bajkę o Oswaldzie ten wie, że ulubione lody Henry'ego mają smak sardynkowy :)nie ukrywam, że chętnie bym ich spróbowała, bo lubię ryby, a już najbardziej te wędzone. Niestety w moim uwielbieniu dla ryb pozostaję sama ;) Od kilku dni mąż prosił mnie, żebym zrobiła jakąś pastę do chleba. Jak już ją zrobiłam to załamał się dlaczego właśnie
bistro mamamałą historię ;)Mamy taką małą tradycję - co roku spotykamy się ze znajomymi na święceniu pokarmów w Wielką Sobotę, a później idziemy całą ekipą i z ogonkiem dzieci na lody albo inny deser.W tym roku ja zostałam w domu, a mój mąż z córką i ze znajomymi wylądowali - ze względu na pogodę - w Pizzy Hut. Mąż wrócił i pół
bistro mamawłaśnie tak miało być! 5 urodziny Oli to nie byle gratka!Ola lubi kolor różowy i w przyszłości chce zostać lodziarką. Urodziny musiały być więc różowe, a lody były motywem przewodnim przyjęcia :)Zanim jednak fotorelacja z przyjęcia, kilka słów i migawek z przygotowań.Czytaj więcej
bistro mamaDziś dla ochłody na ostatnie ciepłe dni lata - domowe lody jogurtowe mango. Są słodkie, pyszne i łatwe do zrobienia.Czytaj więcej
Ana Mari's worldzaprezentować Wam mój koktajl ze 100% soku z granatów . Zdrowy, energetyczny i pełen witamin. SKŁADNIKI: 200 ml soku z granatów sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka miodu kruszony lód PRZYGOTOWANIE: Do shakera wypełnionego lodem dodajemy sok z granatów, sok z limonki i mód. Shakujemy wszystkie składniki i przelewamy do szklanki wypełnionej kruszonym lodem
kulinarnyJabazylia. Posadziłam ją bardzo płytko i pewnie dlatego jako pierwsza się pojawiła. Po prawej stronie jest mieszanka szałwii, rozmarynu i tymianku. Na początek wysiałam nasiona w pudełkach po lodach. Podobno opakowania po jogurtach to najpopularniejsze pojemniki na pierwszy wysiew. Największy problem miałam z doborem ziemi. Przeczytałam, że zioła nie powinny być sadzone w ziemi do kwiatów, ani żadnej
W kuchni wieczoremDeser w postaci owoców pod kruszonką. Chrupkie ciasto i gęsta, soczysta, aromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są tu przyprawy. Imbir i cynamon. Obłędny smak w połączeniu z lodami śmietankowymi. Koniecznie podane zaraz po upieczeniu. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy i wykorzystać różne owoce. Najważniejsze, by łączyć słodkie z kwaśnym. Składniki: 3 nektarynki obrane, pokrojone na kawałk
W kuchni wieczoremSzybkie kruche ciasto, owoce, które mamy pod ręką i minimum brudzenia naczyń. Galette to ciasto, które robimy bez formy. Można je podawać z bitą śmietaną, lodami lub kremem z mascarpone. Co kto lubi. W taki sam sposób możemy robić ciasto na słono, z ulubionymi dodatkami. Łatwy i szybki sposób na deser. Składniki: ciasto 1 szklanka mąki krupczatki
W kuchni wieczoremczekoladę i wymieszać ponownie. Przelać do formy i piec 30 minut. Na koniec ciasto możecie udekorować wg własnego pomysłu i podać z bitą śmietaną lub lodami
W kuchni wieczoremkilka minut.Na naczynie do tarty wykładamy owoce, dodajemy pokrojonego na połówki świeżego banana i przykrywamy wg uznania kruszonką.Pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 minut. Podajemy z lodami na ciepło
BaRepassposób przygotowania i za prostotę. Można je podawać z dowolnymi owocami, kruszonka bywa przygotowywana z orzechów, albo z płatków owsianych. Zwieńczeniem tego ciepłego deseru jest podanie go z lodami, śmietaną, albo po prostu cukrem pudrem. Moja dzisiejsza propozycja - gruszkowo-jabłkowa. Jesienna, prawda? Aby wydobyć aromat gruszki, dodałam również kardamon i cynamon, a do kruszonki - kurkumę, która nadała
Słodkie Przyjemnościnadszedł ten dzień, kiedy eM. obronił tytuł inżyniera :) Wczoraj świętowaliśmy. Przygotowałam dla niego pyszną kolację, kupiłam szampana no i zrobiłam pyszne ciasto, które podałam z lodami. Można powiedzieć, że wieczór idealny. Szkoda tylko, że nie poznałam wyniku swojej poprawki egzaminu, byłabym spokojniejsza. No nic, ferie trwają nadal i zamierzam dalej odpoczywać i przy okazji szykować dla Was więcej
Słodkie Przyjemnościnastępnie przelewamy ciasto do 3/4 wysokości a wierzch posypujemy pokruszoną czekoladą.Pieczemy około 20-25 minut w rozgrzanym do 175`C piekarniku.Możemy podawać na ciepło z lodami, albo na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościżółtkiem i posypujemy szczyptą cukru.Pieczemy około 30 minut w 170`C. Po upieczeniu ciasto można lekko odsączyć, aby pozbyć się nadmiaru soku z czereśni.Podajemy na ciepło z lodami, albo na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościprzekładamy farsz jabłkowy, a na jego wierzch wrzucamy umyte i osuszone porzeczki oraz przygotowaną kruszonkę.Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 minut.Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi :)Smacznego
Słodkie Przyjemności