Tradycyjny wiedenski strudel,popularny zwlaszcza w Austrii,a uwielbiany przez Niemcow.Najlepiej smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami,choc nam smakuje najbardziej bez zadnych dodatkow.Zamiast pieczenia pierniczkow,za ktorymi nie przepadamy ,upieklam strudel.Przepis wypatrzylam juz dawno temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze spelnilam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ponownie włożyć do zamrażalnika na godzinę, następnie wyjąć zmiksować, i jeszcze raz zamrozić ponownie zmiksować, zamrozić, i po 2-3 godzinach lody są gotowe * Lody te można również przygotować bez powtarzania zamrażania i miksowania- wtedy są odrobinę twardsze, ale na smaku nic nie tracą rrarossa@gmail.com
RAROSSAoferujacymi nam tyle dobroczynnych wlasciwosci. Jak przygotowac mrozona cytryne?Cala umyta cytryne wloz do zamrazarki.Kiedy jest juz zamrozona,wez tarke i zetrzyj ja,bez obierania i posyp starta masa swoje jedzenie:salatke,lody,zupe ,dip,sos itd.itd....Jedzenie zyska cudowny smak,ktorego nie znasz i kto wie moze nie tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!garść listków jarmużu 4-5 kostek lodu'; document.write(" "); Gruszki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy je na mniejsze części. Wkładamy do blendera kielichowego wraz z kostkami lodu i umytym jarmużem (same listki, bez grubych łodyg). Zalewamy sokiem jabłkowym (ja użyłam tłoczonego z dużego kartonu z kranikiem). Miksujemy na gładki koktajl. Od razu podajemy w wysokich szklankach lub przechowujemy
Poezja smakuwkrótce nastąpi, a mianowicie szykuję dla Was kulinarną fotorelację z jarmarku dominikańskiego, regionalnych smaków oraz ciekawostkę dotyczącą przepysznych lodów azotowych! Tymczasem zapraszam Was na lody w wersji light. Można je jeść bez opamiętania, gdyż zawierają jedynie jogurt i owoce. Jeżeli chcecie to możecie je osłodzić miodem, wtedy zawsze jest zdrowiej. Zrobiłam ich dwie wersje smakowe, gdyż przy
Fabryka pomysłówtroszkę więcej zostało jej na środku formy.Wstaw do nagrzanego do 160-165 stopni piekarnika, ALEpod nasz jeszcze nie upieczony sernik wstaw poziom niżej dużą formę na ciasto (taką bez otwieranego spodu) do której nalej zwykłej wody (do 3/4 wysokości formy). To sprawi, że sernik będzie bardziej aksamitny po upieczeniu i nie powinien popękać z wierzchu. Piecz około godziny(...)czekać aż wystygnie. Polecam później włożyć upieczony sernik do lodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej. Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków.Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem.Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady
Eat Shrimpsminutę, aż uzyskamy koktajl. Otrzymamy dwie porcje zielonego smoothie. Ja swoje podałam z superowocami – jagodami goji. Jeśli nie mamy blendera kielichowego, koktajl można też bez problemu przyrządzić blenderem ręcznym, miksując wszystkie składniki (lód musimy w tym przypadku zastąpić lodowatą wodą). Post Zielone smoothie ze szpinakiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuryż”. Ryż miesza się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe i musztardowe i jestem ciekawa co jeszcze zaproponują, bo te dwie kompozycje wybitnie przypadły moim kubkom smakowym. Ma również wrócić do łaski smak gorzki
ladykitchenW ostatnich dniach zostałam wyróżniona nominacją w Liebster Blog Award przez Kulinarny Lans - dziękuję:) Zasady tej blogowej zabawy są następujące:,,Nominacja do
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaupieczony spód wyłożyć masę rabarbarową a na wierzch ubite białka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25 minut aż beza zrobi się złoto-brązowa. Podawać na ciepło lub na zimno, opcjonalnie z lodami lub śmietaną.Smacznego Źródło: Best-ever pastry cookbook, C.AtkinsonPost Tarta z rabarbarem i bezą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmówi. Jeszcze mniej znana nazwa, to męczennica jadalna lub passiflora, czy granadilla purpurowa. Owoce marakui zjada się na surowo wraz z pestkami lub bez nich. Są też wykorzystywane do produkcji jogurtów, soków, lodów. Mają kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o smaku słodko-kwaśnym i bardzo przyjemny zapach. Dlatego właśnie postanowiłam wykorzystać je do mojego sernika. Składniki na spód: - 130g(...)herbatników- 70g masła Składniki na masę: (powinny mieć temperaturę pokojową)- 400g jogurtu greckiego- 500g serka mascarpone- 200g creme fraiche (30%)- szklanka drobnego cukru- 5 jaj- 2 budynie waniliowe bez cukru- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii- szczypta soli waniliowej Dodatkowo: - 3 owoce marakui (passion fruit)- 1/2 galaretki cytrynowej- 125 ml wrzątku do galaretki Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej
mojewypiekiinietylkoswoim składzie ma przeciery odtworzone z zagęszczonych przecierów pomidorów. Smak i zapach jest bardzo aromatyczny. Wygląd i konsystencja zachęcające. .Sok 100% Pomidor Tabasco Fortuna bez dodatku cukru. W składzie ma koncentrat i przecier z pomidorów (100 %), wodę, sól, kwas cytrynowy, paprykę czerwoną ostrą oraz naturalny aromat Tabasco. Ten ostry smak bardzo mi odpowiadał.Pojemność wszystkich soków ( butelek(...)użyciu shakera : do shakera wlać sok z pomidorów, wódkę, sok z cytryny, tabasco (ja użyłam soku 100 % Pomidor Tabasco ), szczyptę soli i pieprzu, lód. Wszystko wymieszać i wlać przez sitko do szklanek. Bez użycia shakera : do szklanek wlać wyżej wymienione składniki i dobrze wymieszać, Smacznego ! Keczup Pomidor Malinowy -Kotlin ma swoim składzie
Proste PotrawyAura jest dla Ciebie gadżetem obowiązkowym. Wystarczy umieścić owoce, warzywa lub zioła w pojemniku, nacisnąć przycisk i ... gotowe. Urządzenie ma innowacyjne ostrze przypominające kształtem ósemkę, bez spiczastych zakończeń. Nadaje się ono do kruszenia lodu - bardzo przydatna funkcja, gdy chcemy przygotować smoothie lub slush. Podstawa spełnia także funkcję pokrywy. Oznacza to, że gotowy dip można przechowywać w lodówce
Bon Appetit MałgorzatySzybkie kruche ciasto, owoce, które mamy pod ręką i minimum brudzenia naczyń. Galette to ciasto, które robimy bez formy. Można je podawać z bitą śmietaną, lodami lub kremem z mascarpone. Co kto lubi. W taki sam sposób możemy robić ciasto na słono, z ulubionymi dodatkami. Łatwy i szybki sposób na deser.Składniki:ciasto1 szklanka mąki krupczatki1 łyżka cukruszypta
W kuchni wieczorem"Pogoda jaka jest, każdy widzi. Jeżeli macie dziś wolniejszy dzień mam propozycję. Zamiast chodzić po kawiarniach, przygotuje sobie pyszny deser w domu. Na przykład taki deser
Słodkie Przyjemności"Jeden z moich ulubionych lodowych deserów. Bardzo smaczny, nie za słodki i lekki. Do tego jakby nie patrzeć bardzo sezonowy, choć jego przygotowanie nie
Słodkie Przyjemności