bloga Codzienne Gotowanie Fichi al forno con Vin Santo - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Lody tiramisu - Ola z bloga Poznaj smaki świata Niebiańska panna cotta z sosem malinowym - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i OliwaSycylijskie cannoli z ricottą - przepis z bloga Moje wypieki
Chilli Czosnek i Oliwapotasu,fosforu,żelaza cynku i miedzi, a także witamin E,b1 oraz b2. III/ CYNAMONOWY RAJ- starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, sprawią , że niejden deser, lody ciasto czy jogurty zyskają nowe oblicze, niepowtarzalny smak i wymiar zdrowia. W miszance znjadziemy słonecznik, sezam,orzechy arachidowe,cynamon,kardamon oraz gozdziki. Mieszanka obfituje w magnez, wapń,cynk
Z Kuchni Do KuchniKrzaczki borówki amerykańskiej uginają się od owoców ! Trzeba coś z nimi zrobić... lody ukręcone, więc teraz pora na jakieś ciacho. Bardzo apetyczną fotkę znalazłam na blogu Najsmaczniejsze.pl i postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie z masą budyniowa. Rewelacja :-) Będę powtarzać ! Tarta z borówkami amerykańskimi Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki) 150 g zimnego
Kulinarne przygody Gatitynadzienie do drożdżowego kwiatu, dodałam też trochę pomarańczy. Taka mieszanka wyszła bardzo aromatyczna i zamierzam zrobić teraz wersję konfitury gruszkowej z pomarańczą do słoika. Chodzą też za mną lody gruszkowe... :-). Chyba w weekend się rozwinę ! Konfitura gruszkowa z nutką wanilii Składniki: 800 g dojrzałych gruszek 200 g cukru 6 goździków 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny
Kulinarne przygody Gatitytrudności, poza odrobiną cierpliwości, a efekt końcowy zdecydowanie ten czas oczekiwania rekompensuje. Inspiracja Margarytka. Do bezy będą nam potrzebne tylko białka jajka, więc jeśli na przykład robicie lody i wykorzystujecie do nich żółtka, odłóżcie białka do plastikowej miseczki i je zamroźcie. Doskonale się przechowują w zamrażarce przez kilka miesięcy. Warto napisać na pudełku ile znajduje się
Kulinarne przygody Gatitywszystko pachniało !!! W trakcie trwania Weekendu ze smakiem rozstrzygnięto konkurs na Najlepszy europejski przepis. Muszę się pochwalić, że zajęłam II miejsce przepisem na domowe truskawkowe lody z karmelizowanym rabarbarem. Potem na scenie pojawiły się 4 urocze blogerki: Aga z Talerza Pokus, Małgosia z Delimamma, Sylwia z Okolic palnika i Ada ze Słodkich przyjemności. Dziewczyny
Kulinarne przygody Gatityoszalały ! Posiadam trzy krzaczki, a borówek jest tyle, że nie sposób je przejeść. Robiłam jedną tartę, drugą tartę, sernik na zimno, domowe lody, jemy je z jogurtem na śniadanie, czy tak po prostu bez niczego. Jemy i jemy, a ich wcale nie ubywa... Zebrałyśmy z córką prawie 3 kilo
Kulinarne przygody Gatityzamrozić i w zimę możemy się cieszyć warzywami, które w pełni zachowują swoje wartości odżywcze. Zapasy na zimę: mrożona fasolka szparagowa Składniki: 1000 g zielonej fasolki szparagowej lód woreczki do mrożenia Wykonanie: Fasolkę płuczemy i odcinamy z niej końcówki. W dużym garnku gotujemy wodę i kiedy zacznie wrzeć wrzucamy do niej fasolkę(...)Blanszujemy ją przez 3-4 minuty. W międzyczasie przygotowujemy miskę z lodem. Fasolkę odcedzamy i od razu przekładamy ją do miski z lodem, żeby zatrzymać proces gotowania. Gdy fasolka przestygnie przekładamy ją na durszlak do całkowitego osuszenia. Moja fasolka była dosyć długa, więc pocięłam ją na mniejsze kawałki
Kulinarne przygody Gatityforemki.Pieczemy około 60 minut ( z termoobiegiem 50) w temperaturze 180 stopni. Topiące się masło wiąże ładnie składniki ciasta. Szarlotka jest pyszna na ciepło (np. w wersji z lodami), jak i na zimno i wbrew pozorom nie rozsypuje się :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjesierpniu byliśmy z Piotrem w Magdalence na warsztatach, które były główną nagrodą w konkursie na gotujmy.pl na szybkie danie z mrożonych owoców lub warzyw. Ja przygotowałam na konkurs lody z mrożonych truskawek. Podczas tych warsztatów każdy z nas przygotowywał różne dania, Piotrowi przypadł w udziale m.in. deser- mus czekoladowy z malinami, który był na bazie białek, czekolady
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgęsinę z żurawiną czy kaczkę pieczoną w jabłkach z sosem wiśniowym, a na deser podano cre'me brule'e ze śliwkami , szarlotkę staropolskią z sosem wiśniowym. O pysznych lodach nie wspomnę:)Niedzielny Brunch Rodzinny może być fajnym pomysłem na świętowanie ważnych uroczystości rodzinnych. Szczególnie dla tych którzy nie mają warunków do przyjmowania gości.W cenie
Proste Potrawypoczątkującym! Na wstępnie najlepiej kupić sobie specjalny zestaw do robienia sushi, aby później już z wprawą działać bez takich porad. Pierwszy raz zawsze jest trudny, ale wystarczy przełamać lody - od tej pory będzie to dla Ciebie pestka!Akurat osobiście trzymam się raczej klasycznych zestawów, ale jeszcze chwila, już niedługo odważę się na coś bardzo nietuzinkowego. SUSHI Z ŁOSOSIEM
W kuchni Karmel-itkiMasło jest głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ kwasy te znajdują się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych.Tłuszcze te znajdują się również w smalcu, serach, śmietanie, jogurtach, mleku, lodach i tłustych mięsach.W nasycone kwasy tłuszczowe bogate sa również oleje roślinne takie jak olej kokosowy czy palmowy.Jednak większość olejów roślinnych jest bogata w jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe
NaKońcuJęzykagruszki, smakują one wówczas najlepiej słodziutkie i dojrzałe. My bardzo często zjadamy owoce świeże, ale czasami mamy ochotę na małą odmianę i przygotowujemy je wraz z lodami czy w wypiekach, dziś postanowiliśmy je ugotować.Gruszki obieramy i gotujemy w 1,5 l wody (tę czynność ułatwia nam miarka wewnątrz garnka) z 3 łyżkami
cookpljednak nie rozpuściła się całkowicie wyjąłem tartę z piekarnika i pozostawiłem do lekkiego przestygnięcia. Tartę można podawać na ciepło, świetnym dodatkiem do niej jest bita śmietana, lub lody waniliowe. Doskonale smakuje również na zimno
Wyprawy kulinarne