Składniki na 2 porcje:Jabłka - ilość wg uznania (u mnie 2 )Orzechy laskowe - garśćOrzechy arachidowe- garśćOrzechy włoskie - garśćMigdały albo płatki migdałowe - 2 łyżkiPłatki kukurydziane i
Bon Appetit Małgorzatydostęp do nich przez cały rok, są tańsze niż południowe cytrusy, i mają wiele walorów odżywczych. Tak, więc jedz jabłka! A najlepiej w postaci szarlotki, na ciepło z lodami....:) Składniki:250 g mąki pszennej120 g masła 1/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko1 łyżka śmietany2 kg kwaśnych jabłek 10 łyżek cukru 3 łyżeczki
Bon Appetit MałgorzatyPrzepyszne, słodkie i wilgotne ciasto korzenne z dużą ilością żurawiny i gruszki w karmelu. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół. Polecam!Przepis
karmelowyowoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30 minut, aż ciasto się zrumieni a owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z lodami waniliowymi. Smacznego!Uwagi: Ciasto piekło się u mnie dłużej niż 30 minut bo 45.Warto piec w ładnej ceramicznej formie, w której podamy placek na stół, nie da się niestety
Stare Garyzrobiony zapas mrożonej herbaty więc jaaako tako można funkcjonować…A wracając do herbaty, to jest to wersja owocowa z dodatkiem laski cynamonu, wanilii, koniecznie z cytryną, lodem i miętą.Orzeźwiająca, aromatyczna, wyśmienita w smaku, o głębokim i bardzo apetycznym kolorze- polecam! :)* herbata owocowa- 2 saszetki (u mnie to Saga wiśniowa)* woda- 1 litr* cukier trzcinowy- 6 łyżek * cytryna(...)dużej* cynamon- około 1,5-2 cm laski (nie więcej, bo nada herbacie goryczki)* wanilia- 1/3 laski* kostki lodu- ilość wg uznania* mięta, plasterek cytryny- do ozdobyWrzątkiem zalać herbatę, zaparzyć przez około 10 minut pod przykryciem.Wyjąć woreczki z herbatą i dodać cukier, cynamon, wanilię, sok z cytryny, wymieszać i pozostawić do przestudzenia.Podawać z plasterkiem cytryny, miętą i- obowiązkowo
Kraina Miodem Płynącasosem po raz pierwszy spotkałam się robiąc w domu waniliowe lody (czyli jakieś 2 lata temu) i od razu się zakochałam! :)Zazwyczaj robiłam na samym mleku, ale w książce 'Kuchnia Polska' Reader's Digest znalazłam przepis z dodatkiem kremówki i... już do 'starego' przepisu nie wrócę! :)Sos jest bardziej kremowy i gęściejszy niż na samym mleku, odpowiednio słodki
Kraina Miodem Płynącapiec 30 minut.jesli uzywamy bardzo duzych jablek czas pieczenia odpowiednio wydluzyc do 40 minut i zmniejszyc temperature do 180°C.Mozna podawac posypane cukrem pudrem, z lodami waniliowymi,ale bez dodatkow sa rownie przepyszne!Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tradycyjny wiedenski strudel,popularny zwlaszcza w Austrii,a uwielbiany przez Niemcow.Najlepiej smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami,choc nam smakuje najbardziej bez zadnych dodatkow.Zamiast pieczenia pierniczkow,za ktorymi nie przepadamy ,upieklam strudel.Przepis wypatrzylam juz dawno temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze spelnilam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spokojnie oglądam. Więc wszystko pod kontrolą.5. Czy potrafisz zrobić chałwę? (jeśli tak, koniecznie podeślij przepis!)Nigdy nie robiłam chałwy ale może kiedyś zrobię.6. Czy twoim zdaniem lody i gorzka czekolada to też słodycze? (niech ktoś temu wreszcie zaprzeczy! :P)Chyba tak. Przecież ile w tym kalorii :)7. Jakiego sprzętu kuchennego najczęściej używasz? (łyżka to nie jest
Ewa w kuchniużyć chałki, brioszki czy croissantów, można dodać kawałki czekolady czy też posmarować kromki ulubionym dżemem… ale na początek wersja podstawowa, która bosko smakuje podana na gorąco z lodami waniliowymi… Spróbujcie koniecznie, zapewniam że warto! Zapiekanka chlebowa – składniki:12 kromek chleba tostowegook. 50 g rodzynektrochę kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)500 ml mleka3 jajka1 łyżeczka cynamonu1
UgotujmyTo.plwierzch ubite białka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25 minut aż beza zrobi się złoto-brązowa. Podawać na ciepło lub na zimno, opcjonalnie z lodami lub śmietaną.Smacznego Źródło: Best-ever pastry cookbook, C.AtkinsonPost Tarta z rabarbarem i bezą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmąką ziemniaczaną.Układamy w naczyniu.Składniki kruszonki bardzo szybko wyrabiamy palcami.Rozkruszamy na wierzch brzoskwiń.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C.Pieczemy ok.35 min ( do złocistego brązu ). Podajemy z lodami lub/+ bitą śmietaną
Ostra na Słodkowiecie jestem ogromną wielbicielką kawy!Latte … z karmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą – ajj – już na samą myśl cieknie ślinka!Swoje zamiłowanie do kawy postanowiłam wykorzystać również podczas sobotnich wypieków – to był strzał w 10!Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo
Ostra na Słodkojeśli by był to w sumie i tak za dobre by to zmarnować, no, nic kiedyś wyjdą mi całe kluski! :D(Wiecie może dlaczego tak się stało? :P )Lody w środku zimy? Czemu nie. Inne dziwniejsze pomysły miałam. Jak pójście na rower w zamieć śnieżną, ale inaczej życie zbyt nudne było przecież
More food, love and dreamsdzieci podrosną :)7. Ulubiony owoc?Kolejne ciężkie pytanie, nie ma jednego. Są: truskawki, pomelo, gruszki, borówki amerykańskie.8. Najlepsza rzecz, jaką miałaś okazję jeść w swoim życiu?Chyba lody w Neapolu, wskazane przez "lokalsa" jako najlepsze w mieście. Rzeczywiście, zjadłam ich jakąś straszną ilość, ale były warte każdego liźnięcia :)9. Co Cię interesuje poza kulinariami?Podróżowanie po świecie
Z butelką mleczka w tle