lody - 12901 przepisów (strona:373/861)

Pieczone jabłka o bogatym wnętrzu 241

Składniki na 2 porcje:Jabłka - ilość wg uznania (u mnie 2 )Orzechy laskowe - garśćOrzechy arachidowe- garśćOrzechy włoskie - garśćMigdały albo płatki migdałowe - 2 łyżkiPłatki kukurydziane i

Bon Appetit Małgorzaty
Szarlotka z kardamonem (jedz jabłka) 240

dostęp do nich przez cały rok, są tańsze niż południowe cytrusy, i mają wiele walorów odżywczych. Tak, więc jedz jabłka! A najlepiej w postaci szarlotki, na ciepło z lodami....:) Składniki:250 g mąki pszennej120 g masła 1/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko1 łyżka śmietany2 kg kwaśnych jabłek 10 łyżek cukru 3 łyżeczki

Bon Appetit Małgorzaty
Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread 242

Przepyszne, słodkie i wilgotne ciasto korzenne z dużą ilością żurawiny i gruszki w karmelu. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół. Polecam!Przepis

karmelowy
Placek z truskawkami 237

owoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30 minut, aż ciasto się zrumieni a owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z lodami waniliowymi. Smacznego!Uwagi: Ciasto piekło się u mnie dłużej niż 30 minut bo 45.Warto piec w ładnej ceramicznej formie, w której podamy placek na stół, nie da się niestety

Stare Gary
KoktajLOVE: Mrożona, aromatyczna herbata 184

zrobiony zapas mrożonej herbaty więc jaaako tako można funkcjonować…A wracając do herbaty, to jest to wersja owocowa z dodatkiem laski cynamonu, wanilii, koniecznie z cytryną, lodem i miętą.Orzeźwiająca, aromatyczna, wyśmienita w smaku, o głębokim i bardzo apetycznym kolorze- polecam! :)* herbata owocowa- 2 saszetki (u mnie to Saga wiśniowa)* woda- 1 litr* cukier trzcinowy- 6 łyżek * cytryna(...)dużej* cynamon- około 1,5-2 cm laski (nie więcej, bo nada herbacie goryczki)* wanilia- 1/3 laski* kostki lodu- ilość wg uznania* mięta, plasterek cytryny- do ozdobyWrzątkiem zalać herbatę, zaparzyć przez około 10 minut pod przykryciem.Wyjąć woreczki z herbatą i dodać cukier, cynamon, wanilię, sok z cytryny, wymieszać i pozostawić do przestudzenia.Podawać z plasterkiem cytryny, miętą i- obowiązkowo

Kraina Miodem Płynąca
Kisiel truskawkowy z waniliowym sosem angielskim 240

sosem po raz pierwszy spotkałam się robiąc w domu waniliowe lody (czyli jakieś 2 lata temu) i od razu się zakochałam! :)Zazwyczaj robiłam na samym mleku, ale w książce 'Kuchnia Polska' Reader's Digest znalazłam przepis z dodatkiem kremówki i... już do 'starego' przepisu nie wrócę! :)Sos jest bardziej kremowy i gęściejszy niż na samym mleku, odpowiednio słodki

Kraina Miodem Płynąca
Jabłka pieczone z marcepanem,migdałami i rodzynkami 211

piec 30 minut.jesli uzywamy bardzo duzych jablek czas pieczenia odpowiednio wydluzyc do 40 minut i zmniejszyc temperature do 180°C.Mozna podawac posypane cukrem pudrem, z lodami waniliowymi,ale bez dodatkow sa rownie przepyszne!Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Apfel-Strudel czyli strudel z jabłkami i bakaliami 162

Tradycyjny wiedenski strudel,popularny zwlaszcza w Austrii,a uwielbiany przez Niemcow.Najlepiej smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami,choc nam smakuje najbardziej bez zadnych dodatkow.Zamiast pieczenia pierniczkow,za ktorymi nie przepadamy ,upieklam strudel.Przepis wypatrzylam juz dawno temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze spelnilam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dostałam nominację do Liebster Blog Award 142

spokojnie oglądam. Więc wszystko pod kontrolą.5. Czy potrafisz zrobić chałwę? (jeśli tak, koniecznie podeślij przepis!)Nigdy nie robiłam chałwy ale może kiedyś zrobię.6. Czy twoim zdaniem lody i gorzka czekolada to też słodycze? (niech ktoś temu wreszcie zaprzeczy! :P)Chyba tak. Przecież ile w tym kalorii :)7. Jakiego sprzętu kuchennego najczęściej używasz? (łyżka to nie jest

Ewa w kuchni
Zapiekanka chlebowa czyli bread and butter pudding 269

użyć chałki, brioszki czy croissantów, można dodać kawałki czekolady czy też posmarować kromki ulubionym dżemem… ale na początek wersja podstawowa, która bosko smakuje podana na gorąco z lodami waniliowymi… Spróbujcie koniecznie, zapewniam że warto! Zapiekanka chlebowa – składniki:12 kromek chleba tostowegook. 50 g rodzynektrochę kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)500 ml mleka3 jajka1 łyżeczka cynamonu1

UgotujmyTo.pl
Tarta z rabarbarem i bezą 200

wierzch ubite białka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25 minut aż beza zrobi się złoto-brązowa. Podawać na ciepło lub na zimno, opcjonalnie z lodami lub śmietaną.Smacznego Źródło: Best-ever pastry cookbook, C.AtkinsonPost Tarta z rabarbarem i bezą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Brzoskwiniowe crumble z migdałami 152

mąką ziemniaczaną.Układamy w naczyniu.Składniki kruszonki bardzo szybko wyrabiamy palcami.Rozkruszamy na wierzch brzoskwiń.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C.Pieczemy ok.35 min ( do złocistego brązu ). Podajemy z lodami lub/+ bitą śmietaną

Ostra na Słodko
TORT SEROWY Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ 880

wiecie jestem ogromną wielbicielką kawy!Latte … z karmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą – ajj – już na samą myśl cieknie ślinka!Swoje zamiłowanie do kawy postanowiłam wykorzystać również podczas sobotnich wypieków – to był strzał w 10!Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo

Ostra na Słodko
818. Miały być kluski...wyszło coś pomiędzy. 195

jeśli by był to w sumie i tak za dobre by to zmarnować, no, nic kiedyś wyjdą mi całe kluski! :D(Wiecie może dlaczego tak się stało? :P )Lody w środku zimy? Czemu nie. Inne dziwniejsze pomysły miałam. Jak pójście na rower w zamieć śnieżną, ale inaczej życie zbyt nudne było przecież

More food, love and dreams
Liebster Blog Award 225

dzieci podrosną :)7. Ulubiony owoc?Kolejne ciężkie pytanie, nie ma jednego. Są: truskawki, pomelo, gruszki, borówki amerykańskie.8. Najlepsza rzecz, jaką miałaś okazję jeść w swoim życiu?Chyba lody w Neapolu, wskazane przez "lokalsa" jako najlepsze w mieście. Rzeczywiście, zjadłam ich jakąś straszną ilość, ale były warte każdego liźnięcia :)9. Co Cię interesuje poza kulinariami?Podróżowanie po świecie

Z butelką mleczka w tle