lody z bezami - 500 przepisów (strona:23/34)

Dlaczego weganizm cz. 3 + HUMMUS 203

potem podejdzie do niej w sposób naukowy i zobaczy, co i jak. Od tamtej pory nie wziął do ust żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego, żadnych jajek, żadnego sera, a nawet lodów, nie za wiele też cukru i białej mąki. Przestał zabierać ze sobą snickersy i batony energetyzujące na długie trasy, a przytwierdzaną do paska torebkę wypełniał ryżowymi burritos, chlebkami pita(...)budować z nich masę mięśniową.   Scott, podobnie jak biegacz z plemienia Tarahumara, gotów jest w dowolnej chwili wyruszyć na dowolnej długości trasę." "Wszystkie produkty, które jadają Tarahumara, dostaniesz bez większego problemu - powiedział Tony. - To przeważnie FASOLA PINTO, kabaczki, papryczki chilli, dziko rosnące zioła, pinole i mnóstwo CHIA." Christopher McDougall "Urodzeni biegacze" (a wspomniany Scott Jurek to super ultramaratończyk weganin

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb piwny 204

foremkach jest już ładnie wyrośnięte spryskujemy wodą posypujemy mąką (posypałam razową ) i nacinamy ciasto wedle naszego uznania (zapobiegnie to popękaniu chleba )- przed włożeniem chleba do piekarnika wrzucam dwie kostki lodu, aby piekarnik był dobrze naparowany (ważne jest to w początkowej fazie pieczenia)- pieczemy przez pierwsze 15 minut  na 235 stopniach następnie obniżamy temperaturę i pieczemy kolejne 25-30 minut(...)lnianych workach gdy dobrze odparują i wystygną, chleb po trzech dniach równie pyszny jak pierwszego dnia a smak ma nawet głębszy. I to jest cudowne w chlebach na zakwasach bez chemii różnych innych świństw.Zachęcam do pieczenia chleba w domu Smacznego

Basia w kuchni
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 241

opakowaniu widniał napis- DUŻO RYBY MAŁO LODU. Abramczyk. Uśmiechnęłam  się pod nosem i..przyznam się szczerze, że ja te filety wzięłam tylko dlatego, że miały nie mieć tego lodu właśnie, zachęciły mnie również inne napisy , że filety nie zawerają żadnych E-.....w ogóle to opakowanie było jasne jak słońce,klarownie opisane, zero tajemnic, wszystko się miło czytało... Zapragnęłam natychmiast(...)rybę..i poleciałam, daleko, daleko... Pomogła mi w tym brytfanna Florina, do zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy i mogłam ją śmiało zostawić bez opieki nawet na kilka godzin, bez obaw, że coś się tam będzie działo... Toscana -to żadna tajemnica , można o niej śmiało poczytać   BRYTFANNA TOSCANA-TUTAJ Ale do dzieła

Z Kuchni Do Kuchni
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 194

karmel-czekolada to coraz popularniejsze trio - świetnie dobrane i wróżę mu karierę, bo leciutko słony, chrupiący boczek otulony karmelem i chrupiącą skorupką pysznej czekolady jest czymś, co mogłabym jeść bez końca.  Słyszałam głosy, że wino i czekolada nie pasują do siebie. Zawsze mnie to dziwiło, bo uwielbiam zagryzać czerwone wino kosteczką czekolady. Z tym większą radością przeczytałam post mojej(...)niecała łyżeczka grubo mielonego różowego pieprzu Potrzebne Wam też będą specjalne foremki do czekoladek. Ja część pralinek robiłam w specjalnie do tego przeznaczonej foremce, pozostałe w silikonowych foremkach do lodu - i to właśnie im zawdzięczam tą zamszową fakturę. Zaczynamy od temperowania czekolady i przygotowania korpusów - odsyłam wszystkich zainteresowanych po dokładne instrukcje do Lo albo do Viri . W czasie, gdy korpusy

KUCHARNIA
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 205

Okazało się, że gofry wychodzą idealne - chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, trochę słodkie, ale nie za bardzo - świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami. Faworytem C. są takie z lodami, mi smakowały z bitą śmietaną i ciepłym sosem malinowym. Prawdziwą furorę jednak zrobiły te z karmelizowany figami - obłędnie pyszne i rozpustne. Figi w lepkim sosie karmelowym same(...)śmietany kremówki Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie porcje do rozgrzanej gofrownicy, piec 2-3 minuty. Odkładać na kratkę do lekkiego przestudzenia. Na patelni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 148

lekki, delikatny, jakby nieświadomy swojego piękna. Tylko w słońcu, tylko na chwilę, tylko tam, gdzie przejrzałe śliwki nakarmią artystów ostatnimi kroplami słodkiego nektaru.  Zastygam z zachwytu. Siedzę bez ruchu. Staję się częścią sceny, na której zaczynają się pojawiać najbardziej nieśmiali wykonawcy. Dzięcioł - elegancki, jak na artystę przystało, we fraku i czarnym tupeciku stuka tak, że milkną nawet świerszcze. Rzeźbi(...)Chcę zatrzymać ich smak inaczej niż zwykle. Nie w winie, ani w soku, nie w rozmarynowej galaretce i rozrywanej jeszcze na ciepło schiacciate con l'uva , ale w lodach. Concord grapes ice cream z obowiązkową nutą rozmarynu - lody, których kolor już na zawsze wpiszę się we wrześniową paletę. Lody, których smak długo

KUCHARNIA
Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru 257

ziemniaków Ja zużyłam do 5 ziemniaków połowę jego ilości. Składniki  440 dag filetu z indyka, opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki 110 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) 1 duża garść świeżej kolendry (łodygi + liście) lub inne zioło (np. estragon, pietruszka, bazylia, rozmaryn), posiekaj 2 duże szczypty soli morskiej drobno mielonej 4 - 5 szczypt białego pieprzu świeżo(...)bawełniany spożywczy (do obwiązywania ziemniaków) 350 ml zimnej wody do gotowania Przygotowanie ułóż każdy ziemniak poziomo i zetnij wierzchołek z odrobiną miąższu, jak na zdjęciach poniżej gałkownicą do lodów lub łyżką do melona (mają ostre krawędzie i znacznie lepiej wycina się nimi miąższ jak łyżką) wydrąż każdy ziemniak, usuwając około połowę miąższu tak przygotowane

Szybko Szybkowar
Pieczone jabłko, po prostu 168

We wtorek miałam chandrę. Piekłam drożdżówki, z piekarnika pachniało tak cudnie, a ja czułam, że potrzebuję jakiegoś pocieszacza. Mój wzrok padł na miskę pełną jabłek i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Figi, ach te figi... 179

Figi! Nareszcie. C. figi uwielbia. Ja jestem w stosunku do nich dość neutralna - chyba jeszcze nie znalazłam ideału - dania, w którym naprawdę by mnie oczarowały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sushi z wędzonym łososiem 155

się bałam, bo zawsze sushi dla mnie było równoznaczne z surową rybą. Jednak na miejscu, okazało się, że sushi jest całkiem pyszne, zresztą to samo można powiedzieć o japońskich lodach mochi, które kształtem przypominają malutkie krążki sera. Japońska kuchnia na dobre zagościła w moim domu, ostatnio nawet zaczęłam produkować swoje własne sake- wino ryżowe. Tymczasem polecam sushi, które(...)pozostawiamy do ostygnięcia.  Na bambusowej macie kładziemy listek alg. Na nim rozkładamy niezbyt grubą warstwę ryżu, przy czym należy pamiętać, aby brzeg alg, na którym zakończymy zawijanie, pozostawić bez ryżu, co ułatwi sklejenie alg. Jako, że mam bzika na punkcie ziół, posypałam ryż ziołami prowansalskimi, co nie jest oczywiście konieczne, a ziołomaniakom polecam kupić łososia przyprawionego ziołami. Ogórek

Smakowy Raj
Racuchy z kwiatami czarnego bzu 143

Przepiekny krzak czarnego bzu o ociemnobordowych lisciach i  rozowych kwiatach gosci w moim ogrodzie kilka ladnych lat.Jednak dopiero w tym roku obsypal sie niezliczona iloscia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z porzeczkami 169

cukru pudru1 jajko2 żółtka2 łyżki śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na nadzienie :2 budynie śmietankowe lub waniliowe ok. 3 szklanek mleka6 łyżek cukru2 szklanki porzeczki (u mnie czarna)Beza :3 białka 5-6 łyżek cukru (można dać mniej, bo moje ciasto było jak dla mnie troszeczkę za słodkie)5 łyżek wiórków kokosowychPrzygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć(...)więc położyłam małe kawałki na pianie z białek. Piec w 180st. C, 20 -25 min. Wszystko zależy od piekarnika, więc należy sprawdzać co jakiś czas.Ja je podałam z lodami jak było jeszcze ciepłe ;)Smacznego

charlotte gotuje
Ciasto ze śliwkami...? Bez śliwek. Z jabłkami 251

Dziewczyny postanowiły upiec ciasto ze śliwkami i czekoladą. Kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Kawałki soczystych owoców zanurzone w mięciutkim, aromatycznym cieście, do

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Faszerowane Kieszonki 247

Składniki: na 6 porcji 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 1 op świeżej rukoli 1 op sera feta 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego pieprz słodka

Luźna Kuchnia
Na ochłodę: sorbet z rabarbaru. Z imbirem 214

W końcu, po szalonym i wypełnionym po brzegi tygodniu, nastał dzień wolny. Można więc było odkurzyć, posprzątać łazienkę... Tak, tak, nie ma lekko. Szczególnie, że do

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania