jest puszysta, kiedy wkładamy ją do zamrażarki, i taka też zamarza. Lody są puszyste, gładkie, bez kryształków lodu. Pycha! Tym razem sama nie wiem, ile ma to wspólnego z oryginalnym semifreddo, więc powiedzmy, że są to po prostu lody bez maszynki.A dlaczego tak uparcie szukałam sposobu na domowe lody, skoro mogę po prostu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLodów wyjątkowych, bo dających się przygotować bez pomocy maszynki, której niestety w swojej kuchni nie posiadam. Marzy mi się od dawna, bo domowe mrożone desery to coś wspaniałego w czasie upalnego (albo duńskiego) lata, jednak póki co, muszę sobie radzić bez. Sięgnęłam do Vidunderlige is variatoner - duńskiej książki poświęconej lodom. Wariacji jest tam mnóstwo - od klasycznych(...)poprzez zupełnie niespodziewane połączenia smakowe. Są lody z jajkami, bez jajek, na mleku, na śmietanie, jogurtowe i sorbety, granity i wszystko, co w lodowej materii może się człowiekowi zamarzyć. Kiedy z zaciekawieniem przewracając strony trafiłam na lody rozmarynowe, aż zaświeciły mi się oczka. Rozmaryn bowiem nadal stoi na parapecie, ma się dobrze i czuję potrzebę jego
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowiem Wam o lodach - bez laktozy. Najpierw chciałam kupić mleko kokosowe, zastanawiałam się nad ryżowym i sojowym. W końcu na półce w sklepie znalazłam zwykłe mleko i kremówkę, ale bez laktozy. Smakuje to to oczywiście inaczej, ale na tyle zbliżenie do zwykłego mleka, że w lodach waniliowych nie sposób wyczuć różnicy. Przygotowałam je tradycyjnie(...)tego truskawki, ananas i bezy - naprawdę wyśmienity deser. Nie tylko Connie smakował - próbowali niemal wszyscy, i zachwycili się lodami. Jeśli więc szukacie lodów dla alergików, które będzie można podać wszystkim gościom - te będą idealne.Lody waniliowe bez laktozySkładniki:(na ok. 1 l lodów)300 ml mleka bez laktozy1 laska wanilii4 żółtka100 g cukru250 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest to receptura mojej babci – wychowałam się na tych lodach. Lody waniliowe nie potrzebują specjalnej maszynki do kręcenia i co ważniejsze nie trzeba ich mieszać podczas zamrażania. Są puszyste i kremowe – bez kryształków zamrożonej wody – a ich tajemnicą jest dokładne ubicie wszystkich składników. Pamiętam, że babcia często do połowy masy dodawała kakao(...)laski wanilii. Lody waniliowe wlewamy do pojemnika na żywność (koniecznie takiego, który ma przykrywkę), zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na minimum 12 h. Post Lody waniliowe – bez maszynki, bez mieszania pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakunajlepsze lody malinowe, ale te z całymi owocami sa jeszcze lepsze. Polecam! Przepis na domowe lody owocowe, korzystajcie bo to najlepsze lody owocowe bez maszynki malinowe Składniki 330 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 500 g świeżych malin leśnych Przygotowanie: Z wody i cukrów przygotowujemy(...)móc uformować kulki łyżką do lodów. Lody podajemy w szklanych miseczkach ze świeżymi malinami. Są idealne, są najlepsze jakie zrobiłam. The post Najlepsze lody owocowe bez maszynki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcałości, ale gorzej się je). Masę przekładamy do pojemniczków przeznaczonych do mrożenia. Przykrywamy folią lub przykrywką i wstawiamy do zamrażalnika na ok.6-7 h lub na noc. Lody bakaliowe bez maszyny
CzarnawisienkaSkładniki na 2-3 porcje. Składniki:200 ml śmietanki kremówki 30%4 łyżki mleka85 g chałwy kakaowej1 łyżeczka tartych orzechów laskowychDodatkowo:1 łyżeczka tartych orzechów laskowych
Emcia Pichciprzodu...Do przygotowania tych lodów zainspirowały mnie lody z reklamy (znowu. Nie będę wdawać się w szczegóły, o nich było w ostatnim wpisie o lodach): truskawkowe z bezami. Mmm... Truskawkowe uwielbiam (tylko domowe), z dodatkiem chrupiących, słodziutkich bez, byłam pewna, smakowałyby wyjątkowo. Ale żeby dodać coś od siebie, przygotowałam je z dodatkiem konfitury z płatków(...)Dodać konfiturę, syrop i sok z cytryny, zmiksować. Dodać mleko skondensowane i kremówkę, dokładnie wymieszać.Masę przelać do maszyny do lodów.Gdy maszyna skończy pracę, wymieszać lody z pokruszonymi bezami. Przełożyć do pudełek do lodów, zamrozić.Smacznego!Podoba mi się to zdjęcie. Zazwyczaj fotki, które pstrykam nie są najlepszej jakości; to pewnie też nie jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUpał zwala z nóg. To nie jest pogoda dla mnie i zaczynam tęsknić do jesieni. Nie tylko nam upał nie służy, zakwas na chleb dziwnie pachnie
Dzieje kuchennej WiewióryW poniedziałkowy wieczór Małżon wrócił z zakupami a tym samym ze składnikami do zrobienia lodów. Wykorzystałam pomysł Nigelli z "Nigellisimy" na lody kawowe
Dzieje kuchennej Wiewióryboję się, że nie starczy Wam cierpliwości, by dotrwać do przepisu. No właśnie! Przepis! Pora na aksamitną skórkę i bezowy kożuszek, czyli brzoskwinie zapiekane w bezach z lodami orzechowymi . Tam skąd wracam, brzoskwinie są niebywale smaczne. Ciągle nie mogę się zdecydować, którą odmianę lubię najbardziej, więc zajadam się na przemian wszystkimi. Uwielbiam ich aksamitną, cudownie ciepłą(...)środku której zamiast pestki czekają na nas nasączone amaretto ciasteczka. Ciepłą słodycz cudownie chłodzi orzechowy smak lodów. A kiedy patrzę na te bezowe kule widzę duże, strzępiaste hortensje - moje ukochane kwiaty w ogrodzie. Chwilo trwaj! BRZOSKWINIE ZAPIEKANE W BEZACH Z LODAMI ORZECHOWYMI /na 4 porcje/ 4 dojrzałe brzoskwinie 3 białka szczypta soli 160 g cukru
KUCHARNIAUwielbiam domowe lody, sporo już ich w te wakacje przygotowałam, jednak do tej pory wszystkie lody przygotowywałam bez maszynki, z błahego powodu, nie miałam maszynki. Ostatnio(...)ramach współpracy ze sklepem internetowym redcoon.pl zostałam poproszona o wybranie kolejnego sprzętu do testów, jednym z produktów była maszynka do lodów. Bez zastanowienia wybrałam właśnie Severin EZ 7402 (Maszyna do lodów) Przygotowałam lody marchewkowe z czekoladą z maszynki do lodów. Wycisnęłam w sokowirówce sok z 4 marchewek, następnie sok karmelizowałam z 1 łyżką cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiec, i jeść. 11. Czy jest danie/deser, bez którego nie wyobrażacie sobie życia? Hmm... Wiele jest takich, szczerze mówiąc. Ale chyba lody. Życie bez lodów byłoby niesamowicie smutne... Pytania od Karo : 1. Gdybyś mogła mieszkać w wybranym mieście w Europie, które by to było i z jakiego powodu? Wiele jest takich. Wahałabym się między Wiedniem(...)wyjątkowy klimat. 10. Co poza gotowaniem Cię pasjonuje? Książki. Uwielbiam czytać, przeżywam te wszystkie mniej i bardziej fantastyczne historie, mam mocno rozbudowaną wyobraźnię i nie wyobrażam sobie dnia bez przeczytania choćby kilku stron. 11. Jesteś lub byłaś kiedykolwiek na diecie? Z jakiego powodu? Kilka razy próbowałam, ale to dawno i nieprawda . Oczywiście, chodziło o zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprosty w przygotowaniu, ma piękny czerwony kolor i intensywnie truskawkowy smak, a do tego nie zawiera konserwantów czy innych zbędnych dodatków. Sorbet można przygotować z użyciem maszyny do lodów lub bez niej, często mieszając mrożący się mus, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu. Ja skorzystałam z tej drugiej opcji, ponieważ nie mam specjalnej maszyny. Sorbet wyszedł pyszny, a częste(...)przez sitko (ja tego nie robiłam) - do musu dodać cukier, wymieszać - mus schłodzić, przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta - gotowy sorbet przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki - sorbet można również przygotować bez maszyny: - mus przełożyć do szczelnego dość dużego pojemnika lub miski (miskę przykryć szczelnie folią spożywczą), włożyć
Smakołyki Berenikipołowie XIX w., kiedy w 1876 roku Niemiec Carl von Linde wynalazł chłodziarkę. Dla mnie w całej historii lodów największym odkryciem było znalezienie przepisu na lody bez jajek na blogu Cudawianki (klik). Zrobione tą metodą lody kawowe (klik) absolutnie zasługują na miano najlepszych pod słońcem. Ale nie tylko one! Z mlekiem kondensowanym(...)śmietaną można łączyć dowolne składniki w różnych proporcjach i zawsze wychodzą absolutnie cudowne i kremowe lody. Ja kręcę na okrągło. Lody, oczywiście. Świadomość, że są domowe, bez jajek, pozbawione barwników i innych sztuczności dodatkowo zwiększa ogromny apetyt jaki mamy w tym roku na lody. W menu naszej domowej lodziarni pojawiły się
KUCHARNIA