likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:14/101)

Wiosennie: ciasto z morelami 155

rulon, przekroić wzdłuż na pół. Zapleść wałeczki nadzieniem do zewnątrz, włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić.Cukier puder przesiać, wymieszać z likierem i wodą na gładki lukier. Polać ciasto.Smacznego!Mi to ciasto przypomina ciasta z wystaw w duńskich cukierniach - tyle, że tamte najczęściej są na cieście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z migdałami 184

wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową dokładnie ugnieść na dnie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 12-15 minut, ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać serek, mascarpone, migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny.Ostudzi(...)karmel nabierze złocistej barwy. Lekko przestudzić.Na wierzchu sernika ułożyć amaretti. Maczać widelec w karmelu, i szybko machając nad ciastem, rozciągać złote niteczki. Zostawić do zastygnięcia na kilka minut, podawać.Smacznego!Uwielbiam sprawiać przyjemność pieczeniem. Kiedy innym smakuje to, co przygotowałam, aż cała podskakuję z radości (tak w sobie, w środku, żeby nikt nie widział). Geniuszem był ten, co stwierdził

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki Mojito 176

Wszystko mieszamy i następnie wypełniamy naszym ciastem papilotki do wysokości 2/3. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut. Masa: zaczynamy od ubicia śmietanki, następnie dodajemy serek, posiekane listki mięty, rum i likier. Wszystko razem miksujemy i wstawiamy na pół godz. do lodówki. Kiedy muffinki się upieką i wystygną nakładamy masę i przyozdabiamy listkiem mięty oraz

Kuchenne Wariacje
Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny. 2296

mleka skondensowanego słodzonego (530g) 250 ml wódki (wedle uznania ilość wódki można zwiększyć)   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny – Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę (miksować 3-4 minuty na najwyższych obrotach). Następnie stopniowo wlewać mleko skondensowane, zmniejszyć obroty na średnie i dalej miksować. Pod koniec ubijania małym strumieniem

Kulinarne Przeboje
mini mazurki kokosowe 156

masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli  na nadzienie: 1/2 szklanki śmietanki 30%  80 g kokosu  2 łyżeczki cukru pudru 3-4 łyżki likieru kokosowego lub śmietankowego dodatkowo: 4 kostki czekolady 2 łyżki mleka kolorowe żelki listki mięty   Składniki ciasta szybko zagnieść. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wylepić ciastem.  Dno nakłuć widelcem(...)podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić. Wysmarować nią środek mazurków, odstawić do zastygnięcia.  Kremówkę wlać do rondelka, wsypać kokos i cukier. Gotować kilka minut na małym ogniu aż wiórki całkowicie wciągną śmietankę. Wystudzić i wymieszać z likierem. Nałożyć na mazurki, wierzch wygładzić. Udekorować żelkami i listkami mięty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort czekoladowo-gruszkowy - obłędny i uzależniający:) 189

minut w temp. 150stC. Ostudzić. Warstwa owocowa: 3 gruszki średniej wielkości (np. konferencja) 3 łyżki galaretki gruszkowej Gruszki obrać, pokroić w większą kostkę, gotować aż puszczą sok i będą miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Ostudzić do konsystencji syropu. Polewa: 50g czekolady (deserowa, gorzka) 2 łyżki mleka do nasączenia: kilka łyżek likieru migdałowego(...)Składanie tortu: Jeden blat ciasta ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z gruszkami, wstawić na ok 20 minut do lodówki. Na galaretkę położyć bezę, posmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Tort polać polewą, udekorować wg uznania. Smacznego! Szukacie odpowiednich przydasi do kuchni

Obiad gotowy
Tarta potrójnie czekoladowa z kokosem 213

żółtka- pół tabliczki deserowej czekolady (roztopionej)- 2 łyżki kwaśnej śmietany- sól*Krem:- po 1 tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady- szklanka kremówki (moja okazała się płynna, powinna być gęsta)- kieliszek likieru kokosowego- 1,5 czubatej łyżki wiórek kokosowych- 2 łyżeczki brązowego cukru*Polewa:- czekolada mleczna- czekolada deserowa- 4 łyżki kremówkiPoza tym potrzebne będą tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tartaPrzygotowanie(...)ciasto pergaminem i wysypać grochem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie zdjąć pergamin z grochem i piec kolejne 10 minut. Ostudzić. W kąpieli wodnej podgrzać kremówkę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Dodać likier i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Ostudzić. Oddzielnie roztopić czekoladę deserową i mleczną, do każdej dodając

W poszukiwaniu inspiracji
Warsztaty w Siemens Akademia Smaku "Kawa. Świat w filiżance" + przepis na waniliowy krem kalafiorowy z kawą 196

sól i biały pieprz Pianka kawowa: 200  ml wody 5 g sucro ( do nabycia w internecie) 400 ml likieru kawowego. Z kalafiora wyciąć same różyczki ( nóżki można wykorzystać do bulionu ). Sparzyć różyczki w osolonej wodzie. Blanszować kilka minut. Do drugiego garnka wlać mleko, śmietankę i rozkrojoną łaskę wanilii. Zacząć podgrzewać. Odcedzić kalafiora z wody i przełożyć do mleka. Gotować(...)kilka minut do miękkości. Doprawić solą. Kiedy kalafior będzie miękki, dodać biały pieprz a całość zmiksować na aksamit. Można przetrzeć przez sito. Wodę zmiksować z sucro. Ciągle miksując dodać likier kawowy, aż powstanie puszysta pianka. Krem przelać do bulionówek, posypać prażonymi płatkami migdałowymi a na wierzch ułożyć piankę kawową. Kiedy nasz kremik był już prawie gotowy ja wybrałam się

AZgotuj!
Ciasto cappuccino z nutellą na herbatnikach 485

posypania ciasta   Do nasączenia: 1. Saszetkę kawy cappuccino zalać 80-100ml gorącej wody, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Jak przestygnie, dodać likier i wymieszać. Krem: 2. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała. 3. Saszetkę kawy cappuccino zalać 100ml gorącej wody, wymieszać. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. 4. Blaszkę

Mała Cukierenka
Sernik kokosowy 3D 207

dodaj cukier lub extrakt waniliowy ).Wymieszac .Caly czas mieszajac dodawac po jednym jajku.Mieszac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Na koncu wmieszac do masy serowej likier kokosowymase serowa wylozyc na podpieczony spod i piec w 160°C 15 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 140°C i piec 1 godzinew miedzyczasie przygotowac mase kokosowa.Pozostale resztki w puszce po mleku kokosowym wymieszac,odmierzyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cupcakes ananasowe 220

białości. Ucierając dodawać po jednym jajku. Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę i ucierać. Na końcu dodać zmiksowany ananas, likier i wymieszać tylko do połączenia składników. Ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce. Krem:  Zimną śmietanę i mascarpone połączyć i zmiksować na sztywno

Ala piecze i gotuje
Torcik czekoladowy ( walentynkowy ) 182

czekolady mlecznej wówczas mniej cukru, można nawet całkiem pominąć ) 5 łyżek wody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( w granulkach lub w proszku ) 250 ml śmietany kremówki 36 % Nasączenie: 50 ml likieru kawowego ( lub świeżo zaparzonej kawy ) 50 ml wody Dodatkowo: 2 - 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie  - odrobina barwnika spożywczego(...)czekoladową masą tak, aby nie było białych smug. Gotowy krem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia ( u mnie trwało to około 5 minut, krem szybko tężał ). Złożenie tortu: Dolny blat czekoladowego ciasta nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie posmarować dżemem porzeczkowym ( bardzo sztywny dżem rozmieszać w miseczce do uzyskania bardziej smarownej konsystencji ). Wyłożyć około 2/3 kremu czekoladowego, wyrównać. Przykryć

Opowieści z piekarnika
Deser lodowy oraz Lodowy Shake czekoladowy 190

ryżowych, szklanka mleka, szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru, słoik wypestkowanych wiśni, 1/2 opakowania lodów Carte d'Or Chocolate Brownie kilka łyżek likieru jajecznego. Wykonanie Na mleku z cukrem ugotować płatki ryżowe do miękkości. Gotować około 10 minut, często mieszając.Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzone płatki ryżowe, dokładnie wymieszać. Wiśnie odsączyć na sicie. Na dno 3 pucharków nakładać

Z miłości do słodkości
Crepes Suzette - naleśniki z syropem pomarańczowym 209

cytryny Skórka z 1 pomarańczy Sok z 2pomaranczy (1/2 szklanki) 3 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię (najlepiej dedykowaną do naleśników) nieduże porcje ciasta i smażyć(...)mieszać cały czas aż syrop będzie gładki i gęsty. Wlać likier pomarańczowy i wymieszać. Trzymając patelnię na ogniu włożyć jeden naleśnik i wymaczać go w sosie, złożyć w trójkąt i przesunąć na bok patelni, włożyć drugi naleśnik i powtórzyć jak poprzednio. Podobnie postępować z pozostałymi dwoma naleśnikami. Przesmażyć około minuty w bulgoczącym syropie, aby naleśniki dobrze przenikły jego smakiem. Serwować

Pyry na Gaz

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję