puszce z mlekiem kokosowym - musi być 14-22% tłuszczu ) 3 jajka 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej Ser zmielić na kremową masę. Wszystkie składniki zmiksować krótko na gładko. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 60-90 minut w 150*C, aż sernik się zetnie,a wierzch będzie sprężysty. Wyjąć, wystudzić. Obsypać wiórkami na talerzykach
Chocolate Muffin Blogmalibu lub inny likier kokosowy – 125 ml DODATKOWO: * podłużne biszkopty * malibu lub inny likier kokosowy * czekolada mleczna + ok. 130 ml mleka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Całe jajka ubijamy z cukrem na puch, wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 minut w 175C. Rzucamy o ziemię po upieczeniu, studzimy. BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy porcjami cukier(...)pieczenia – delikatne, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 minut w 175C. KREM BUDYNIOWY: Żółtka ucieramy z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy obie mąki, wlewamy mleka i dokładnie miksujemy. Podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie kremowy budyń, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy porcjami wystudzony budyń. Wlewamy likier, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Do syropu z brzoskwiń dodajemy kilka łyżek likieru
Ostra na Słodkobabkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec do suchego patyczka ok 60 minut w 180*C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 4. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i likierem kokosowym (ewentualnie regulując gęstość dodając cukru pudru lub soku z cytryny/likieru). Polać babkę lukrem. Inspiracja: Cukrowa
Kto ugości moich gości?kremówki 20 g cukru pudru 250 g mascarpone likier amaretto Polewa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki orzechy mielone i grubo krojone do dekoracji Żółtka umieszczamy w misie miksera i razem z cukrem ubijamy do białości (około 7-8 minut). Następnie dodajemy mielone orzechy i delikatnie mieszamy szpatułkę. Przelewamy do tortownicy(...)Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 30 minut. Gdy wszystkie spody tortowe mamy upieczone i wystudzone zaczynamy przygotowywać masę: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodajemy mascarpone oraz likier amaretto, miksujemy do połączenia. Na paterze układamy blat orzechowy. Wykładamy 1/3 masy, przykrywamy blatem migdałowym, nakładamy
Smaki Na Talerzuszkl zmielonych orzechów włoskich 50 g drobno pokrojonych fig 50 g rodzynek 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej Krem: 250 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki nutelli 3 łyżki likieru czekoladowego Do posypania: wiórki czekoladowe Przygotowanie: Ciasto: Białka z solą ubić na sztywno następnie dosypywać porcje cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą gładkie(...)wyłożyć na dnie papierem do pieczenia równomiernie rozsmarować masę. Piec w 170 stopniach góra-dół około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie i wystudzić. Krem: Do mascarpone dodać nutellę i energicznie wymieszać - nie miksować. Pod koniec wlać likier. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekoladowymi
Ala piecze i gotujeletniego mleka Do nasączenia: 1 szklanka mocnego espressołyżka likieru AmarettoSkładniki na krem:375 g mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru likier Amaretto do smakuDo posypania:kakaoOba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. Żółtka, połowę porcji cukru, olej i ekstrakt waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Nadal ubijać(...)bardzo delikatnie połączyć z masą. Przygotować foremki do muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości. Piec około 25 minut w temp. 180ºC.Śmietanę ubić z cukrem, jak osiągniemy konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, dodać porcjami mascarpone a następnie odrobinę likieru do smaku.Po upieczeniu babeczki zostawić w papilotkach, poczekać aż ostygną. Każdą z babeczek naciąć stożkowo, wycinając w środku formę lejka
Świat Ciastacukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 60 g kawy cappuccino w proszku lub 2 łyżeczki kawy w granulkach Poncz: 3/4 szklanki mocnego espresso 2 łyżki likieru( w ostatecznosci wódka) Dodatkowo:250 ml schłodzonej śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kakao do opruszenia Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż piana(...)mieszamy łopatką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż na dwa blaty. Kawę espresso mieszamy z likierem. Jeden krążek biszkoptu nasączamy polową kawy. Umieszczamy w obręczy do tortów. Połowę serka ricotta dokładnie mieszamy z cappucino
Mia Cucina Sofietałyżka skórki otartej z pomarańczy szczypta soli masło do smarowania patelni Sos pomarańczowy z filetami z pomarańczy: 4 pomarańcze 50g masła 2 łyżki cukru trzcinowego ok. 60-70 ml likieru pomarańczowego PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki, które następnie składamy w chusteczkę. Krok 2. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Z dwóch pomarańczy ścieramy skórkę, następnie obieramy i filetujemy(...)już podsmażone wlewamy na patelnię sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z otartych pomarańczy. Całość smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, do momentu odparowania części soku. Powinniśmy uzyskać lekko gęsty sos. Krok 4. Na koniec dodajemy likier i flambirujemy - podpalamy alkohol. Gdy alkohol się wypali, przekładamy naleśniki na ogrzany talerz, zostawiając na patelni sos. Do sosu
Moja Książka Kucharskapiekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Krem: Jajka razem z cukrem ubijam około 15 minut nad kąpielą wodną. Masę odstawiam do przestudzenia. Masło razem z kakao ucieram na puszystą masę. Dodaję masę jajeczną. Ucieram. Na końcu do masy wlewam likier . Ucieram. 3. Masę przekładam do rękawa cukierniczego. Kremem wypełniam wnętrze upieczonych babeczek. Na wierzch każdej babeczki układam
Tradycyjna kuchnia Kasiśliwkowe łączymy z wrzątkiem oraz likierem. Poncz ma być lejący więc jeśli wasze powidła są gęste dodajcie więcej wody lub likieru w zależności od preferencji. 5. Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski i miksujemy ok. 1 minuty na wysokich obrotach. Następnie cały czas ubijając wlewamy wrzątek wymieszany dokładnie z kawą oraz dodajemy cukier. Miksujemy
vaniliowoczekoladowaczekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, likier, zmiksować. Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki. Piec w temperaturze 220ºC przez około 14 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 - 16 minut. ( piekłam 13 i pół minuty z termoobiegiem) Wierzch powinien być
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdobrze łyżką, wsadzić do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Twaróg pokruszyć do miski, dodać ser mascarpone, wlać śmietankę i likier, wsypać cukier całość zmiksować blenderem na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 7 minut, po czym odcisnąć w rękach, przełożyć do miseczki i podgrzać przez 7 sekund w mikrofali tak aby się tylko rozpuściła, należy uważać żeby
Wanilia i Kardamonśmietany do dekoracji Żółtko ubijamy z cukrem na puch, dodajemy wrzącą kawę i energicznie mieszamy przez 1-2 minuty, aż składniki się połączą. Wlewamy do szklaneczek, dekorujemy bitą śmietana i ewentualnie wiórkami czekolady lub likierem czekoladowym i podajemy. Pychota
Rozpustne gotowaniemalych obrotach miksera dodawac po jednym jajku.Miksowac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Dodac starta skorke pomaranczowa,wycisniety sok z 2 pomaranczy i likier.°Mase wylac na przygotowany spod.Wlozyc foremke do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 15 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 130°C i piec kolejne 90 minut.Po upieczeniu sernik bedzie mial dobrze sciete boki,a srodek pozostanie lekko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zimnej wody. Przygotowanie: Kawę rozpuszczalną wsypujemy do szklanki. Zalewamy 20 ml wrzątku. Następnie dolewamy zimnej wody i likier orzechowy. Wkładamy waniliowego loda na patyku do szklanki i odstawiamy do lodówki. Po około 20 minutach wyciągamy patyczek ze szklanki. Powstała nam wspaniała pianka z loda. Pycha
Aga w kuchni