Aura jest dla Ciebie gadżetem obowiązkowym. Wystarczy umieścić owoce, warzywa lub zioła w pojemniku, nacisnąć przycisk i ... gotowe. Urządzenie ma innowacyjne ostrze przypominające kształtem ósemkę, bez spiczastych zakończeń. Nadaje się ono do kruszenia lodu - bardzo przydatna funkcja, gdy chcemy przygotować smoothie lub slush. Podstawa spełnia także funkcję pokrywy. Oznacza to, że gotowy dip można przechowywać w lodówce
Bon Appetit MałgorzatySzybkie kruche ciasto, owoce, które mamy pod ręką i minimum brudzenia naczyń. Galette to ciasto, które robimy bez formy. Można je podawać z bitą śmietaną, lodami lub kremem z mascarpone. Co kto lubi. W taki sam sposób możemy robić ciasto na słono, z ulubionymi dodatkami. Łatwy i szybki sposób na deser.Składniki:ciasto1 szklanka mąki krupczatki1 łyżka cukruszypta
W kuchni wieczorem"Pogoda jaka jest, każdy widzi. Jeżeli macie dziś wolniejszy dzień mam propozycję. Zamiast chodzić po kawiarniach, przygotuje sobie pyszny deser w domu. Na przykład taki deser
Słodkie Przyjemności"Jeden z moich ulubionych lodowych deserów. Bardzo smaczny, nie za słodki i lekki. Do tego jakby nie patrzeć bardzo sezonowy, choć jego przygotowanie nie
Słodkie PrzyjemnościTEGO PRZEPISU (klik) , bez dodatku cukru ~200g truskawek ~50g cukru pudru ~3 łyżki Malibu (lub innego alkoholu) Truskawki miksujemy na puree i łączymy z bitą śmietaną i cukrem. Przelewamy masę do maszynki do lodów i postępujemy wg. zaleceń producenta. Pod koniec mrożenia dodajemy likier / inny alkohol. Jeśli nie macie maszynki należy masę na lody umieścić w pojemniku
chili & sugartruskawkowe naprawdę są truskawkowe, a nie o syntetycznym zapachu truskawek. Robione bez maszyny i z wielkim zniecierpliwieniem wśród domowników, kiedy one w końcu się zamrożą. Efekt był pyszny i z wielką przyjemnością delektowaliśmy się każdym ze smaków lodów. Moim faworytem były lody kiwi + banan i truskawka + mięta. Składniki: Lody
Kuchcik gotujeciepłe lody cytrynowe. Pewnie każdy je zna, choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis gin z bloga Pożeraczka czyli raz a dobrze. Składniki i przepis podaję za autorką, z moją drobną(...)minut. W tym czasie obie czekolady, z dodatkiem oleju, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Czekolada ma być zimna, ale płynna. Wyjmujemy lody i… albo zanurzamy je bardzo szybkim ruchem (co nie zawsze się udaje – czasem masa może wpaść – też mi się to zdarzyło. Albo, co jest metoda pewniejszą, nad kubeczkiem
mojewypiekiinietylkoszklankach różnego rodzaju orzechów, przykładowo: 45 g orzechów włoskich 40 g orzechów laskowych 15 g orzechów ziemnych Przygotowanie: 1. Bezy rozkruszamy na mniejsze cząstki ale nie na drobno, tak aby było czuć kawałki w lodach. 2. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. 3. Żółtka miksujemy z cukrem. 4. Ubijamy białka. 5. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę. 6. Łyżką łączymy(...)żółtka, białka i bitą śmietanę. Dodajemy orzechy oraz bezy, mieszamy. 7. Wkładamy do pojemnika do mrożenia, ja użyłam jednorazowych aluminiowych keksówek (2 sztuki). 8. Trzymamy w zamrażalniku minimum 4 godziny. 9. 30 min (może krócej) przed planowanym podaniem przekładamy do lodówki. Kaloryczność: Kcal na 100 g: ok. 351 kcal / 100 g Porcja 40 g (zdjęcie): ok. 140 kcal Smacznego
Malowane smakiemdacquoise. Jego przygotowanie nie sprawia wiele trudności, poza odrobiną cierpliwości, a efekt końcowy zdecydowanie ten czas oczekiwania rekompensuje. Inspiracja Margarytka. Do bezy będą nam potrzebne tylko białka jajka, więc jeśli na przykład robicie lody i wykorzystujecie do nich żółtka, odłóżcie białka do plastikowej miseczki i je zamroźcie. Doskonale się przechowują w zamrażarce przez kilka miesięcy. Warto napisać(...)śmietany 30 %1 łyżka cukru pudru150 g masy kajmakowej z puszki1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich10 suszonych daktyliDo dekoracji:gorzkie kakaodaktyle Wykonanie:Przed robieniem bezy sprawdźmy czy miska i mieszadła miksera nie są tłuste. Minimalna ilość tłuszczu spowoduje, że białka się dobrze nie ubiją.Białka wkładamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na sztywno
Kulinarne przygody Gatityszklanki pasta tamaryndowa 400 ml śmietana kremówka 36% Ubić 2 jajka i żółtko z 1/4 szklanki cukru, dodając stopniowo ¼ szklanki pasty tamaryndowej bez pestek. Ubić 2 szklanki kremówki i połączyć z masą jajeczną. Lody kręcić w maszynce lub wstawić naczynie do zamrażarki .Co jakiś czas przemieszać mikserem. Lody mają oryginalny, orzeźwiający smak
Kulinarny karnet ChristopheraPrzyjechała do swojego chłopaka, który przeniósł się na Wschód ze względu na interesy. Dziewczyna robi mu niespodziankę, chcąc udowodnić jak bardzo go kocha. Niestety, bez wzajemności, gdyż jej ukochany porzuca ją. Abby zostaje na lodzie. Pewnego dnia trafia do restauracji, gdzie podają tradycyjne japońskie jedzenie. Niestety nie rozumie nic po japońsku. Zapłakana, otrzymuje pocieszenie od małżeństwa(...)którą widziałam już setki razy! Ten film ma w sobie coś nietuzinkowego, choć można by się pokusić o stwierdzenie, że to kolejna babska komedia na wieczory z wielkim kubełkiem lodów. Polecam dodatkowo: Tych filmów nie udało mi się obejrzeć w ciągu trzydziestu dni, ale jak tylko nadrobię te zaległości, umieszczę krótki opis każdego z nich (tak, jak powyżej). Kwestia
W kuchni Karmel-itkispecyficzny i zaskakująco dobry. A nam sam koniec muszę się przyznać, że w trakcie mojego pobytu w USA nie obyło się bez fast foodów. Co więcej, jem je zdecydowanie za często! I chyba moja największa słabość - LODY!!! Obiecuję, że w następnym wpisie wrzucę jakiś przepis, za 2 dni mam wolne i zamierzam spędzić dużo czasu w kuchni
Zgrabne Gotowaniechoć następnym razem dodam do niego soku z cytryny, żeby był kwaśniejszy. Niemniej, świetnie smakuje jako wypełnienie delikatnych, pomarańczowych babeczek. Na wierzch przygotowałam bezę włoską, która wygląda pięknie, i smakuje naprawdę świetnie. Jak ciepłe lody, a któż potrafiłby się im oprzeć...?Te babeczki zabrałam ze sobą do szkoły. Koledzy kolegów z innych klas przychodzili, żeby się poczęstować(...)najbardziej wybredni goście je docenią.Przepis na babeczki z Den store dessert og bagebog, wypełnienie i dekoracja to już moja wariacja na temat.Mini muffinki pomarańczowe z curdem i bezą włoskąSkładniki:(na 26 sztuk)suche:225 g mąki pszennej80 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki mielonych goździkówmokre:1 jajko125 g creme fraiche (18%)skórka otarta z 1 pomarańczy2
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyglądem był też mrożony jogurt, pierwszy w moim życiu i powiem, że nie ostatnia ostatniego dnia.....moje marzenia się spełniły... znalazłam lody których wypatrywałam od pierwszego dnia, oczywiście musiałam je kupić, bo chyba bym bez nich z tego sklepu nie wyszła, problem był smak :O, ale w końcu padło na klasyczne, z masłem orzechowyma, potem było już
More food, love and dreamssprawą lodów :D a kostek lodu :) Na wierzchu unosi się duża ilość kremowej pianki :) Shake jest przepyszny, orzeźwiający, odżywczy i ochładzający! Składniki: - 300 ml mleka - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 duży banan - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka kakao - 5 kostek lodu Wszystkie składniki należy zmiksować do momentu uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek :) Podawać od razu po przygotowaniu :) Smacznego
Zdrowie na języku :Ppewnością udadzą Wam się znakomicie. Dzięki dodatkowi prawdziwej wanilii smakują i pachną obłędnie, są chrupkie przy brzegach i mięciutkie w środku; zwijają się bez najmniejszych problemów. Z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną lub lodami to po prostu niebo w buzi... Musicie spróbować!Waniliowe naleśnikiSkładniki:(na 8-10 dużych naleśników)ciasto:3 jajka400 ml mleka200 g mąki pszennej2 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzektorych nie jada zbyt czesto. Niestety z powodu wlasnie zakonczonej choroby musielismy zamienic lody na cos zupelnie innego. Jak sie okazalo piknik, na ktory wybralismy sie w nasze ulubione miejsce okazal sie rownie fajny jak lody.Ale zeby nie bylo, ze tego dnia obylo sie bez slodkosci, to dla mojego drugiego "dziecka"( bo moj Maz to przeciez tez dziecko
Przysmaki Karolki