczy śmieją na myśl o cudownie aromatycznej i pachnącej wanilią frużelinie, którą będę zwieńczać gofry, racuchy czy lody :) Składniki na 8 słoiczków o pojemności 200-250 ml: 2kg truskawek 350g cukru 300ml wody + 100ml do rozpuszczenia mąki - w mniejszej ilości będzie ciężko rozpuścić mąkę
Grunt to przepis!wolnym ogniu, uważając by całość się nie zagotowała bo powstanie jajecznica. Sos angielski jest gotowy, można go podawać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje z szarlotką, lodami i owocami z kruszonką! Uwaga! Laski wanilii możemy wykorzystać by uzyskać własny, prawdziwy cukier waniliowy! W szczelnie zamkniętym opakowaniu należy umieścić laskę wanilii i pół kilograma cukru, po dwóch
Mango Papajakoniec posypujemy wszystko kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10-12 minut. Po tym czasie nasz deser jest gotowy. Najlepiej smakuje z lodami
Mango Papajamnie kończą się już niestety truskawki, które uwielbiam o tej porze roku. W tym roku truskawki wykorzystałam na kilka sposobów: w koktajlach, w lodach, mrożąc je i w przetworach m.in przygotowałam Dżem truskawkowy niskosłodzony oraz zrobiłam frużelinę truskawkową z karmelem i wanilią, na którą podaję Wam przepis. Z działki przyniosłam koszyk truskawek i od razu zdecydowałam, że przygotuję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWellington - Polędwiczki wieprzowe św. Barbary Przy kubku kawy - Bawarka - Tort Sachera (Sachertorte) W pewnej kuchni na Wyspach... - Sałatka Waldorf Z kartoflanego pola - Amerykany - Babka a'la lody księcia Puecklera - Bagietki na poolish - Bulczane knedle (Semmelkodel) - Chleb króla Ludwika - Gulasz pomidorowo-paprykowy - Mus melba-brzoskwiniowa - Precle - pieczywo dla pobożnych - Sałatka Cesar (Caesars Salad) - Sałatka Waldorf
Przepisy Aleksandryodkąd go znam :). Sama też lubię to ciasto. Najbardziej za budyniowy krem, który tylko w tym cieście nie wydaje mi się mdły. Bardzo zimna karpatka smakuję, jak waniliowe lody :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryCourreges (zdj. http://www.bonappetit.com) Ten piękny deser zrobisz w około 20 minut, więc sprawdzi się idealnie, kiedy odwiedzą Cię niezapowiedziani goście. Smakuje niesamowicie z dodatkiem soli, malinami i lodami waniliowymi. Polecam :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryniewielu deserów na jaki sobie pozwalam. Nie przedstawię tu konkretnego przepisu, a jedynie zdjęcia, jak zrobić takie jabłuszka krok po kroku i czym można je nadziać. Osoby lubiące lody będą zadowolone, bo gorące jabłka smakują z nimi wyśmienicie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandry