też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia. v Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety!) v Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna woda(...)obfity obiad równa się ospałości w pracy!! Godzina 16,00-17.00, podwieczorek jest albo i go nie ma, zależy od czasu jakim dysponuję i wskaźnika głodu). Chętnie zjem gałkę lodów, kiść winogron czy jogurt, a w zimne dni gorącą herbatę i ciasteczka. Godzina 19.30-20.00 pora na kolację. Pewnie byłoby dla mnie lepiej kolacji w ogóle nie jadać
Mia Cucina Sofietablisko nas jest natura i że jesteśmy wstanie ją wykorzystać. Niestety mieszkając w dużym mieście trudno znaleźć pokrzywę rosnącą dziko z dala od dróg, a co za tym idzie bez spalin. I tutaj pomocną dłoń ofiarują nam producenci ziołowych herbatek, które mają formę sypaną, bądź można je znaleźć już w gotowych torebkach tzw. easy to go. Za pomocą tych herbatek(...)miąższu/korzenia ani pianki. 4. Zmieszać napar z pokrzywy oraz mięty z sokami bardzo dokładnie i przelać do pucharków bądź szklanek. 5. W gorące dni można podawać z kostkami lodu Smacznego :) Zobacz także: Przepis bierze udział w akcji
KreatywnePinyinny dobry. Nie uczą jak czytać etykiety, jak wybierać te najlepsze i najbardziej odżywcze pokarmy, jak dbać o ciągłe dostarczanie organizmowi najlepszego paliwa. Wyrobienie zdrowych nawyków to podstawa, bez tego daleko nie zajedziemy. Nie są dostosowane do indywidualnych potrzeb organizmu. Zazwyczaj jest to uniwersalna rozpiska, która nie bierze pod uwagę wieku, płci, stanu zdrowia, aktywności fizycznej czy trybu życia(...)całkowicie wykluczamy słodycze, fast-foody, zupki chińskie, alkohol itp. jemy niewiele, bardzo szybko mamy dość, chodzimy głodni, poddenerwowani i sfrustrowani. mamy dosyć tego całego odchudzania, marzymy o lodach i hamburgerach no i w końcu pękamy, rzucamy się na zakazane produkty przez chwilę przeżywamy euforię, ale szybko pojawia się uczucie winy czujemy się ociężali, więc znów startujemy
Powiedz dietom niestroje, która z rysującym się na twarzy uśmiechem i bezinteresowną pomocą stawia kropkę nad i w galińskich murach. Architektura i otoczenie tworzą pozytywną aurę, po której można by spacerować bez końca. Dziś wszystko wygląda tak, jakby było tu już od pokoleń... W Galinach znalazłam się z okazji wydarzenia #BlogiWeekend, który w zamyśle miał być "błogim weekendem" i dokładnie taki(...)autopsji bufetowych śniadań :) Na obiad rosół z domowym makaronem, gulasz z ziemniaczkami i surówkami, a na deser ciepłe czekoladowe ciacho, z płynącym środkiem i kontrastującą gałką zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko sałatkę ze szpinaku z pestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto
Sajkofanka smakuwpływem ciśnienia rozpada się i przytyka zawór ciśnieniowy). Smakuje on fantastycznie i z łatwością znajdzie zastosowanie do rozmaitych deserów. Sprawdzi się świetnie jako polewa na ciasto, do lodów, gofrów, placków, naleśników, do sera lub na masę serową do ciasta, Po dodaniu żelatyny powstanie z niego galaretka lub warstwa do przełożenia ciasta (tak jest w moim przepisie(...)czekolady 76% lub innej 150 ml zimnej wody Przygotowanie maliny wrzuć do garnka, dodaj cukier i chwilę podsmażaj do wydzielenia się soku dolej wodę, dodaj chili i gotuj chwilę bez przykrycia - do połączenia się składników powstały sos zmiksuj w blenderze, następnie przetrzyj przez sitko i ponownie wlej do garnka dodaj czekoladę i mieszaj do chwili jej rozpuszczenia się
Szybko SzybkowarMusiałam się teraz przekonać czy w ciągu 5 minut można zrobić "najlepszy mus czekoladowy na świecie" , i to w dodatku taki, który powstaje wyłącznie z czekolady i .... wody. Tak - bez jajek, masła, śmietany! To chyba oczywiste, że taki mus trzeba spróbować - na mus! Przepis, znany też pod nazwą Chocolate Chantilly , jest wynikiem jednego z wielu eksperymentów kulinarnych przeprowadzonych przez Hervé(...)dodatek cukru jest zbyteczny) 240 ml wody opcjonalnie 2-4 łyżki cukru (nie dodałam) Przygotować dwie miski. Jedną napełnić bardzo zimną wodą i włożyć do niej kostki lodu. Do drugiej miski przełożyć połamane kawałki czekolady (użyłam gorzkiej i mlecznej w proporcji 3:1) oraz wlać wodę. Umieścić w kąpieli wodnej i trzymając na średnim ogniu mieszać
KUCHARNIATo już moja druga tarta (po tarcie z pieczonym jogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze
Smaczne ZdroweWreszcie ziściłam swoje marzenie i przygotowałam domowe czekoladki. W ostatnim numerze „Ale pychoty” dołączone były do niej foremki, które świetnie się nadały do ich domowej
Fabryka pomysłówCzęsto wydaje mi się, że lepiej już być nie może. Spijam creme de la creme . Ale nie brakuje chwil, gdy wiem, że to co przeżywam jest zupełnie nieudane, mdłe, bez polotu, smaku i wyrazu. Od dawna z rozżaleniem patrzę, jak życie wokół coraz bardziej przypomina wielki supermarket. Zatłoczony, pełen osób gotowych kupić wszystko, byle cena i opakowanie były atrakcyjne(...)wonna, aromatyczna i tak pięknie rubinowa zawładnęła naszymi zmysłami i nie mogę przestać o niej myśleć. W głowie rodzą się kolejne pomysły jak i z czym ją połączyć - lody, sorbety, serniki, ciasta.... Ale najpierw jest apetyt na samą galaretkę wyjadaną łyżeczką lub nakładaną na pyszne chrupiące scones. Śniadanie w płatkach róży ... Zamknijcie oczy, weźcie głęboki oddech, czujecie
KUCHARNIAJa tutaj ciągle na jesień narzekam, a tak naprawdę kilka ostatnich dni zaskoczyło nas śliczną pogodą. Na porannym spacerze z Ptysią musiałam zdjąć bluzę, tak było
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorganizmu:Masło jest głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ kwasy te znajdują się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych.Tłuszcze te znajdują się również w smalcu, serach, śmietanie, jogurtach, mleku, lodach i tłustych mięsach.W nasycone kwasy tłuszczowe bogate sa również oleje roślinne takie jak olej kokosowy czy palmowy.Jednak większość olejów roślinnych jest bogata w jedno i wielonienasycone kwasy(...)grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny, - do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie olejów roślinnych, - do przygotowywania domowych wypieków używaj margaryny miękkiej lub oleju zamiast margaryny twardej. Pozdrawiam
NaKońcuJęzykaspanie, postanowiłam przeznaczyć je na napisanie zaległego posta. Wyśpię się po śmierci , czy jakoś tak... Do rzeczy więc: na praktyki wybrałam niedużą piekarnię po drugiej stronie ulicy. Przyznam się bez bicia, że elementem decydującym była lokalizacja - nie wiedziałam, na którą będę miała chodzić, a nie uśmiechała mi się godzinna podróż w okolicach drugiej nad ranem... Na szczęście okazało się(...)niej słodkie, orzechowe ciasto z pyszną masą jabłkową z nutą mandarynki (można użyć soku z pomarańczy). Całość wyszła słodziutka i obłędnie pyszna, szczególnie podawana na ciepło z gałką ulubionych lodów. To taki idealny comfort food, gdy pogoda robi nas w balona , obiecując wiosnę, a za chwilę sypiąc gradem; gdy ciągle chce się spać, a tyle jest do zrobienia; albo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWszystkie gatunki szpinaku są spożywane w różnych krajach, lecz tylko szpinak warzywny jest szeroko rozpowszechniony w uprawie i spożywany jako warzywo. Historia: Szpinak znany był już
Kulinarne Przebojerukoli i orzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień i błękit Cannelloni z brokułami i mozzarellą - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliDietetyczna lasagna z cukinią i beszamelem na maślance bez masła - Paulina Gruszecka z bloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese - Mikołaj Kaczmarek z bloga ItalianizzatoLasagne ze szpinakiem, mozarellą i pomidorami - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Lasagne(...)bloga Codzienne Gotowanie Fichi al forno con Vin Santo - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Lody tiramisu - Ola z bloga Poznaj smaki świata Niebiańska panna cotta z sosem malinowym - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i OliwaSycylijskie cannoli z ricottą - przepis z bloga Moje wypieki
Chilli Czosnek i Oliwasoli może nie smakować. Z drugiej strony taki chleb dobrze komponuje się z lokalnymi serami, wędlinami i innymi aromatycznymi dodatkami, stanowi też doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini. Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro, albo sałatkę panzanellę. Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną(...)gelato, ale czy wiedzieliście, że w miasteczko San Gimignano możecie skosztować najlepszych lodów na świecie? Lodziarni na pewno nie przeoczycie, bo wiecznie przed jej drzwiami ustawia się bardzo długa kolejka. Zresztą stosowany szyld podpowie Wam, że to właśnie tutaj. Co mogę powiedzieć, lody były bardzo dobre, dostępne w przedziwnych smakach, ale czy najlepsze na świecie? Sami
Chilli Czosnek i Oliwa