opakowanie migdałów tj. 200 g wrzątek cukier puder - 200 g niecały kieliszek likieru amaretto lub różanego (ja użyłam likier o smaku płatków róży) kilka kropel olejku migdałowego 1. Migdały wsypać do miski, zalać wrzącą wodą i pozostawić na co najmniej 10 minut. 2. Po tym czasie odcedzić migdały i pozbawić skórek (naprawdę po sparzeniu bardzo łatwo schodzą). Obrane migdały osuszyć
Ugotowaćspirytusu lub 200ml wódki 4 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika (koniecznie bez zawartości mąki, bo w likierze będzie ją czuć!) Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie TC umieszczamy mieszadło, wrzucamy kostki czekolady. Ustawiamy czas 10 minut, prędkość 4 i temperaturę 90 ⁰C. Po upływie 3 minut dodajemy śmietankę, mleko, przyprawę do piernika oraz cukier. 2 minuty(...)śmietanką i cukrem. Gdy składniki połączą się dodajemy mleko oraz przyprawę do piernika. Mieszamy ponownie do całkowitego połączenia i gładkiej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, powoli dolewamy alkohol, mieszamy. Likier przelewamy do butelek i studzimy, a następnie zakręcamy i przechowujemy w temp. pokojowej. Przed podaniem lekko wstrząsnąć
Kuchnia w czekoladzieżółtko Krem: 160g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 160g gorzkiej czekolady (użyłam 64%) 120ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów) 1-2 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru jajecznego lub kawowego lub rumu około 19 łyżeczek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu Dodatkowo: posypka cukrowa złoty barwnik w proszku Ciasto: 1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać masło(...)stygnąć co najmniej 2 godziny. 5. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać krem czekoladowy, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). Dodać alkohol wymieszać mikserem (ja dodałam 3 łyżki likieru i 1 łyżkę rumu). Na krem przesiać cukier puder, wymieszać. 6. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego
Mała Cukierenkaszklanki mąki, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Krem: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 200g masła, 2 łyżki cukru pudru, 70ml Likieru Advocaat Dalkowski , Polewa: 2 łyżki masła lub margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyzki kakao, 3 łyżki wody, owocowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto jasne: Żółtka oddzielam od białek. Żółtka razem(...)cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu wlewam likier . Dokładnie ucieram. 4. Upieczone ciasta wyjmuję z foremek i kroję na kromki o grubości 1cm. Jasną kromkę smaruję masą
Tradycyjna kuchnia Kasiformę do tarty (oblepiając dno i boki formy) ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Następnie wyciągnąć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Formę z ciastem wkładamy do jeszcze nie nagrzanego piekarnika. Frużelina: 200 gram malin pól szklanki cukru 1 łyżeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w 1,5 lyżki zimnej wody Wykonanie: Maliny wymieszać(...)przestudzony spód smarujemy przygotowaną jeszcze ciepła frużeliną, wyrównujemy, wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie tartę wyciągamy i nakładamy najpierw ciemny a później jasny mus. Całość przybieramy malinami i polewamy czekoladą, wstawiamy do lodówki do schłodzenia. * w wersji dla dzieci pomijamy likier
Krakowskie smaki Anikawę (bez fusów) wlać do rondelka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć nieco płomień i gotować około 10 minut, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dodać ekstrakt waniliowy i rum, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Domowy likier kawowy Kahlua jest gotowy do spożycia już następnego dnia. Uwagi. Ilość cukru, rumu i ekstraktu z wanilii możecie dostosować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawcale nie małą cenę. Składniki: 200 g migdałów całych 200 g cukru pudru 30 ml likieru migdałowego lub kokosowego 1 łyżka syropu z agawy bio olejek migdałowy Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę, wrzucić migdały i na wolnym ogniu gotować około 5 minut. Przelać migdały przez sitko, ostudzić i obrać ze skórki. Pozostawić migdały na ręczniku papierowym około 1-2 godziny
Ala piecze i gotujepuszce z mlekiem kokosowym - musi być 14-22% tłuszczu ) 3 jajka 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej Ser zmielić na kremową masę. Wszystkie składniki zmiksować krótko na gładko. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 60-90 minut w 150*C, aż sernik się zetnie,a wierzch będzie sprężysty. Wyjąć, wystudzić. Obsypać wiórkami na talerzykach
Chocolate Muffin Blogmalibu lub inny likier kokosowy – 125 ml DODATKOWO: * podłużne biszkopty * malibu lub inny likier kokosowy * czekolada mleczna + ok. 130 ml mleka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Całe jajka ubijamy z cukrem na puch, wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 minut w 175C. Rzucamy o ziemię po upieczeniu, studzimy. BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy porcjami cukier(...)pieczenia – delikatne, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 minut w 175C. KREM BUDYNIOWY: Żółtka ucieramy z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy obie mąki, wlewamy mleka i dokładnie miksujemy. Podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie kremowy budyń, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy porcjami wystudzony budyń. Wlewamy likier, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Do syropu z brzoskwiń dodajemy kilka łyżek likieru
Ostra na Słodkobabkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec do suchego patyczka ok 60 minut w 180*C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 4. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i likierem kokosowym (ewentualnie regulując gęstość dodając cukru pudru lub soku z cytryny/likieru). Polać babkę lukrem. Inspiracja: Cukrowa
Kto ugości moich gości?kremówki 20 g cukru pudru 250 g mascarpone likier amaretto Polewa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki orzechy mielone i grubo krojone do dekoracji Żółtka umieszczamy w misie miksera i razem z cukrem ubijamy do białości (około 7-8 minut). Następnie dodajemy mielone orzechy i delikatnie mieszamy szpatułkę. Przelewamy do tortownicy(...)Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 30 minut. Gdy wszystkie spody tortowe mamy upieczone i wystudzone zaczynamy przygotowywać masę: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodajemy mascarpone oraz likier amaretto, miksujemy do połączenia. Na paterze układamy blat orzechowy. Wykładamy 1/3 masy, przykrywamy blatem migdałowym, nakładamy
Smaki Na Talerzuszkl zmielonych orzechów włoskich 50 g drobno pokrojonych fig 50 g rodzynek 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej Krem: 250 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki nutelli 3 łyżki likieru czekoladowego Do posypania: wiórki czekoladowe Przygotowanie: Ciasto: Białka z solą ubić na sztywno następnie dosypywać porcje cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą gładkie(...)wyłożyć na dnie papierem do pieczenia równomiernie rozsmarować masę. Piec w 170 stopniach góra-dół około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie i wystudzić. Krem: Do mascarpone dodać nutellę i energicznie wymieszać - nie miksować. Pod koniec wlać likier. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekoladowymi
Ala piecze i gotujeletniego mleka Do nasączenia: 1 szklanka mocnego espressołyżka likieru AmarettoSkładniki na krem:375 g mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru likier Amaretto do smakuDo posypania:kakaoOba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. Żółtka, połowę porcji cukru, olej i ekstrakt waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Nadal ubijać(...)bardzo delikatnie połączyć z masą. Przygotować foremki do muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości. Piec około 25 minut w temp. 180ºC.Śmietanę ubić z cukrem, jak osiągniemy konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, dodać porcjami mascarpone a następnie odrobinę likieru do smaku.Po upieczeniu babeczki zostawić w papilotkach, poczekać aż ostygną. Każdą z babeczek naciąć stożkowo, wycinając w środku formę lejka
Świat Ciastacukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 60 g kawy cappuccino w proszku lub 2 łyżeczki kawy w granulkach Poncz: 3/4 szklanki mocnego espresso 2 łyżki likieru( w ostatecznosci wódka) Dodatkowo:250 ml schłodzonej śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kakao do opruszenia Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż piana(...)mieszamy łopatką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż na dwa blaty. Kawę espresso mieszamy z likierem. Jeden krążek biszkoptu nasączamy polową kawy. Umieszczamy w obręczy do tortów. Połowę serka ricotta dokładnie mieszamy z cappucino
Mia Cucina Sofietałyżka skórki otartej z pomarańczy szczypta soli masło do smarowania patelni Sos pomarańczowy z filetami z pomarańczy: 4 pomarańcze 50g masła 2 łyżki cukru trzcinowego ok. 60-70 ml likieru pomarańczowego PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki, które następnie składamy w chusteczkę. Krok 2. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Z dwóch pomarańczy ścieramy skórkę, następnie obieramy i filetujemy(...)już podsmażone wlewamy na patelnię sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z otartych pomarańczy. Całość smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, do momentu odparowania części soku. Powinniśmy uzyskać lekko gęsty sos. Krok 4. Na koniec dodajemy likier i flambirujemy - podpalamy alkohol. Gdy alkohol się wypali, przekładamy naleśniki na ogrzany talerz, zostawiając na patelni sos. Do sosu
Moja Książka Kucharska