mgnieniu oka. Dajcie się namówić na taki rabarbarowy wypiek - prosty, bez żadnej filozofii, ale koniecznie na filo:) A jeśli macie ochotę na rabarbar w innej wersji, polecam zamieszczone zeszłego lata przepisy na: Migdałową tartę z rabarbarem - klik Krem kokosowy z rabarbarem - klik Lody rabarbarowe z imbirem - klik RABARBAR NA CIEŚCIE FILO 1 opakowanie gotowego
KUCHARNIAindywidualne preferencje żywieniowe i swoje kaprysy. Także zapotrzebowanie dwulatków na różnorodne składniki odżywcze jest coraz większe . Absolutna prawda! Zapotrzebowanie na czekoladę nieustannie wzrasta, podobnie jest z karmelem i lodami, że nie wspomnę o dobrym winie i kawie;) I jasne, że kaprysimy - to naturalne, że prawdziwy smakosz zadowala się tylko smacznym jedzeniem! Posiłek dla dwulatka powinien być(...)mamy swoje ulubione smaki..... Kawa, karmel, czekolada, bezy - czy ja się nie powtarzam? Musicie jednak przyznać, że częściej eksperymentowałyśmy, próbując łamać przyzwyczajenia i stereotypy. Dwulatek swobodnie przekracza granice tworząc oryginalne rozwiązania i dopasowując rzeczywistość do swoich potrzeb . O tak, tak! Lubimy to! Bo kto powiedział, że nie można zjeść lodów z zielonego groszku (klik) czy panna cotty
KUCHARNIAdelikatną nutą syropu kokosowego.Najmłodsi również będą zadowoleni z takiego 'drinka', oczywiście bez dodatku rumu- ale o tym zapewne wiecie! ;)))2 drinki po 230 ml:* sok ananasowy- 125 ml* sok pomarańczowy- 125 ml* syrop kokosowy- 80 ml** rum- 100 ml*** świeża mięta- do ozdoby* kostki lodu- 4 szt.Schłodzone soki połączyć z syropem kokosowym oraz rumem.Rozlać do dwóch szklanek.Doda
Kraina Miodem Płynącaogóle nie będzie czuć smaku glonów. To kolejna udana akcja. Dziś bez mleka, coś świeżego na poranek, południe, upały, na dobry nastrój. Jak dla mnie wyszedł piękny limonkowy kolor. LOVE IT! Miłego Dnia Kochani :) Składniki na 1 szklankę: 1 pomarańcza - koniecznie pozbawiona błonek!!! 5 kostek lodu 1 garstka liści szpinaku świeżego ( u mnie tego z balkonu:)) 1 garstka liści
Blondynka GotujeSkładniki na 4 porcje: 3 jajka 1 kubek śmietany kremówki 1 kubek mleka 1 kubek cukru laska wanilii szczypta soli polewa do lodów karmelowa lub
Luźna Kuchniagolonką. Ta szynka skradła moje serce a czy pozostanie zobaczymy bo kolejne połączenia się tworzą. Tym razem szynkę zrobiłam w osłonce barierowej. Kiełbaska jest krucha i aromatyczna.SKŁADNIKI :- łopatki bez kości ok 60 dag- golonkę 1 szt- 1/3 łyżeczki białego pieprzu - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej- 1 płaska łyżeczka soli morskiej - 1 łyżeczka lejącego miodu- 1 ząbek czosnku(...)umyć osuszyć i pociąć w kawałki wycinając przy tym błonki- golonkę umyć wyciąć ze skóry oraz wytrybować z kości- pokrojone mięso miele w robicie kuchennym po zmieleniu dodaję kostki lodu i ponownie miele.- do tak przygotowanej masy wsypuję przyprawy i na wolnych obrotach wyrabiam, aby składniki dokładnie się wszystkie zmieszały i masa stała się klejąca- przygotowuję osłonkę barierową - związuję
Basia w kuchnigodziny (możemy zostawić nawet na noc). Do zamrażarki wstawiamy 0,5 litrową butelkę gazowanej wody mineralnej (na ok. 1,5-2 godziny, aż zacznie się tworzyć lód). Pora zabrać się za… kokosa. Ten orzech wielu odstrasza. Kokos zamknięty w łupinie… jak się do niego dobrać. Sprawa wygląda prościej niż nam się wydaje. Na spodzie orzecha są widoczne 3 wyraźne „plamki(...)bez problemu. Obieramy z brązowej skórki i ścieramy na drobnej tarce. Na patelni, woku lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (na kuchni elektrycznej, ceramicznej – na 3). Przygotowujemy ciasto. Mąkę tortową i kukurydzianą przesiewamy do miski, dodajemy starte wiórki kokosowe, szczyptę soli – mieszamy suche składniki. Jajko rozkłócamy widelcem dodajemy do miski z mąką. Mieszamy, wlewając lodowatą wodę z lodem
mojewypiekiinietylkośliwkami , szarlotkę staropolskią z sosem wiśniowym. O pysznych lodach nie wspomnę:)Niedzielny Brunch Rodzinny może być fajnym pomysłem na świętowanie ważnych uroczystości rodzinnych. Szczególnie dla tych którzy nie mają warunków do przyjmowania gości.W cenie 99 zł. od osoby będzie można jeść i pić bez ograniczeń. Dla dzieci od 5 do 12 lat obowiązywać będzie cena
Proste Potrawysłodkie lody...pycha. Tylko nie liczcie lepiej kalorii.... ;)Składniki ciasta naleśnikowego:1 szklanka mleka, 2 jajka,7 lekko czubatych łyżek mąki (ciasto musi być nie za gęste, ale i nie wodniste, więc traktujcie tę ilość jako orientacyjną),1 łyżeczka cukru,odrobina soli - na czubku noża ;)Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek(...)można przygotować z dowolnych owoców. Kilka dni temu przygotowałam go z pomarańczy. Był równie smaczny i znacznie słodszy. Grejpfrut nadaje daniu większą kwaskowatość, która jednak świetnie kontrastuje ze słodyczą lodów.Smacznego!Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę > KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennadzień jestem grzeczna. Jem bez glutenu, unikam laktozy, odżywiam się zdrowo i racjonalnie. Ale czasem… czasem muszę coś z tabeli rzeczy zakazanych. Kiedy sobie czegoś odmawiamy, nasz mózg ma tendencje do torturowania nas obrazami, zapachami, zachciankami. „Cały tydzień mam ochotę na lody”. „Od paru dni chodzi za mną
Gotuj z Blue Ravenzmianę z plażowaniem, a poznawaniem nowych zakamarków miasta. Zajadaniem najlepszych lodów na świecie, a jedzeniem tonami makaronu. Były i wygłupy, gra w karty i spokojne rozmowy. Był śmiech i nocne życie. W między czasie była też mirabilandia. Wszystkie ekstremalne atrakcje zaliczone, bo co to za park rozrywki bez odrobiny adrenaliny. Potem nadszedł czas na spakowanie walizek i wyruszenie
More food, love and dreamsprezencie udajemy się do sklepu i kupujemy czekoladę lub bombonierkę w ładnym opakowaniu. Ale czy nie lepiej przygotować samemu najprostsze czekoladki na świecie. Jeśli zobaczycie ciekawą sylikonową foremkę do lodu, to ją kupcie, bo na pewno Wam się przyda. Im fikuśniejsza tym fajniejsza. Dwa składniki, a prezent niepowtarzalny, bo jeśli fajnie go zapakujecie, to będzie jedyny w swoim rodzaju. Nikt(...)powtórzy, ale pomysł opakowania zależeć będzie od waszej wyobraźni. Zapraszam :) Składniki na jedną foremkę: 150 g czekolady gorzkiej, 15 całych migdałów. Przygotowanie: Jeśli nie mamy migdałów bez skórki, to zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 – 15 min. Kiedy skórka będzie pomarszczona, odlewamy wodę i obieramy ze skórki. Czekoladę dzielimy na kosteczki lub drobno siekamy
Moniki Smakołyki