Piekąc różnorakie ciasta, bywa, że wykorzystujemy jedynie żółtka. Cóż z tymi białkami począć? Bezy , pavlova? A może, to samo, ale w innej formie, coś za czy
Farmażonypamiętam już jaka ścieżka zaprowadziła mnie do Kuchni nad Atlantykiem . Weszłam bez pukania, ale Kuchnia była i jest otwarta dla wszystkich. Już od progu poczułam cudowną mieszankę zauroczenia, ciekawości, rosnącego apetytu i przekonania, że jej Gospodyni to osoba łącząca wielki dar snucia niezwykłych opowieści i ozdabiania ich pięknymi zdjęciami. Pierwsza wizyta przeciągnęła się znacznie poza utarte kanony i późną(...)już po skosztowaniu pierwszej łyżki wiedziałam, że tą niezrozumiałą zaległość będę z zamiłowaniem intensywnie nadrabiać. Tak było i dziś. Tym razem jednak dołączyły do ryżu balsamiczne lody truskawkowe . Także z blogu Agnieszki , pięknie przypomniane niedawno przez Magdę . Spontanicznie splecione dwa pomysły, które z rozkoszą smakowaliśmy podczas słonecznego popołudnia. Polecam Wam bardzo! Połączenie słodkiego, waniliowego ryżu podanego
KUCHARNIAcukrem. Mlekiem najlepiej spienionym - mmm... Rozkosz. Bardzo lubię kawy na zimno, takie bardziej desery - z bitą śmietaną, syropami, lodami. I tutaj właśnie przechodzimy do sedna, czyli kawowych deserów właśnie. Nie potrafię się takim słodyczom oprzeć - kawowy sernik, beza, czy kawowy mus pochłonę bez wahania i wyrzutów sumienia.Po torcie został mi trzy żółtka, nie wiedziałam, co z nimi
Pożeraczka, czyli raz adobrzedorosłych z alkoholem będzie niepowtarzalnym drinkiem. Składniki: 500 g arbuza obranego bez pestek 300 g melona obranego bez pestek garść mięty 0,5 szklanki gorącej wody 1 sok z cytryny (może być limonka) 3 szklanki kruszonego lodu 300 ml wody gazowanej jeżeli ktoś lubi cukier może posłodzić :) Wersja dla dorosłych 100 ml wódki albo rumu Przygotowanie: Wrzątkiem zalać
Niezły Młyneksmaki to zachęcam do spróbowania, jeśli jeszcze takiego nie jedliście. W zimę "lody"? a dlaczego nie? podobno lody w zimę są mniej groźne dla naszego gardła niż latem. /żródło : "Smaki życia" Składniki: ok. 400 g wiśni bez pestek lub opakowanie mrożonych puszka brzoskwiń w syropie 600 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru szczypta cynamonu Wiśnie
Słodkości i nie tylkodomu pod dostatkiem... A czekać maleństwa już zdecydowanie nie mogły.Wyjęłam więc z zamrażarki lody, waniliowo-brzoskwiniowe, bo akurat takie ostatnio nabyłam, z lodówki - mleko, i zmiksowałam sobie błyskawiczny, pyszny koktajl. Lekko słodki, lekko kwaskowaty od malin, które jeszcze przecież przed sezonem. Bez zbędnych dodatków i udziwnień. Pycha! W dodatku miał uroczo różowy kolor, któremu przecież nie sposób(...)problemów z jej pochłonięciem, ale jeśli chcecie podzielić się tym smakiem lata, wystarczy rozlać koktajl do dwóch mniejszych szklanek.Koktajl malinowo-brzoskwiniowySkładniki:(na 1 dużą porcję)95 g malin90 g lodów waniliowo-brzoskwiniowych200 ml zimnego mlekaWszystkie składniki zmiksować blenderem na gładki, gęsty płyn. Podawać schłodzone zaraz po przygotowaniu.Smacznego!Pogoda ciągle płata figle - raz słońce, raz deszcz. Była burza i godzina
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszny, lekko kwaskowaty, gesty i zdrowy, koktajl z bananem i kiwi to poezja dla naszego podniebienia . Bez dodatku cukru, zawiera mnóstwo witaminy C, a na dodatek jest prosty w przyrządzeniu. Idealny na upał , podany z kostką lodu zapewni miłe orzeźwienie. składniki na 3 szklanki koktajlu 2 banany 3 kiwi 250 ml soku pomarańczowego 100% ( może być świeżo wyciśnięty ) kostki lodu
Smakowite Daniamieszając, przełożyć na talerz następnie do tego samego rondla dodać 4 łyżki oleju dodać pokrojoną na kawałki kaszankę bez flaka i usmażyć, dodać posiekaną natkę pietruszki wokoło talerza poukładać plastry cukinii, na środku dać porcję cebuli, łyżką do lodów nałożyć porcje kaszanki na przemian z ciut cebulą, można ozdobić pomidorkami i papryką z fetą kaszanka w połączeniu z cukinią
W Mojej Kuchni Lubięzupa dyniowa. Wszystkie 3 pozycje - bardzo smaczne. I moja ulubiona część: wypieki i lody. Lodów mnóstwo, aż nie wiadomo na co się zdecydować. Mogę z czystym sumieniem polecić gałkę cytrynową! Na długich ladach wyłożone mnóstwo babeczek, trufli, ciastek i bez. Z babeczek wyborne były babeczki kawowe, ale większość z tych, które miałam okazję próbować były przepyszne(...)godziny otwarcia: pon-nd 8.00-23.00 A ja zapraszam do krótkiej fotorelacji :) I do zobaczenia w La Maison - bo ja zamierzam zawitać co najmniej jeszcze raz :) Lody
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Mają duuuużo witamin 2. Są zdrowe 3....i słodkie :-) Zapraszam do wypróbowania przepisu jeśli tak samo kochacie lody jak ja :-) Składniki: 200g owoców mrożonych (ja użyłam mieszanki owoców) 100g jogurtu naturalnego opcjonalnie 1 płaska łyżka miodu Wykonanie: Owoce bez rozmrażania wsypać do miski, dodać jogurt i opcjonalnie miód (ale ten składnik nie jest niezbędny). Wszystko razem zblendować. Podawać
Anielska Kuchnia Ani. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do plastikowe pojemnika i zamrozić.Smacznego!To był pierwsze lody wykonane w nowej sorbetierze - stara zaczęła cieknąć! Wypływał z niej błękitny płyn, i troszkę się przeraziłam. Na szczęście w sklepie bez problemu dostałam nową - cała, porządna; mam nadzieję, że posłuży mi nieco dłużej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżeby liczyć przeczytane książki. Zaczęło mnie to stwierdzenie nurtować, sama nie wiem, dlaczego. Sama przecież, jeszcze niedawno, też bym o tym nie pomyślała. A teraz nie wyobrażam sobie stycznia bez rozpoczęcia wyzwania na Good reads. Jak to się stało i o co właściwie z tym liczeniem chodzi...?Pomysł podsunęła mi Maggie. Spodobał mi się od razu. Jestem bowiem typem, który(...)miękkie. Wyjąć z garnka, przełożyć do miski, przestudzić.Pozostał syrop gotować bez przykrycia, aż odparuje i zgęstnieje (powinno zostać około 200 ml syropu).Gruszki zmiksować blenderem na gładką masę, wlać 200 ml ciepłego syropu, dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, a gry skończy pracę, przełożyć do pojemniczka i zamrozić.Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzezostają, i potem jest kłopot, co z nimi zrobić. Problem rozwiązany - ukręcić następne lody!Lody żurawinowe z migdałami i białą czekoladąSkładniki:(na 1 l lodów)250 g świeżej lub mrożonej żurawiny210 g cukru2 łyżki wody100 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki (38%)2 białka50 ml limoncello100 g białej czekolady50 g płatków migdałowychŻurawinę włożyć(...)ostygnie, a beza stanie się sztywna i błyszcząca (około 10 minut). Mus z żurawiny dokładnie wymieszać z mascarpone, kremówką i alkoholem. Dodać białka, delikatnie połączyć.Masę przelać do maszyny do lodów.W czasie pracy maszyny uprażyć migdały na suchej patelni, a czekoladę niezbyt drobno posiekać.Gdy maszyna skończy pracę, dodać migdały i czekoladę do lodów, dokładnie wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJadąc do Polski, zabrałam ze sobą drobiazg dla Rodziców z okazji Dni Mamy i Taty. Długo myślałam, co by im można kupić, żeby im się spodobało
Pożeraczka, czyli raz adobrzemięty jeśli ją posiadacie. Truskawkowe smoothie świetnie gasi pragnienie i jest uwielbiane przez dzieci, nawet w wersji podstawowej bez cukru co powinno przemawiać na korzyść. Składniki: Szklanka mleka (lub jugurtu naturalnego) Szklanka truskawek Pół pomarańczy Kilka listków mięty 6-8 kostek lodu Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w blenderze. Uwagi: Jeżeli akceptujecie „farfocle” możecie użyć połowę pomarańczy
Mr. Tasteprzełamane kwaskowatą malinową nutą? Tak! To bardzo dobry pomysł! Lody filadelfijskie z malinami Do wykonania lodów wykorzystujemy bazę z tego przepisu, dosłodzonej miodem lub dodatkowymi 100g cukru pudru. Do bazy dodajemy 300g wystudzonych malin, usmażonych uprzednio na patelni bez dodatku cukru
Zapiski Młodej ŻonyMałopolskiego Festiwalu Smaku.Tak mi zasmakowały, że nie byłabym sobą, nie popełniając ich u siebie. Też nie obeszłoby się bez małych zmian.Czekolada idealnie pasuje do mięty. Połączenie tak znane, odkąd tylko pamiętam. Połączenie przez wielu lubiane. Nie omieszkam nigdyzjeść sobie lodów miętowych z kawałkami czekolady czy też nie oprę się czekoladkom z miętowym nadzieniem.Topowy zestaw, który zawsze się sprawdza, zawsze
W kuchni Karmel-itki