przełamane kwaskowatą malinową nutą? Tak! To bardzo dobry pomysł! Lody filadelfijskie z malinami Do wykonania lodów wykorzystujemy bazę z tego przepisu, dosłodzonej miodem lub dodatkowymi 100g cukru pudru. Do bazy dodajemy 300g wystudzonych malin, usmażonych uprzednio na patelni bez dodatku cukru
Zapiski Młodej ŻonyMałopolskiego Festiwalu Smaku.Tak mi zasmakowały, że nie byłabym sobą, nie popełniając ich u siebie. Też nie obeszłoby się bez małych zmian.Czekolada idealnie pasuje do mięty. Połączenie tak znane, odkąd tylko pamiętam. Połączenie przez wielu lubiane. Nie omieszkam nigdyzjeść sobie lodów miętowych z kawałkami czekolady czy też nie oprę się czekoladkom z miętowym nadzieniem.Topowy zestaw, który zawsze się sprawdza, zawsze
W kuchni Karmel-itkimnie pogoda super, ale wszystkim, którzy potrzebują ochłody proponuję domowe lody miętowe. Składniki: - 1 pęczek mięty - 150 g cukru pudru - 1 litr mleka - 4 żółtka - sok z połówki cytryny ( moja była niewielka) Przygotowanie: Mleko doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia, wkładamy do niego oczyszczoną mięte ( bez łodyżek) i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie(...)niej zmiksowane mleko oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. Przygotowaną masę studzimy i zamrażamy. Co 30 minut wyjmujemy masę i mieszamy. Czynność tą powtarzamy minimum 4 razy. Przed podaniem lody wkładamy na okolo 15 minut do lodówki, by łatwiej można je było podać. Ja akurat użyłam foremek na lody na patyku
Zainspirowana w kuchnismakołykami.Ciepła ( jeszcze delikatnie parująca ) szarlotka … przypominająca tę babciną , z cynamonem …. zimne kremowe lody … wspaniała bita śmietana i świeże owoce.Połączenie IDEALNE!!!Absolutnie nie można nic zarzucić!Wręcz przeciwnie , z przyjemnością chce się sięgnąć po dokładkę!***PODSUMOWOWUJĄC :Bez ściemy!Dawno , ale to dawno nie jadłam tak pysznego jedzenia!Absolutnie wszystko zasługuje na najwyższą ocenę
Ostra na Słodkomiski ogórek kiszony, cebulę drobno pokroić w kostkę i dać do ryby szklankę groszku z puszki bez soku dodać do ryby do smaku doprawić pieprzem, olejem rzepakowym tyle, aby pasta nie była za sucha wszystko dobrze wymieszać i łyżką do lodów uformować kule..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżka kakao (tzw. surowe bez cukru, naturalne) 4 łyżki wrzątku PRZYGOTOWANIE: Do miski dodać banany, masło orzechowe, twaróg, mleko i jogurt. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy. W szklance rozkruszyć czekoladę i wsypać kakao, zalać wrzątkiem. Mieszać do rozpuszczenia składnik,ów. Przelać do masy w misce. Przemieszać. Poprzelewać do foremek do lodów lub do pojemnika. Foremki do lodów
ClauditteMissCookingktórzy bez kubka kawy dnia nie rozpoczną? a i w ciągu dnia chciałoby się wypić kawkę lub dwie :) i wcale nie chodzi o ponoszenie ciśnienia, nie oszukujmy się :) Po prostu lubimy kawę ;) Podczas upałów proponuję przygotowanie błyskawicznej kawy mrożonej. Zajmie to nam kilka chwil, a doznania smakowe....mmmm....Podstawą do takiej szybkiej kawy mrożonej są kostki lodu(...)kubka kostki kawowego lodu, a następnie dolewamy mleko lub mleko pół na pół z wodą. Po chwili kostki zaczną się rozpuszczać uwalniając stopniowo smak i kolor :) Łasuchy mogą posłodzić lub udekorować bitą śmietaną. Można ją też "dosmaczyć" ulubionymi dodatkami takimi jak na przykład esencja waniliowa. Ja kawę mrożoną piję gorzką, bez żadnych
Codzienna kuchnia niecodziennaJak wiecie jestem ogromną wielbicielką kawy!Latte … z karmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona
Ostra na SłodkoBywa, że w upalne, letnie dni zupełnie nie mamy ochoty na jedzenie. Marzy nam się szklanka wody z cytryną i porcja lodów, ale przecież jeść
peanutbuttermonstermocno się zamroził- gdy zapomnieliśmy go mieszać, należy wyłożyć go do temperatury pokojowej. Odczekać około 15-25 minut, można go rozkruszyć nożem a później zblendować dokładnie. Nakładać łyżką do lodów na wafelki bądź podawać w pucharkach/słoiczkach/szklankach Smacznego :) Zobacz także(...)Babka cytrynowa Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym i rabarbarem Cytrynowe ciasto owsiane z makową bezą
KreatywnePinymorska i oliwa z ciastem czekoladowym? Rozkosz! (klik) Kozi ser i brownie? O tak, uwierzcie! Lody z camemberta? To dopiero rewelacja! (klik) A bakłażan?! Jaką mu dobrać partnerkę, by zaiskrzyło, mimo pozorów, uprzedzeń i przyzwyczajeń? Zaczynam od koloru - tu będzie zgodnie, bez kontrastu, choć nieco mrocznie, dekadencko, jak na bakłażana przystało. Gruszkę miłości połączę z czekoladą. Ciemną
KUCHARNIAreguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie smakuje z bitą śmietaną, lodami czy świeżymi truskawkami lub malinami. W necie znalazłam parę sposobów wykonania Caprese. Największy dylemat miałam z migdałami. Niektóre przepisy wykorzystują migdały ze skórką, a inne bez. W jeszcze innych migdały należy sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę, uprarzyć w piekarniku i zmielić…. Ja użyłam
Mia Cucina Sofietaczęść również lubicie. Chciałabym zacząć pisać recenzję moich czytadeł kulinarnych - mam sporo książek i gazet, i chciałabym opowiedzieć, które z nich - moim zdaniem - warto mieć w swojej biblioteczce, a bez których spokojnie można się obejść. Bardzo chcę zrealizować kilka kulinarnych wyzwań - idealne ptysie, makaroniki i suflet to szczyt mojej listy. Myślę, że w końcu poczuję się na tyle pewnie, żeby(...)Wygląda zabójczo, a smak powala i długo nie pozwala się podnieść. Idealna z dodatkiem lodów waniliowych bądź śmietankowych.Jedyne co, to w przepisie nie było podanych składników na ciasto kruche, sięgnęłam więc do Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux - idealny spód, rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, a po upieczeniu nie kruszy i trzyma nadzienie w ryzach.Jeśli chcecie być
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji(...)schłodzeniu przypomina mi w smaku lody. Jeśli nie znacie go to jest zdecydowanie warty uwagi. Sernik gotowany na herbatnikach: 1 kg mielonego sera (może być z wiaderka*) 4 ekologiczne jajka 200 g masła (1 kostka) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) 3/4 szklanki mleka (200 ml) ok. 450 g herbatników
Poezja smakuSmoothie truskawkowo nektarynkowe bez dodatku cukru. Smakuje jeszcze lepiej jeśli dodamy kilka listków bazylii. Samo zdrowie ! 400 g truskawek 2 nektarynki 5 listków bazylii pół szklanki wody mineralnej kilka kostek lodu Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym i gotowe Najlepiej smakuje zimne
noteskulinarnyfiga