lody z bezami - 500 przepisów (strona:19/34)

Crumble z jagodami 169

masła 82% szczypta cukru waniliowego nadzienie: 2-4 duże garstki świeżych jagód/ borówki amerykańskiej w zależności od pojemności kokilek łyżeczka cukru dekoracja: 2 łyżeczki śmietany 18% bądź 36% ubitej bez dodatku cukru listki mięty kilka świeżych jagód Przygotowanie: 1.Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. Nie ugniatamy na gładkie ciasto. 2. Jagody umyć i  przełożyć do kokilek(...)kruszonka się przyrumieni: około 15-35 min.  w temperaturze 180-200 stopni Gdy Crumble odrobinę ostygnie nakładamy dekoracje  Możemy posypać Crumble cukrem pudrem bądź podawać z lodami waniliowymi. Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
"Każdy ma jakiś fetysz" czyli Fooding krakowskich blogerek i przepisy na: Asser Romman i Lemon and mint. 173

różanej.Składniki:5 granatów;10 ml wody różanej;ok. 1 l wody mineralnej, dobrze schłodzonej;sok z 2 limonek lub z cytryny;opcjonalnie do smaku można dodać miód.Granaty bez skórki i pestek miksujemy za pomocą blendera z pozostałymi składnikami. Przelewamy do szklanek.Ot cała filozofia...Przepis z miesięcznika Kuchnia. Lemon and mint z wodą z kwiatu pomarańczy. Składniki(...)świeża mięta - dużo świeżej mięty; 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy; Listki mięty i pozostałe składniki wrzucamy do blendera i rozdrabniamy kilka chwil. Przelewamy do dzbanka, można dodać kruszonego lodu. Nas powstrzymała przed tym temperatura panująca za oknem... Przepis znalazłam: www.asiathinksthings.com trochę go zmodyfikowałam. A tu galeria pozostałych specjałów: Algierska zupa migdałowa. Kurczak baqui Ciasteczka bazbuse Przypominam wszystkim

Miksturownik
Wegańskie GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA - Z JARMUŻEM 206

kiedy go pisać... Dziś nastąpił jednak przełom. Popełniłam w kuchni coś tak smacznego, że nawet moje wiecznie marudzące przy stole starsze dziecko (które najchętniej odżywiałoby się praną i lodami) powiedziało najpierw "uhm, to jest pyszne", potem "poproszę o dokładkę" (szok!) a potem jeszcze "zawsze w poniedziałki będziesz robić takie coś"... Prawie popłakałam się przy stole, bo moja starsza(...)zacząłem nowe życie!". Ja też dziękuję Wam wszystkim - za mobilizację do obudzenia mojego śpiącego bloga w duchu weganizmu :) A więc - Piotruś ;) - specjalnie dla Ciebie: Wegańskie - gołąbki z jarmużem - bez zawijania jarmuż Zazwyczaj gotujemy i jemy bardzo prosto, unikamy niepotrzebnego przetwarzania jedzenia, staramy się jeść wszystko jak najbliżej podstawowej postaci czyli jak brokuł to zblanszowany, jak szpinak to trochę poprzewracany

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Krem z zielonego groszku 217

drożdżówkami, żeby go zapytać, z czym te jagodzianki. Jest jeden mały problem – nienawidzimy leżeć na plaży, smażone ryby też nam nie leżą, bo starej frytury nie lubimy, gofry i lody z automatu oraz pamiątki oblepione muszelkami też nie wzbudzają naszych dzikich kwików radości. Skoro mieszkamy w Krakowie i w górach to czemu nie zajmiemy się zwiedzaniem tychże(...)Krakowie można zostać rozjechanym przez meleksy wożące turystów lub wydać ostatnie grosze w którejś z „modnej” restauracji, żeby na końcu odstać w kolejce na Wawel i przejechać się busem bez klimatyzacji do Oświęcimia. W Zakopanem mamy Krupówki. Jak muszę wejść na Krupówki to trzaska mną wszystko. Dziki tłum, pamiątki góralskie rodem z Chin i oszukane oscypki, pijane osobniki przebrane

ladykitchen
Karnawałowe Limoncello 216

Składniki:500 ml spirytusu 95%,500 ml wody,500 g cukru,6-8 cytryn.Przygotowanie:Cytryny wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, cienko obrać (żółtą skórkę, bez albedo) przy pomocy obieraczki do warzyw, skrobaka do cytrusów lub otrzeć skórkę na tarce.Skórki włożyć do słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć.Odstawić na 7-10 dni w ciemne miejsce, codziennie potrząsając słojem(...)dwóch tygodniach przefiltrować płyn, rozlać do butelek, odstawić na kolejny tydzień.Podawać mocno schłodzony. Z pozostałych cytryn można wycisnąć sok i zamrozić w pojemniku na lód

SzczyptaSmaQ
Niedziela o smaku bizcocho de albahaca. Biszkopt bazyliowy z truskawkami. 189

wcześniej w syropie z dzikiego bzu), otrzymacie najpyszniejsze ciasto, nie tylko na niedzielę. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, mając świadomość, że wcześniej w podobny sposób nie raz zachwycałam się bezami, brownie i wszystkim co kawowe i karmelowe. Wszystkie te rozkosze schodzą na drugi plan. Biszkopt jest mięciutki, wilgotny, delikatny. Niezwykły kolor zawdzięcza bazylii, która po utarciu z cukrem nabiera cudownego(...)bitej śmietany. Nie bójcie się tego połączenia. Pokochajcie bazylię nie tylko w sałatce caprese i na pizzy. Już sama utarta z cukrem stanowi wyjątkowy przysmak - posypcie nią lody, dodajcie do drinka... Niedziela ma teraz dla mnie smak biszkoptu bazyliowego . Nieprędko pójdę po ciastka do cukierni. A jak smakują Wasze niedziele? Chodzicie w niedziele po ciastka do cukierni? Jakie

KUCHARNIA
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 192

kokosa, wodę kokosową, skorupki z kokosa, mascarpone i nieustające kląskanie prowadzącej, która w pewnym momencie radośnie oświadczyła, że jest taką cudowna dynią bo ma pomarańczową bluzeczkę. Serio?? Prowadzącej podano lody, ta spróbowała i wydała z siebie „ŁAŁ”, a język polski jest taki bogaty w słownictwo. Rozumiem, że miało być cool i światowo? Pytam bo się nie znam. Potem(...)biust wybija mi zęby, a na koniec mam złamaną żuchwę i oba nadgarstki. Jak już skończyłam się zastanawiać jak wezwę pogotowie mając unieruchomione ręce i czy ciężko umyć zęby bez rąk, prowadząca uspokoiła, że te ćwiczenia są dla zaawansowanych. Więc ja się pytam po kiego diabla takie układy akrobatyczne w pierwszych odcinkach? Jeżeli profesjonalista sapał jak lokomotywa podczas tych układów

ladykitchen
Bitki schabowe z ananasem 227

Ananas jest wyśmienity al naturale (na surowo), jest równie pyszny jako uzupełnienie deserów- godny wypróbowania jako skarmelizowany dodatek do lodów, musów, konfitur czy ciast.    Na własnej skórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak  również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby(...)ananasa z chrupiącym kotlecikiem. Już teraz wiem, że częściej będzie gościł w mojej kuchni) Bitki schabowe z ananasem    Składniki na 2 osoby: 4 bitki wieprzowe od schabu bez kości 8  plasterków świeżego ananasa, grubości 1 cm 1 łyżka ziół: pietruszka, rozmaryn, szałwia 1/3 szklanki białego wina ( u mnie Semi Dry White Spain Celebro) 1 łyżka octu balsamicznego

Mia Cucina Sofieta
Smoothie jagodowo-truskawkowe 242

"Latem powinniśmy pamiętać o uzupełnianiu płynów. Ale, Drodzy, ile można pić wody?! Dziś mam dla Was propozycję łączenia smaków. Dopóki macie możliwość, korzystajcie ze świeżych owoców

Słodkie Przyjemności
Lody z pieczonym rabarbarem 170

trzydzieści stopni i wytrzymać nie idzie. Że nie ma czym oddychać, słońce świeci jak szalone, i w ogóle Hiszpania wysiada w przedbiegach.  My mieliśmy jeden ( jeden! ) ładny dzień. Bez szaleństw, prawie dwadzieścia pięć stopni. I to tylko do godziny siedemnastej trzydzieści, potem zaczęło się chmurzyć, żeby na wieczór znów zalać nas deszczem.  Dziwicie się, że zaczynam mieć wiosenną(...)końcu kwiaty przekwitną, i znów obejdę się smakiem...). W dodatku sama już nie wiem, co z tym robić, i jak walczyć z ogólnym zniechęceniem. Heh... Mimo wszystko, kręcę lody (w zasadzie teraz mam przerwę, bo mój mikro zamrażalnik pęka w szwach), bo jak wiadomo, nic lepiej nastroju latem nie poprawi (zimą królują ciasta czekoladowe, ale o tym chyba

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruchość i pestki. 196

maślanym uroku kruszonki.  Dla mnie kruchość oznacza chrupanie i gdybym miała teraz napisać moją najprostszą definicję czegoś kruchego, podałabym taki wzór: CUKIER + WODA = KARMEL Uwielbiam karmel. Po bezach, to druga rzecz w kuchni, do której mam absolutną słabość. Dam się w ciemno namówić na każdy przepis, jeśli tylko usłyszę lub przeczytam  magiczne słowo karmel .  Powodem jest(...)creme brulee ? To jedna z moich ulubionych scen filmowych (jestem pewna, że nie tylko moja:). Karmel przemawia do mnie wyglądem, dźwiękiem i oczywiście smakiem. Po niebiańskim doświadczeniu z lodami karmelowymi (klik) zakochałam się w połączeniu karmelu z solą morską. To zaskakujące, ale uzależniające doznanie. Równie silne jak sięganie po kolejne pestki. Pewnie jak wiele z Was, uwielbiam chrupać

KUCHARNIA
Tarta z karmelem malinowym 227

Choć rzadko łączy się te dwa pyszne składniki – razem smakują świetnie. Nie jest to jednak przepis dla początkujących – mimo, że składniki są bardzo proste, to przygotowanie tarty bez termometru wymaga nieco zdolności kulinarnych. Składniki trzeba połączyć w odpowiednim czasie, aby stworzyły karmel malinowy. Jednak jest on zdecydowanie wart uwagi! Tarta jest dość niska – ale taki jest(...)karmelu intensywnie mieszając drewnianą łyżką lub trzepaczką. Gotujemy jeszcze chwilę (aż osiągną 110°C i będą intensywnie wrzeć), a następnie szybko chłodzimy masę stawiając patelnię (lub rondelek) na kostkach lodu. Gdy karmel zacznie stygnąć i zastygać wlewamy go na ostudzony spód, dekorujemy malinami i schładzamy w lodówce. Uwaga! Gdy nie używamy termometru, nie wszystko może pójść po naszej myśli. Jednak

Poezja smaku
Pomysł na deser 168

razem nie przepis, a pomysł :-) Bo trudno nazwać coś przepisem skoro można ten deser zrobić na kilkanaście różnych sposobów. Ja chciałam zaproponować wykorzystanie foremek do lodów i czekoladek. Można w nich przygotować różne kształty galaretek w przeróżnych kolorach. W moim przypadku jest to jedynie zielony i czerwony, ale to też między innymi dlatego, że deser robiłam tylko do czterech(...)śmietany 30% 1 torebka cukru waniliowego 2 opakowania śmietan-fix łyżeczka cukru Galaretkę najlepiej zrobić już dzień wcześniej. Będziemy mieli wtedy pewność, że dobrze stężeje i bez problemu wyciągniemy ją z foremek. Do zrobienia galaretek należy wykorzystać znacznie mniej wody niż pisze na opakowaniu (u mnie pisało 500 ml, a dałam 300 ml). Gotową galaretkę wlać do foremek, trochę nalać

Passions hobbies life
357. 167

wszystko co kocham w obozie. Cudowna pogoda, plaża.A przede wszystkim ludzie którzy ten obóz tworzyli. Zjadłam najlepszą pizzę na świecie i zajadałam się chyba jeszcze lepszymi lodami. Cieszyłam się. I wygłupiałam nie patrząc na nic. ( w ten sposób pozbawiłam się możliwości biegania przez kolejne najbliższe dwa tygodnie rozwalając sobie kolano(...)słów więcej o ostatnich dwóch tygodniach. Jak na razie muszę ochłonąć i wrócić do rzeczywistości.Rozpakować się i uporządkować masę zdjęć.  A na śniadanie potrzebowałam czegoś prostego, bez stania i czekania, przede wszystkim z dodatkiem ukochanych borówek. Stęskniłam się za warzywami, bo w każdym hotelu w którym byłam(były ich aż 3) jakoś ich chyba nie lubili

More food, love and dreams
Cytrynowy placek Aryi - Gra o Tron 230

Placki były jeszcze ciepłe. Czuła napływającą do ust ślinę, ale nie miała nawet jednego miedziaka, a co tu mówić trzech. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 745 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Screen z filmu "Gra o Tron". Screen z filmu "Gra o Tron". SKŁADNIKI 125 g masła 4 jajka 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta(...)Masło włożyć do garnuszka i roztopić na małym ogniu mieszając. Zostawić do ostudzenia. Cytryny dobrze umyć, przekroić na pół, wycisnąć sok, następnie zetrzeć na tarce skórkę (tylko żółtą część, bez białego miąższu).  Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i miksować stopniowo

Passions hobbies life
Rustykalna tarta z jabłkami 200

jabłka sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru szczypta cynamonu łyżka stopionego masła Wykonanie: Ciasto zagniatamy podobnie jak w przepisie na tartę Tatin , czyli wszystkie składniki energicznie zagniatamy bez zbędnego wyrabiania, zawijamy w folię i na godzinę odstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, cynamon i stopione masło(...)pergamin. Układamy na nim jabłka, a pozostałe brzegi zawijamy na owoce. Pieczemy w 150 stopniach przez ok 30 minut. Po wyjęciu można od razu jeść na ciepło z lodami, lub po ostygnięciu. Smacznego

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania