śmietanie. Nie doprowadzaj masy ponownie do wrzenia. Zdejmij masę z ognia i odstaw na 20-30 minut, co kilka minut przemieszaj. Po tym czasie do jeszcze ciepłej masy wlej wódkę i energicznie mieszaj łyżką aż składniki się połączą. Przelej likier do wyparzonej butelki i przechowuj w lodówce. Od czasu do czasu wstrząśnij butelką. Na zdrowie
Ze smakiem i z pasjąrozrzedziła masę i sprawiła, że jest ona niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach. Całość produkcji (wraz ze zmywaniem) zajęła mi 15 minut. Polecam! Składniki (tortownica o śr. 26 cm) 200 ml mocnej kawy 50 ml likieru amaretto łyżka cukru trzcinowego 500 g mascarpone 250 ml schłodzonej śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru opakowanie podłużnych biszkoptów opakowanie okrągłych biszkoptów gorzkie
Słodkie inspiracjeczasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna. Dodaj wtedy jeszcze trochę wody. Jeżeli będą grudki
Apetyt na Zieloneforemki wysmarowanej tłuszczem. Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie babkę (podrośniętą) wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach (na średniej półce). Ostudzoną wyjąć z formy. Przygotować polewę lub likier. Lukier. Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w gorącym mleku i rozsmarować na ostudzonym cieście. Polewa. W rondelku wymieszać wszystkie produkty
Di gotujeczasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna. Dodaj wtedy jeszcze trochę wody. Jeżeli będą grudki
Apetyt na Zielonekakao - do posypania. Te składniki można zastąpić innymi na: biszkopty okrągłe na podłużne, kawa rozpuszczalna na espresso. Przygotowanie: Zaparzyć kawę, ostudzić. Dodać likier amaretto. Zółtka utrzeć z cukrem - ja użyłam miksera, najwyższe obroty. Miksować dobrych kilka minut. Osobno utrzeć na najmniejszych obrotach ser mascarpone. Dodawać łyżka po łyżce utarte żółtka. Przygotować miseczki na deser (lub też jedną większą). Biszkopty
W kuchni u Monikimąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać wymieszać z drożdżami. Dodać jaja, mleko, likier. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do zagniatania ciasta przez ok. 5 minut. Jeżeli ciasto będzie bardzo klejące podsypać 1-2 łyżkami mąki. Dodać masło z solą, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę
Pełny talerzkawy z ekspresu lub z 3 łyżeczek rozpuszczalnej50 ml likieru kawowegołyżka kakaoPrzygotowanie:Przygotowujemy kawę, którą studzimy do temperatury pokojowej. Wlewamy do niej likier i mieszamy. Żółtka wraz z cukrem umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy 5 minut. Dodajemy mascarpone i ponownie chwilę miksujemy, aż powstanie jednolita masa.Biszkopty moczymy w mieszance kawowo-likierowej (ok. 2 sekundy) i umieszczamy po jednym
Zakręcony Widelecformy na tartę, nakłuć widelcem. Przykryć papierem i piec ok. 10min w temp. 180st, zdjąć papier i piec jeszcze ok. 10-15minut. Ostudzić.Nadzienie:250g serka mascarpone, 330ml śmietanki 30%, 100g białej czekolady, 3 łyżki likieru jajecznego,2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki dżemu z borówek lub jagód, 400g świeżych jagód, 4 małe bezy. Czekoladę połamać na kawałki, stopić
Z miłości do słodkościproste do przygotowania, więc proces można powtórzyć. Polecam! Składniki: 300 g rodzynek kilka łyżek likieru amaretto (lub więcej - likier ma pokryć rodzynki, ja dolewałam "na oko") 70 g czekolady deserowej (lub mlecznej - jak kto woli) Przygotowanie: Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach odsączyć i osuszyć, np. na ręczniku papierowym lub pozostawiając na ok. 20 min. na sitku. Jeśli macie rodzynki
Domowa Cookierenka Agicytryny 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: około 120-150g podłużnych biszkoptów około 350ml śmietanki kremówki 30% + 1 fix do śmietany 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżka likieru Krupnik Advokat Premium Do dekoracji: około 200-250g marcepanu + zielony barwnik spożywczy oraz złoty, srebrny, żółty 1 łyżeczka spirytusu srebrne i złote palemki (koktajlowe) pierniczki gwiazdki (jak je zrobić patrz FILM(...)Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać połowę likieru advokat, wymieszać. 10. Do rozpuszczonej żelatyny wlać pozostały advokat i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę stopniowo wlewać do śmietanowej masy, cały czas mieszając ręcznym mikserem. Gdyby krem zrobił się bardziej płynny, proszę go odstawić na około 5-10 minut, aby troszkę stężał. 11. Około 5-6 łyżek kremu wyłożyć
Mała CukierenkaKrem advocatowy: 300ml likieru advocatowego 600ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny 1/2 wrzątku 80g cukru pudru Poncz: 1/3 wrzątku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 40ml likieru amaretto Żelka advocatowa: 250ml likieru advocatowego 2 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wody Dodatkowo: 280g podłużnych biszkoptów bezy do dekoracji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka(...)formy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut z drugą częścią postąpić tak samo. Następnie pozostawić biszkopty do wystudzenia. 2. Poncz: Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto. 3. Krem advocatowy: W połowie ilości wody namoczyć żelatynę aby napęczniała, następnie dodać resztę wody i podgrzać
Szalona Kuchnia EwelinyPrzygotowanie: Ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25-30 minut. Gotowe ostudzić. Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem. Do gorącego mleka dodać wiórki kokosowe, likier oraz rozrobiony budyń. Gotować na małym ogniu mieszając. Na koniec dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki i mieszać
W poszukiwaniu inspiracjiskładniki. Następnie mokre składniki mieszamy z suchymi. Ciastem napełniamy papilotki do wysokości 3/4 i pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu studzimy. Odcinamy czubek i nasączamy zaparzoną kawą. Krem: Ubijamy kremówkę, dodajemy serek i cukier, a na końcu likier. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim muffinki. Wierzch posypujemy kakao
słodki bratekmiękkiego masła 1,75 szkalnki cukru pudru 100g serka mascarpone 1/4 szklanki likieru lub syropu amaretto Wykonanie ciasta: Formę na babkę lub formę z kominkiem o średnicy 26cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (potrwa to kilka minut). Dodawać jajka (po każdym miksując przez chwilę). Dodać ekstrakt z wanilii. W małej(...)wymieszać ją z kawą, kakao i likierem kawowym. Do blaszki wylać połowę białej masy, na niej delikatnie rozsmarować ciemną masę a na ciemną rozlać resztę białej (najwygodniej robić to za pomocą łyżki). Piec ok. godzinę w temperaturze 165 stopni (do tzw. suchego patyczka). Ciasto po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut, a następnie wystudzić je na kratce
Mania Wypiekania