lody - 12901 przepisów (strona:369/861)

Na jeżyny! TU I TAM nr 26 w trzech odsłonach - creme caramel, crostini i galaretka. 176

trudniej się w nie wedrzeć. Matowa zieleń liści, pędy i kolce w barwach osadu wina - to koloru papieru do obkładania zeszytów i szkolnych podręczników. (...)  Najpyszniejsze będą jeżynowe lody, jeszcze dziś wieczorem - zamrożona słodycz, w której drzemią uśpione ostatnie promienie słońca, podszyte mrocznym chłodem.  Jeżyny, czarne i błyszczące. Ale przy zbieraniu najlepiej smakują te, w których tkwi

KUCHARNIA
Zbiorowy błogostan w szczelinie dnia i stół. A na nim brzoskwinie. Poached peaches with raspberries. 176

Mascrapone utrzeć z cukrem waniliowym (najlepiej domowym) i sokiem z limonki.  Brzoskwinie podawać polane malinowym syropem z chmurką kremu mascarpone. Posypać świeżymi malinami. Świetnie smakują też z lodami! * fragment pochodzi z książki Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii" ** deser inspirowany przepisem z tej strony - klik Z wielką przyjemnością dodaję przepis do prowadzonej tradycjnie przez Kabamaigę akcji Morelkowo Brzoskwiniowo

KUCHARNIA
TU I TAM nr 30. Czas na toast! Wpadniecie na drinka? 170

żurawinowego 30 ml soku z limonki "Pijane żurawinu" (przepis poniżej) gałązka świeżego rozmarynu /lód opcjonalnie/  Do shakera wlać rum, syrop żurawinowy i sok z limonki oraz opcjonalnie lód. Wymieszać dokładnie i przelać do szklanki. Dodać łyżkę "Pijanych żurawin". Podawać udekorowane gałązką rozmarynu.  "Pijane żurawiny" -  w rondelku zagotować szklankę wody ze szklanką cukru. Gotować aż cukier się(...)wydają odgłos "strzelania". Zdjąć z ognia i dodać 1,5 szklanki białego rumu. Od razu studzić syrop z żurawinami zanurzając rondel w zimnej kąpieli (misce z zimną wodą i lodem).   KOKTAJL KLEMENTYNA  /nazwa i pomysł własny, proporcje na 1 osobę/  60 ml soku ze świeżo wyciśniętych klementynek 60 ml syropu żurawinowy  50 ml białego rumu

KUCHARNIA
Biedronko kocham cię! Karmelki z czerwonych pomarańczy z solą morską i tonką. Dla Klaudyny. 186

szufladzie, zapomniany.  I ten w dłoni, który właśnie trzymasz i za chwilę rozwiniesz  z papierka. Jaki jest? Cukierek. Właściwie nic wielkiego, a jednak... Potrafi przełamać lody. Wymalować najpiękniejszy uśmiech. Przywrócić nadzieję. Osłodzić najbardziej gorzkie chwile. Słodki cudotwórca.  Jaki lubisz najbardziej? Twardy z płynnym nadzieniem, ciągnący jak krówka, czy miękki jak ptasie mleczko,  owocowy

KUCHARNIA
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 184

uciekł..." / A.A.Milne "Kubuś Puchatek"/ A Wy komu ostatnio wręczyliście bukiet fiołków? Nie uwierzę, że wszystkie zjedliście;) Choć rozumiem, że trudno się powstrzymać.  Syrop z fiołków, fiołkowa galaretka, lody, kandyzowane fiołki - nie umiem wybrać co smakuje mi najbardziej. Zwłaszcza, że tej wiosny fiołkową magię udało się zatrzymać w czymś wyjątkowym. Fiołkowy suflet. Lekki jak chmurka. Delikatny jak płatki

KUCHARNIA
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 147

serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA Owsiane smoothie z jeżynami Crumble pomidorowe pod chlebowo-parmezanową kołderką, sałata Danisze z morelami i borówkami oraz pistacjowo-cytrynowym twarożkiem Lemoniada miętowo-jeżynowa Więcej

KUCHARNIA
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 205

sous vide z kompresowanym ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu. Na tym etapie lewitowaliśmy już  z zachwytu unosząc się nad ziołowym stołem, na którym pojawiły się lody waniliowo-rozmarynowe z białym kremem z octu balsamicznego (czemu wszystko co najlepsze znika tak szybko?!).  Mylicie się sądząc, że to już koniec. Otóż nie. Nadszedł czas na kurczaka

KUCHARNIA
Afrodyzjaki. Hibiskus i czekolada. Trufle w hibiskusowym pudrze. 268

najsmaczniej dotrzeć do krainy rozkoszy? Co połączyć, jak zamieszać i z czym podać, aby efekt zaspokoił najbardziej wymagające podniebienia, podbił serce ukochanej osoby i stopił wszelkie lody? Zioła, owoce, warzywa, desery, miłosne napoje – jak ich użyć, by ich moc zamienić w rozkoszne chwile we dwoje? Jaka jest recepta na prawdziwie pikantną ucztę? Bakłażan, bazylia, cynamon, chilli, czekolada, czosnek

KUCHARNIA
Miłosne wspomnienia i szczypta kobiecości 207

Risotto milanese 4. Szafranowo-kardamonowa panna cotta z pistacjowym krokantem i karmelizowanym mango 5. Koktajl miłości „Love potion” 6. Pieczone gruszki z gorgonzolą, miodem i orzechami 7. Lody z kolorowym pieprzem (klik) 8. Trufle w hibiskusowym, różanym i truskawkowym pudrze (klik) 9. Czekoladowe serca W przygotowaniu tych wszystkich potraw oprócz dzielnych Uczestników, miały swój znaczący udział zaprzyjaźnione firmy

KUCHARNIA
Czekolada, zielony i jajko. 173

się wybrała, by wreszcie zrozumieć tę magię czekolady, która mam wrażenie oczarowała wszystkich oprócz mnie. Niech mnie ktoś wreszcie przekona, że brownie, pralinki i trufle, krem czekoladowy i lody o tym smaku to właśnie TO!" Jak można nie lubić czekolady?!  To misja, z którą chcę się zmierzyć - na czekoladową przygodę zapraszam więc Paulinę J. i przyjmuję sobie

KUCHARNIA
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 174

greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb z garnka z suszonymi pomidorami Galette z truskawkami, kremem z octu balsamicznego i lodami bazyliowymi w asyście syropu z mięty i ogórka Co mogę powiedzieć? Najprościej i najkrócej - było fantastycznie i naprawdę smacznie i ogromnie się cieszę, iż przepisy i dania zainspirowały Uczestników

KUCHARNIA
Smak Lata - relacja z warsztatów 182

Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z miętą i fetą Tabbouleh kalafiorowe Owocowy kogel-mogel z bazyliowo-limonkowymi lodami Menu „w słoiku” – „Konfitura z pomidorów” Szczęśliwie udało nam się ugotować wszystko zgodnie z planem dzięki dużemu zaangażowaniu i umiejętnościom uczestników, nawet tych najmłodszych. Rozumieliśmy się doskonale nie tylko

KUCHARNIA
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 247

kasz. Z tego co wiem w stacjonarnych sklepach nie łatwo znaleźć produkty Piątnicy , ale można bez problemu kupować online, za pośrednictwem ich strony internetowej - klik.  "Pierwsze lody" przełamaliśmy Beskidzkimi paluszkami w czekoladzie, które przed końcem roku wprowadziła na rynek marka Kochamy Łakocie! (klik) To taki oczywisty pomysł, by paluszki oblać czekoladą, ale widać potrzeba było czasu

KUCHARNIA
Śledzie z orzechami----Herring con le noci 156

wiersz Brzechwy : „…Bardzo w kuchni gniewały się śledzie, Że nikt nie chce ich jeść po obiedzie, Tak jak gdyby istniały powody, Wyżej cenić owoce lub lody. Przed obiadem dobry jest śledź, A po obiedzie – cicho siedź!..” itd. Składniki 2-3 cebule szklanka orzechów włoskich oliwa z oliwek około 1 szklanki 1/2 kg matiasów w oleju 4 dkg grzybów

w mojej kuchni
Odwrócone ciasto bananowe z karmelem 277

Odwrócone ciasto bananowe z karmelem, który przyjemnie wsiąka w placek. Bardzo proste do przygotowania – możemy podawać je na ciepło (np. z lodami dla kontrastu) lub na zimno jako zwykłe ciasto do porannej kawki. Jest fajne do wykorzystania, gdy w domu zalegają przejrzałe banany – takie nie są najlepsze do jedzenia, za to doskonałe do wypieków. Spokojnie możemy

Poezja smaku