Podrasowałam ją trochę esencją waniliową i wypas jest!Bez dwóch zdań odstawić mam (prawie) wszystkie owoce, zwłaszcza te czerwone i cytrusy, miód, orzechy i czekoladę. Czyli sezon truskawkowy oficjalnie uważam za zamknięty, choć nie był nawet otwarty. I tyczy się to wszystkiego, przetworzonych produktów także, tj. jogurtów z owocami, lodów czy dżemów. Bo (prawdopodobnie) wysyp murowany.Bezwzględny zakaz(...)się na początek spożywać ryby, akurat łosoś należy do tych "bezpiecznych", żaden problem podmienić go na plaster wędliny.Obiadowo Młode ziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich
bastalenaserek mascarpone, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rum, aromat rumowy, wbić jajka (kolejność bez znaczenia). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż powstanie gładkie ciasto. W szerokim garnku (może też być frytownica, albo wysoka patelnia) rozgrzać olej. Nabierać porcje ciasta łyżką do lodów i kłaść na rozgrzany olej. Można też, jak Dorota – przełożyć ciasto do woreczka, wyciąć otwór
mojewypiekiinietylkoPowiem Wam, że mam ulubionego drinka i jest to Caipirinha , ale teraz przyznaję się bez bicia że Purple Rain.....no cóż ....PolecamZaczynamy: Składniki na 1 drinka:30 ml wodki30 ml Blue Curaçao120 ml sprite lub 7upparę kropel Grenadinelód Wykonanie:Do szklanki typu highballs wrzucamy kostki lodu. Nalewamy wódki i blue curaçao. Nalewamy sprite. Teraz dodajemy parę kropel Grenadine. Gotowe
Smaki EdytyPyszny truskawkowy shake z mrożonych truskawek, słodzony miodem z lodami śmietankowymi, to był nasz deser na Walentynki. Koktajl truskawkowy z lodami okazał
Moja Delicjadesery orzechowe. Moje dzisiejsze ciasto jest orzechowe. A w zamrażarce czekają orzechowe lody. Mniami.4. Dokładnie za tydzień znowu będę starsza. C. powiedział, że stara nie, bo to dopiero, jak oficjalnie będę starsza od niego. Miły z niego chłopak.5. Zasadniczo lubię siebie. Jestem krytyczna, ale bez przesady. Akceptuję to, czego zmienić nie mogę, i jest mi dobrze samej(...)miłość. Skoczyłam na głęboką wodę, i okazało się, że umiem pływać. Dziękuję za to każdego dnia.Hmm... Mam nadzieję, że nikogo nie wystraszyłam. Teraz idę pochłonąć trochę lodów - słonko wyszło, trzeba korzystać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewięcej, w zależności od preferencji)3 krople olejku waniliowego1 łyżka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu roślinnego (np. oleju kokosowego) szczypta solidodatkowo:otręby z czarną porzeczką wafle lodowe bez cukruPrzygotowanie: Obieramy banany i kroimy je na plasterki. Wrzucamy do miksera (jeszcze nie miksujemy). W osobnym naczyniu rozpuszczamy w wodzie kakao, dodajemy syrop z agawy, olejek waniliowy, sól(...)Krem ten przekładamy do pojemnika, a następnie wkładamy do zamrażalnika i mrozimy co najmniej godzinę lub dwie (można dłużej). Po tym czasie, nasze zamrożone, ale nie zmrożone na kamień lody wrzucamy w kawałkach ponownie do miksera i miksujemy. Uzyskany lodowy mus (o konsystencji nielejącej się) przekładamy do lodowych wafelków. Polecam posypać otrębami. Smacznego
Weganizm infantylnySmakowity i orzeźwiający jabłecznik bez pieczenia, świetnie sprawdza się w upalne dni. Wystarczy odrobinę chęci, kilka prostych składników oraz jabłka i możemy rozkoszować się jego wybornym smakiem. Zamiast bitej śmietany, ciasto możemy podać z lodami waniliowymi. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki bułki tartej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 10- 12 średnich jabłek ( najlepiej
Smakowite Daniapomidorowy z miętą i fetą Tabbouleh kalafiorowe Owocowy kogel-mogel z bazyliowo-limonkowymi lodami Menu „w słoiku” – „Konfitura z pomidorów” Szczęśliwie udało nam się ugotować wszystko zgodnie z planem dzięki dużemu zaangażowaniu i umiejętnościom uczestników, nawet tych najmłodszych. Rozumieliśmy się doskonale nie tylko bez słów, ale także dzięki tym, które krążyły między nami po polsku, angielsku, niemiecku
KUCHARNIAmoje zdjecia okaza sie na tyle apetyczne by zachecic kogos do upieczenia takiej tarty, ale mysle , ze mimo to warto ja zrobic. Jest bardzo rzeska, najwiecej slodyczy jest w bezie, z ktorej mozna zrezygnowac. To doskonale ciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowaskladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa(...)nagrzanym do 180°C przez 30 minut.Tarte mozna podac z lodami lub zapiec na wierzchu beze.Beze ubijamy z 3 bialek i okolo 80g cukru. Wylewamy na przestudzona tarte i wkladamy do piekarnika pod grill na okolo 3 minuty.Mozna tez upiec beze bardziej tradycyjnie czyli w piekarniku bez grilla. Wtedy wylewamy bialka na gorace ciasto i pieczemy dalej przez
Przysmaki Karolkipanujące obecnie upały. Jest banalny w przygotowaniu, bo nie wymaga użycia maszynki do lodów. Po prostu mieszamy wszystkie składniki, wstawiamy do zamrażalnika i - jak nazwa 'semifreddo' wskazuje - podajemy na wpół zmrożony. Prawda, że łatwe? No to do dzieła :) Deser ten idealnie komponuje się z bezami kakaowo-cynamonowymi . Polecam! Składniki: 150 g czekolady deserowej 500 ml zimnej śmietany kremówki
Domowa Cookierenka Agitypowo kobiece spotkania :) Nazwałam go Banawino - banany i wino ;)Do szklanki/pucharka/kieliszka wkładamy kostki lodu. Wlewamy schłodzony nektar bananowy i czerwone (najlepiej półwytrawne) wino. Proporcje według upodobań. Ja najczęściej na 2 części nektaru wlewam 1 część wina.Napój można wymieszać, ale też pić przez rurkę bez mieszania składników - łyk wina, łyk nektaru :)Życzę wszystkim udanych spotkań urlopowych tylko w przyjaznych gronach
Codzienna kuchnia niecodziennaobłoki pary unoszą się nad przechodniami. Udeptana warstwa śniegu, pod którą kryje się nadal lód, to niezła przeszkoda i ani się obejrzysz, lądujesz na plecach. Chirurdzy i ortopedzi przeżywają oblężenie.Sine niebo i świadomość zimna nie zachęca do wyjścia z domu. Jednak siedzieć w nim bez celu? To jak już lepiej coś upitrasić.Zrobiłam te mielony tylko z jednego względu
W kuchni Karmel-itkiOto przepis na najprostszy sorbet truskawkowy, znaleziony na polska-gotuje.pl. Sorbet ma cudny intensywny kolor i wspaniały smak, bez żadnych ulepszaczy ! Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g
Kulinarne przygody Gatitydobrze może być lekkim obiadem zagościł w naszym domu. Nie ma świąt bez ryżu z jabłkami, bo taka wersja jest podstawowa. Niedawno nasz wspólny znajomy Adam dołożył do niego budyń, a ja dziś dołożyłam żurawinę i banana. Ryż można jeść z dodatkiem śmietany czy lodów, jak kto lubi. SKŁADNIKI: 3 p. ryżu mus jabłkowy
Kuchnia Beatymgnieniu oka. Dajcie się namówić na taki rabarbarowy wypiek - prosty, bez żadnej filozofii, ale koniecznie na filo:) A jeśli macie ochotę na rabarbar w innej wersji, polecam zamieszczone zeszłego lata przepisy na: Migdałową tartę z rabarbarem - klik Krem kokosowy z rabarbarem - klik Lody rabarbarowe z imbirem - klik RABARBAR NA CIEŚCIE FILO 1 opakowanie gotowego
KUCHARNIA