lody - 12901 przepisów (strona:370/861)

Rustykalna tarta z jabłkami 204

pergamin. Układamy na nim jabłka, a pozostałe brzegi zawijamy na owoce. Pieczemy w 150 stopniach przez ok 30 minut. Po wyjęciu można od razu jeść na ciepło z lodami, lub po ostygnięciu. Smacznego

Taste Of My Day
Wegańskie GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA - Z JARMUŻEM 208

kiedy go pisać... Dziś nastąpił jednak przełom. Popełniłam w kuchni coś tak smacznego, że nawet moje wiecznie marudzące przy stole starsze dziecko (które najchętniej odżywiałoby się praną i lodami) powiedziało najpierw "uhm, to jest pyszne", potem "poproszę o dokładkę" (szok!) a potem jeszcze "zawsze w poniedziałki będziesz robić takie coś"... Prawie popłakałam się przy stole, bo moja starsza

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Dlaczego WEGANIZM? - cz. 2 190

smak; co kiedyś pachniało smakowicie - dziś śmierdzi, co kiedyś smakowało - dziś nie chce przejść przez gardło... Z odrzuceniem mleka przyszło też odrzucenie wielu słodyczy (mleczne czekolady, tradycyjne lody, ciastka, chipsy i różne takie), w których pełno jest mleka w proszku, serwatki w proszku itd. I bardzo szybko przekonałam się, że także te słodycze po zdumiewająco krótkim czasie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegańskie MAKÓWKI LUKSUSOWE 215

trzeba laskę przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka a łodyżkę zetrzeć na drobnej tarce - i teraz już wszystkie komponenty wystarczy odpowiednio połączyć :) (Nawiasem mówiąc - taka śmietanka smakuje jak pewne lody na "M", następnym razem spróbuję ją zamrozić...) Do miski układamy kolejno: - warstwę pokrojonej bułki, którą polewamy śmietanką, dobrze ją rozprowadzając - warstwę masy makowej - warstwę bułki - śmietankę - mak - i jeszcze

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Makaronowe szaleństwo karnawałowe! 303

słońcem i bezchmurnym niebem, gdzie można zrywać oliwki i pić sok wyciśnięty z czerwonych, sycylijskich pomarańczy.   Nie mogę się doczekać, aż rozpocznie się sezon na moje ulubione lody w Krakowie - Lodziarnia Donizetti. Na liście moich marzeń kulinarnych jest wyprawa na Sycylię! Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Składniki: 200 g makaronu świderki, u mnie

Moja smaczna kuchnia
Tarta Tatin z patelni 250

jabłka przywrą do dna, łyżką przekładamy je na placek. Tartę jemy ciepłą, wówczas smakuje najlepiej! Sama w sobie jest pyszna, ale jeśli macie ochotę  możemy podawać z lodami, pitą śmietaną, a dla osób odważnych, w których żyłach płynie cukier, również ze słodkimi sosami :) Smacznego

Taste Of My Day
Pumpkin Pie czyli amerykański placek dyniowy 201

dynię i wymieszać. Wyłożyć powstałą masę na ciasto. Piec 30-40 min aż nadzienie się zetnie na całej powierzchni. Wyjąć, ozdobić listkami. Schłodzić. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi

maniapieczenia
Szybkie apple crumble z płatkami owsianymi 254

dłuższej nieobecności spowodowanej urlopem, wracam z przepisem na deser, który zawsze się udaje i zawsze wybornie smakuje. Dodatkowo, podany np. z lodami, jest ucztą dla podniebienia:) Apple crumble to ciasto, o które nie trzeba się martwić, czy wyrośnie i którym może się popisać nawet największy antytalent cukierniczy. SKŁADNIKI (na formę 24cm) 3-4 jabłka 1 opakowanie cukru waniliowego

Zofiana
Sorbet truskawkowo-bananowy :) 178

Taki prosty a taki pyszny :) Składnikiem są wyłącznie owoce. Zdrowy, lekki - w sam raz na cieplejsze dni :) Idealnie zastępuje sklepowe lody, ba nawet jest lepszy :) Składniki na 1 porcję: - 5 dużych truskawek mrożonych - 0,5 dużego banan Truskawki, które są mocno zamrożone lekko odmrażamy i razem ze świeżym bananem miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. PYCHOTKA

Zdrowie na języku :P
Ziarenkowa współpraca :) 164

Błonnik: 10,6 g CYNAMONOWY RAJ (ziarna słonecznika, sezamu, orzechy arachidowe, cynamon, kardamon, goździki) To starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka

Zdrowie na języku :P
Szarlotka 185

znowu piekę w weekend. Pyszne, pachnące i wszystkim znane ciasto. Typowo jesienna czy zimowa szarlotka. Kilkanaście sposobów pieczenia i podania ( np. z lodami, bitą śmietaną). Jabłka dostałam, więc nie wiem jaka odmiana, były duże i kwaśne :). Przygotowałam je w sposób jaki podaję poniżej i zamroziłam by wykorzystać później.  Inspiracją był ten przepis na szarlotkę tatrzańską. Przepraszam

NA MOIM TALERZU
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 208

się, że gofry wychodzą idealne - chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, trochę słodkie, ale nie za bardzo - świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami. Faworytem C. są takie z lodami, mi smakowały z bitą śmietaną i ciepłym sosem malinowym. Prawdziwą furorę jednak zrobiły te z karmelizowany figami - obłędnie pyszne i rozpustne. Figi w lepkim sosie karmelowym same w sobie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowa kawa mrożona 165

cukier (u mnie jedna łyżka, ale ja nie lubię słodkiej kawy:) ), mleko i ponownie miksuję. Kawa jest dość gęsta:) Podaję bezpośrednio po przygotowaniu. W przeciwieństwie do kawy z lodami ta wersja jest lżejsza i mniej kaloryczna, więc nawet na diecie można się nią delektować bez wyrzutów sumienia

Magiczna kuchnia Darii